Minden, amiről beszélni kell...

Honvédelem az óvodákban

2018. június 16. - A Polgi

gyerekkatonak.jpg

 

A polgármester rám lőcsölte a melót. Meg kell csinálnom az intézmény Honvédelmi Intézkedési Tervét (HIT). Azt mondja én vagyok az óvivezető, nekem a feladatom. Felhívtam Marikát a szomszéd településről, hogy nekik kész van-e? Majd talán két hét múlva. Na ez sem segített sokat. Lövésem sincs arról, mit tegyen bele. Sehol egy minta, sehol egy elfogadott HIT. Ezt utálom a legjobban, mikor nekem kell kitalálni ekkora marhaságot. Na nézzük a jogszabályt: XYZ kormányrendelet szerint a HIT biztosítja az alaprendeltetés szerinti feladatok végrehajtására való képességet.

  1. megelőző védelmi helyzet, terrorveszély, rendkívüli állapot, szükségállapot vagy váratlan támadás idején.

Oké, én megértem, hogy a választás előtt be kellett paráztatni az emberekbe, de már túl vagyunk rajta. Már az Origó címlapon is alig-alig találni migránst. M1 is már inkább a focivébével van elfoglalva, mint a menekültekkel. Hát akkor?

Milyen terrorveszély? Julika, a helyettesem beszélt valami gyerekkatonákról, de azok Szudánban vannak. Csak nem öltöznek be helyi óvodásnak azért, hogy megtámadjanak minket? Na jó, Szudán azért odébb van. A múltkor meg akkorát kongott a bejárati vaskapu, hogy azt hittem kamionos támadás lesz, mint Nizzában. De csak a Bártfaiék Zolikája rongyolt neki biciklivel. Volt a fején sisak, úgyhogy szépen lecsorgott a kapuról, majd ment tovább.

Szükségállapot? Az van! Szükség lenne két óvodapedagógusra, mert két kolléga nyugdíjba megy. Lepkehálóval sem tudok óvónénit fogni a helyükre. A fiatalok, ahogy kijönnek a főiskoláról elhúzzák a csíkot nyugatra. Ott sokszorosát keresik a hazainak. Esetleg beállnak valami céghez dolgozni, mert a bértábla szerinti 117.000-ért nem jön el gyerekkel dolgozni. Egyébként így annyit keres, mint egy dadus. Akkor meg minek tanult?

Na csináljuk! Apám mindig azt mondta, hogy a papír mindent elbír. Nagyapám meg azt, hogy inkább megcsinálom, de ne legyen bajom. Szét vagyok szakadva. Itt a nyári szünet. Helyettesítési rendet kellene készíteni, ballagásra készülni, meg ezer más dolog, és akkor itt van ez…

Jajjj anyám! Csókoltatom aki ezt kitalálta!

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr1814052698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A Polgi 2018.06.17. 12:11:08

Az országban jelenleg 729 óvodapedagógus állás van betöltetlen.

European citizen 2018.06.17. 12:48:01

Menj el egy céghez dolgozni!

Ja, hogy ott is vannak BCP-k, hogy ne akkor, stresszhelyzetben keljen vakarni a buksit, amikor megvan a baj. Óbazz... Biztos már oda is betette a kezét a Zorbán...

Tűzvédelmi tervetek remélem azért van. És az ember ilyenekre bízza rá a gyereklét nap mint nap...

2018.06.17. 12:52:24

@European citizen: ovónő vs BCP... ekkora fasz is csak egy hithű fideSSnyik állat lehet, aku sejtésem szerint még fegyverbuzi is. :(

European citizen 2018.06.17. 13:16:42

@hullajelölt88: Az okos ember készül a váratlan helyzetekre.
Más szóval: Si vis pacem, para bellum.

A hülye meg akkor kapkod, amikor megvan a baj. És persze rajta kívül mindenki hibás... De a söpredék véleményére köpök.

LebensraumamOsten 2018.06.17. 13:44:41

@European citizen: Íme egy illibsi böfögés. Lásd @European citizen idehányt okádéka.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.06.17. 13:54:45

IAzt, hogy ki mennyire képes-alkalmas arra, hogy rábízzam a gyermekemet, nem az dönti el, hogy egy idióta rendeletnek meg tud-e felelni.

Mr. Neutron 2018.06.17. 14:40:39

Remélem, hogy a ballipsi örök mindentellenzők nem fognak odáig aljasodni, hogy leventézést, Orbán Jugendet és gyerekkatonákat vizionáljanak ebból, ahogy megtették azt más főrumokon.

