Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Vegyél el egy kabátot!

2017. december 02. - A Polgi

szabad_fogas.jpg

Tegnap kaptam egy körhivatalos levelet a járási hivataltól. Annyira hivatalos volt, hogy még telefonon is felhívtak, hogy valóban megkaptam-e? A levél így szól (szó szerinti idézet!):

„Ezúton tájékoztatom, hogy az Országos Meteorológiai előrejelzése alapján a Mediterrán ciklon elvonulásával markáns sarkvidéki eredetű hideg levegő áramlik Északnyugati irányból Pest megye északi területe, és az Északi-középhegység vonalába, amely az elkövetkező napok időjárását jellemzően alakítani fogja.

Kérem szíves együttműködését abban, hogy legyen elérhető, továbbá győződjön meg a kijelölt befogadó- és melegedőhelyek, lebiztosított technikai eszközök használhatósága felől is. Az érintett időszakban szíveskedjen külön gondot fordítani a kommunikációs eszközök éjjel-nappali működőképességére, valamint kísérje figyelemmel a meteorológiai szolgálat előrejelzéseit is.”

Túl vagyok a befogadó és melegedő helyek, a „lebiztosított technikai eszközök használatóságának” ellenőrzésén. Elég gyorsan ment, mert nincsenek ilyenek. A harmincezer lakosú Vácon is tudtommal csak egy melegedő helyiség van. A járás többi településen - Sződligethez hasonló módon - nem jellemző, hogy melegedők lennének. Ellenben azt gondolom, ideje valóban tenni valamit.

2017 januárjában indult a Szabadfogás mozgalom akciója. A segíteni akaró emberek télikabátot tehettek egy utcai állványra. Akinek meleg holmira volt szüksége az leakaszthatta és hazavihette. A mottó ez volt: „Ha fázol, vegyél el egy kabátot. Ha nem szeretnéd, hogy mások fázzanak, tegyél ide egyet”. Idén hamarább jön a hideg. Kézzel fogható segítségre van szükség! Ezért hétfőtől Sződligeten elkezdődik a szabadfogás akció. Megkérek mindenkit - bárhol is lakik - amennyiben talál otthonában már nem használt, de másoknak még hasznos téli kabátot – legyen az a legkisebb gyermekmérettől az extra nagyságú darabig bármilyen méretű -, azt helyezze el a sződligeti főtéren található fogasra. A kihelyezett kabátokat a rászorulók - lakóhelytől függetlenül - ingyen elvihetik. A „fogas-akció” mindaddig tart, amíg lesz elvitelre kihelyezett kabát, illetve van fázó és rászoruló embertársunk. Remélem más települések polgármesterei is újraélesztik ezt a lélekmelegítő kezdeményezést.

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr1213411515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása