Minden, amiről beszélni kell...

Vácon éppen most ölnek meg egy tavat!

2018. június 19. - A Polgi

daru.jpg

 

Vajon mi ér többet: az ember, hagy a haszon? Hogyan lehet újra és újra belelépni ugyanabba a mocskos folyóba? Nem volt olyan rég 1982, hogy ne emlékeznének a döntéshozók arra, hogyan szennyezték el vegyszerekkel és gyógyszermaradványokkal az ivóvíz-nyerő kutakat a Duna parton. 50 évre le kellett zárni. Ma Vác és a környéke a Duna túloldaláról kapja csővezetéken a vizet. És most újra indul a környezetrombolás. Egy olyan évek óta bezárt bányatavat akarnak feltölteni sittel, ahol már kialakult egy élővilág. Ezt a szemétséget csak az tudja tetézni, hogy a tó közvetlen közelében családok élnek!

Egy – a döntéshozók által támogatott - cég a bányató melletti területen inert hulladék válogatását, törését és aprítását kívánná végezni 225.000 tonna/év, vagyis 900 tonna/nap mennyiségben. A telephely évi 250 napon üzemelne. Ezzel töltenék fel a tavat.

Ezt a hatalmas méretű építési hulladékhegyet kicsit járjuk körbe. Először is az inert hulladék mit takar? Csak olyan anyag kerülhet az inert hulladékhegybe, ami nem szennyező. Ez megnyugtató is lehetne, azonban a hulladék szó kicsit mégis aggasztó. Markoljunk, hát bele a hulladékhegyünkbe és pillantsunk rá mik kerülnek a kezünkbe. Építési törmelék. Azaz beton, tégla és cserép. Ezen a ponton megint elgondolkozhatunk. A Vácon 2018. június 15-én tartott lakossági fórumon a Kft. képviseletében megjelent ügyvéd dr. Hevesi Kristóf a Hevesi Ügyvédi Irodától elmondta, hogy gondos kézi(!) válogatást követően fog a hulladék csak zúzásra kerülni.

A kérdés, hogyan állapítható meg kézi válogatás során, hogy az odakerült építési törmelékben van-e azbeszt tartalmú?

1970 és 1980 között elterjedt technológia volt az azbesztszórási szigetelés. Ez az anyag a tüdő- és savóshártya-daganatok okozója (évente száz új esetet regisztrálnak)! 2004-ben még húszezer otthonban volt jelen ez a veszélyes anyag. Ezért feltételezhető, hogy a legnagyobb körültekintés mellett is a nagy számok törvénye alapján ilyen szigetelő anyag, fel fog bukkanni a hulladékban.

Esetleg martinsalakot, formaldehid, benzol, xilol és toluol tartalmaz-e egyik, vagy másik építési hulladékot szállító teherautó rakománya?

A váci lakosok nagyon is jól emlékeznek a DCM egykori levegőszennyezésére. A váci házak cserepeiről, műkő elemeiről ez a szennyezés nem fog belekerülni az inert hulladékba?

A cég ügyvédje szerint 5-10 évig folyna a feltöltés. Ez azt jelenti, hogy naponta 300 darab (átlagos afrikai nőstény elefánt) elefánttal egyenlő mennyiségű hulladék kerülne oda. Esetleg elképzelhetjük úgy is, hogy naponta 1097 darab Trabantot fognak beleszórni a tóba, amin most hattyúk költik fiókáikat. Ez teherautó forgalomban (Kamaz 5320 típussal számolva) naponta(!) 113 darabot jelent. Egy munkanap alatt 4 percenként kellene fordulniuk az ilyen típusú teherautóknak. A fórumon elhangzott, hogy nagyobb teherbírású gépjárművekkel 12 percenkénti forduló idővel lehet számolni. Az azonban még így is teljesen elképzelhetetlen, hogy 12 perc alatt mondjuk 20 tonna építkezési hulladék szakszerű kézi válogatása megtörténjen.

A tó csak és kizárólag földúton elérhető el. Az út túl oldalán lakóházak találhatók. A fórumon többen elmondták, hogy kisgyerekeket nevelnek és félnek a teherautók okozta porártalmaktól és attól, hogy majd nem engedhetik ki a gyerekeket biciklizni, labdázni az utcára. Évekig! Az ott élők előtt már elég jól körvonalazódik, hogy ez mit is jelentene pontosan, mert  a 2/A bővítése miatt a Nemzetőr utcán már most is jelentős teherautó forgalom zajlik. Gyakorlatilag elmondásuk szerint ablakot nem lehet nyitni, a por folyamatosan száll a lakóházak felé.

Az odaszállítás után helyben történne a hulladék aprítása, erre kőzúzó gépet állítanának fel ott helyben a házaktól alig pár méterre. Elképzelni is borzalmas, hogy a porterhelés mellet ez micsoda zajterhelést jelentene az ott lakóknak.

Az egész telephely engedélyeztetés is különösen indult. A közeli utcában élők leírása alapján tudható, hogy engedély nélkül már korábban megkezdték a bányató környékén a tereprendezést és a Gödöllői út és a bányató közötti területen a véderdőt elkezdték volna teljesen felszámolni.  A hulladéklerakó ellen a közelben lakók minden létező fórumon tiltakoztak. Vác Város Önkormányzata azt a tájékoztatást adta először részükre, hogy nem lesz ott hulladéklerakó. Később azonban egy nyílt napon felszólalásra válaszolva azt közölte az önkormányzat, hogy a terület magánterület, így a tulajdonos azt csinál vele, amit kíván. Ezt követően a lakosok a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatalához fordultak és vizsgálatot kértek. A hivatal környezeti hatásvizsgálatot végzett. Az ott lakók megkapták az ügyféli jogállást és a hivatal első fokon elutasította a hulladéklerakó működési engedély iránti kérelmét.

Fellebbezést nyújtott be a Kft. és másodfokon a Pest Megyei Kormányhivatalnál az elsőfokú határozatot megsemmisítették. Ügyféli jogállást nem kaphattak a közelben lakók, így ők nem is tiltakozhatnak tovább. A határozatban Vác Város Jegyzője kijelentette, hogy a „K.K.H. Bányaművelési Kft. által tervezett hulladékhasznosítási tevékenység […] a településrendezési eszközökkel összhangban van”. Ez egy módosítás eredménye, melyet a két eljárás között végeztek el. Ezek után az engedély kiadás ügyét Vác összeférhetetlenségre hivatkozva Gödre bízta. A tó nem kapott helyi védettséget Vác városától és egyéb formában sem próbálták meg törvényes keretek között megvédeni az ott kialakult vizes élőhelyet, így a bányatavakra érvényes rendelkezések vonatkoznak csak a tóra és azok alapján Göd jegyzője aláírta a telephely engedélyt.

A cég ügyvédje úgy ment el a lakossági fórumra, hogy már akkor a zsebében ott volt a telephely engedély. Eljátszotta a hattyú halálát, miközben a igazi hattyúkra már meg volt a kilövési engedély! Az emberek ismét át lettek…

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr4814057490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ételizésítő 2018.06.19. 22:32:31

Tanulj meg írni, te ostoba pöcs.
Ez a szar így, tele elírásokkal és helyesírási hibáktól hemzsegve olvashatatlan.

ételizésítő 2018.06.19. 22:33:46

"Esetleg martinsalakot, formaldehid, benzol, xilol és toluol tartalmaz-e egyik, vagy másik építési hulladékot szállító teherautó rakománya?"