Mr. Neutron 2018.06.17. 14:45:56

Tudnám javasolni a mindigrettegőknek, hogy itt van valami ( terrorveszély, rendkívüli állapot, szükségállapot, váratlan támadás), amitől végre okkal-joggal lehetne félniük. És tessék tudomásul venni, hogy ezek ellen elsősorban a HIT fogja megvédeni a gyermekeiteket is. A keresztény kultúra értékeinek védelme jegyében támogassátok a HIT terjesztését a bölcsikben és az óvodákban!

morph on deer 2018.06.17. 14:51:13

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
“Nem tűzvédelmi, hanem kiürítési tervnek kell lennie.”

Az nekem is van: utána mindig megnyomom a vizöblítés gombját!
Eddig mindig bevált!
Ajánlom nektek is..!

2018.06.17. 14:57:13

@Mr. Neutron: a tetves fajtádnak mennyit fizet a fideSS-nyilas párt kommentenként? Takarodjatok az óvodák és iskolák környékéről is!

tomwar 2018.06.17. 15:20:33

@European citizen: És azt a BCP-t a CEO írta, ugye?

tomwar 2018.06.17. 15:21:40

@Mr. Neutron: a szükségállapottól kell félni? Tudsz valamit, elvtárs?

Mr. Neutron 2018.06.17. 15:53:49

@tomwar: Bármi lehetséges. Tartani lehet attól, ha egy nemzetközi NGO a magyar genomú embereket megbetegítő vírusfegyvert hoz létre, hogy elnéptelenítsék az etnikai betelepítésre szánt területeket. Vagy az is, hogy jövőre Magyarországon zuhan le a Nibiru.

Ezek csak példák, de ismétlem: bármi!

croc 2018.06.17. 16:41:36

Lesz lőtér az óvodában?
Dragunovra is kapnak kiképzést a gyerekek vagy csak kalasnyikovra?

dr. mesterséges színezék 2018.06.17. 17:54:29

Biztosan találsz valami írományt a hatvanas évekbpől a Levéltárban: az egy az egyben jó lesz, csak az "imprilistát" és a "haladó erőket" ne felejtds el aktualizálni!

Ja, és hétfőtől minden igénylésedet a puskapor szárazon tartásával és általában a harckészültséggel indokold, hogy legyen valami haszna is!

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.06.17. 18:55:58

Tegnapi cikk volt az indexen, hogy a bevásárlóközpont amerikában 45 millió dollárt fizetett azért, mert gyerekek rádobtak egy bevásárlókocsit egy arra járóra.
Nos. Innen nézve, aki írta ezt a hisztizés készüljön fel pár év börtönre, teljes vagyonelkopzásra. Mert elöbb vagy utobb egy, két gyerek rosszalkodni fog! És akkor még nem beszéltünk arról, hogy felnöttek is szoktak rosszalkodni!
Továbbgondolva, remélem nem keres ez ovódavezető többet, mint egy segédmunkás az építőiparban.
Ilyen proli hozzáálással, hogy lehet ilyen felelősségteljes munkát megtartani 2018-ban? Szégyen!

MEDVE1978 2018.06.17. 19:35:30

Szerintem van értelme egy ilyen tervnek, még ha korlátozott is. Nyilvánvaló a politikai szándék mögötte, de maga a produktum nem értelmetlen. A többi része meg akár igaz lehet mondjuk egy tűzvédelmi tervre is (nincs túl nagy esélye, hogy az ovi leégjen). Bár az értelme úgyis az lenne, hogy egy krízis helyzetben használják, ezt pedig úgyis csak a dolgozók képzésével / beavatásával lehet csak elérni.

Hozzáteszem, hogy a hazai közvélemény kicsit altatott egy csomó témában és azt hiszi, hogy vége a fegyveres konfliktusok korának. Ezt akkor, amikor a jelenlegi amerikai elnök gyakorlatilag minden második nyilatkozatában azon nyavajog, hogy nem akarja megvédeni a szövetség nem fizető tagjait (minket se) és a nemzetközi helyzet várhatóan a továbbiakban is "fokozódik" majd. Ez azt is jelenti, hogy a migrációs nyomás Európán (nem Magyarországon) egyre inkább fokozódni fog, hiszen az afrikaiak és arabok is óriási ütemben szaporodnak, döntő többségük fos minőségű államban vegetál, rossz életszínvonalon, olyan körülmények között, amely nekünk a pokolhoz hasonlatosnak tűnne. Ez kb. arra enged következtetni, hogy lesz új IS, új Al-Kaida, mivel aki elkeseredett és a pokolban él az mindig fel fog ülni a radikális ideológiáknak, kvázi végtelen utánpótlása van a nincstelen szerencsétleneknek is, akiknek Európa az ígéret földje, illetve mivel ezek az emberek szar körülmények között élnek mindig ellenállhatatlan késztetést fognak érezni, hogy kiirtsák viszonylag közel lévő és számukra is értékes erőforrásokkal rendelkező embertársaikat (lásd afrikai polgárháborúk, regionális háborúk). Szóval azért, mert felnőtt egy-két generáció abban a tudatban, hogy itt már sosincs háború, meg erőszak, ez nem feltétlenül így lesz.
Emiatt a honvédelmi alapismeretek, meg valami effektív katonásdi akár elmenne a mai ifjúságnak is.

Persze lehet erre nácizni, fityeszezni, nomeg röhögni, de a melléklet ábra (mai világ képe, világpolitikai folyamatok) nem éppen a gyönyörű stabilitás és a történelem vége irányába mutatnak.

xclusiv 2018.06.17. 20:20:29

Egy ilyen terv nem hülyeség, sőt, minden komolyabb (értsd: családi háznál nagyobb) helyen lenni kellene, mint kb. a tűzeseti tervnek, vagy még inkább azzal együtt.

DE!
Ez normális esetben úgy nézne ki, hogy:
- az állam összehoz jópár szakértőt, hogy hozzanak létre egy csomó dokumentumot, alapot az ilyesmihez, amiben körbejárnak mindent a háborútól a terrotámadáson ás az árvízen át a vegyi/nukleáris baleseteken és a túszejtésbe fordult bankrabláson keresztül az ufótámadásig mindent. A szakembereknek is több területről kellene érkezni, kidolgozni ezt a többezer oldalt, és néhány sablont, mintát is a konkrét helyi tervekhez
- szintén az állam feladata lenne, hogy legyenek olyan szakemberek, akik ezek alapján minden egyek konkrét intézményre ki tudnának dolgozni egy szabályzat.
- az intézményhez kijelölt szakértő szépen felhívná az intézmény vezetőjét, hogy tudja hogy sok dolga van, de ezt össze kell hozni, szóval menne, mikor lenne jó (legkevésbé rossz)
- együtt végigvennék az egész miskulanciát, átbeszélnék, kialakítanák, a szakértő megcsinálná
- majd ezután az intézmény összes dolgozójának leoktatnák, és időnként újra végigvennék, hiszen ha helyzet van akkor nekik kellene az ebben írtakat a gyakorlatban megvalósítani.

Mindezt persze először "off the radar" kellene csinálni, és a későbbiekben is a lehető legkevesebb pánikot okozva, mondjuk lehetne az a duma, hogy "a tűzvédelmi és hasonló terveket" frissítik, aktualizálják a gyerekek biztonsága érdekében. Mert valójában tényleg erről lenne szó, nagyon kis valószínűségű, de nagyon veszélyes dolgora felkészülni, hogy ha netán bekövetkezik akkor minden dolgozó tudja, hogy neki ott és akkor mit kell tennie.

Legalábbis szerintem.

xclusiv 2018.06.17. 20:21:07

Ja, és aki BCP-ről beszélt, az akkora barom hogy reagálni se érdemes rá.

2018.06.17. 20:24:17

@xclusiv: miért, jobb lett volna a DRP? :D

Kegy 2018.06.17. 20:30:33

Ha első körben a kis srácok megtanulják, mi a hon, már megérte...

Mr. Neutron 2018.06.17. 20:35:35

@hullajelölt88: Vagy GDPR? Több ügyvéd ismerőstől is úgy hallottam, most az az igazán nagy veszély.

onlajnok · http://www.onlajnok.com 2018.06.17. 20:46:22

@Mr. Neutron: de csak akkor, ha fedetlen bőrfelülettel érintkezik. Egyébként ártalmatlan.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2018.06.18. 06:56:10

@morph on deer:
Ez egy humoros válasz. Szokatlan az ideológiai közösséged tagjaitól.

@MEDVE1978:
Lehet létjogosultsága egy ilyen tervnek, de ha csak az elmúlt 20 évre tekintek vissza, akkor sokkal fontosabb lenne, hogy pld a MÁV-nak lenne egy intézkedési terve balesetekre, haváriákra, egyéb rendkívüli helyzetekre, de egy sima "mezei" gázolás esetén is megáll az élet a teljes vonalon (lásd legutóbb Göd), vagy akár egy közúti baleset esetén, ahol indokolt a teljes útzár, a rendőrök csak kapkodnak össze vissza, és sok esetben nem terelnek el időben az adott útszakaszról.

@xclusiv:
Nagyon jó amit írsz, és pld tűzvédelmi szabályzatnak, kiürítési tervnek minden intézményben kell lennie. Ezen tervek felülvizsgálata szaktevékenység. Ezek után a honvédelmi tervet meg rábízzuk olyanra, aki még katona sem volt......