Meg magyarul is, te seggbuta fasz.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2018.06.20. 08:16:17

Remek történet, bloggertárs. Nagyjából tökéletesen illeszkedik a trendbe, ami a környezetvédelmet illeti. Az látszik a szöveg kezelésén, hogy kissé zaklatott érzelmi állapotban írtad, de ez simán belefér. A nyelvtannácikról pedig ennyit kell tudnod, ha esetleg nem ismernéd még a digitális élet egyik alapvetését.

index.hu/kultur/korrektor/2013/04/02/naci/

bolhaszandál 2018.06.20. 08:17:33

@ételizésítő : nem értem minek olvasod, ha csak kötekedni tudsz.

Az írással kapcsolatban : Érdekes, hogy ezt minden gond nélkül jóváhagyták.. nincs meghatározva, hogy lakott terület esetén mennyi a minimális távolság hulladéklerakó telepítése esetén ?

kommentes nikk 2018.06.20. 09:21:52

@ételizésítő: ki is verted a kommented írása közben, ugye?

mikerbiker 2018.06.20. 09:23:41

Na Végre!

Kiegészíteném pár aprósággal az írást.
1. Tegnap volt az ezzel kapcsolatos városfejlesztési és környezetvédelmi bizottsági ülés, ahol SENKINEK sem volt tudomása arról hogy a telephelyengedélyt már ki is adták. Vagy kurvajól titkolták.....
2. Az egész ügy ugyanebben a rendszerben végig fű alatt, minden lehetséges módon eltitkolva folyt le.
3. Az ügyvéd úr álltal a lakossági fórumon lobogtatott Műszaki Üzemi terv 2015-ben készült még a DDC. KFT részéről. azóta kettő alkalommal ruházódott át a bányászati jog. De egyszer sem ellenőrizte senki ennek a tervnek a tartalmát,ami azért nem lett volna rossz mivel az eredeti tervhez képest egy TÍZSZERES mennyiségű feltöltésről beszélgetünk.

Magyarország alkotmányának részét képezi az egészséges környezethez való jog,
Ettől a jogunktól fosztott meg minket Vác város polgármestere, jegyzője, és Göd város jegyzője aki végül ezek szerint viharos gyorsasággal megadta a telephelyengedélyt,tulajdonképpen leszarva a jogainkat.
Zárójelben megjegyzem a Gödi jegyző szintén meg volt hívva a lakossági fórumra, de nem jött el......

mikerbiker 2018.06.20. 09:33:40

A történet előzményei részletesebben:

lokomatutit.blog.hu/2018/05/09/hogyan_telepits_hulladeklerakot_a_kertvarosba

Még egy apróság.
A Greenpeace-től kezdve a Levegő munkacsoporton át, az összes létező kormányhivatalig mindenhol kilincseltem támogatásért.
A legtöbb helyről egyszerűen lepattintottak, a levegő munkacsoport ugyan szóba állt velem, de érdemi támogatást nem nyújtott.
Utolsó reményünk a média, ami mindeddig nagy ívben leszarta hogy 150 család fog belefulladni a porba,és hogy szinte 100%-os az ivóvízszennyezés esélye.
Szomorú hogy a saját képviselőink fosztanak meg minket alapvető emberi jogainktól.
Felmerül a kérdés:mindezt vajon milyen okból teszik?
Vác városának legkevesebb 4-5 másik helyszín áll rendelkezésre ahol biztonságosan, sem életet sem vízbázist nem veszélyeztetve létesíthetnének törmeléklerakót,mégcsak inert állapotot sem kellene biztosítani hozzá......
Vajon mi volt a motivációja a testületnek..................?

mikerbiker 2018.06.20. 09:41:55

@ételizésítő: ha neked ebből ez a rész volt fontos.....

szanaImas 2018.06.20. 09:45:59

Hol van ilyenkor a hetykebajszú, mindent aláíró, környezetvédő, igaz magyar KÁder Jánoska?!!!

ZBR 2018.06.20. 10:22:56

@szanaImas: Na vajon hol. Ül a Várban és jó neki. :-/

Lady Ann 2018.06.20. 10:52:43

Á, az elkövetkezendő 4 évben csak a környék szív, utána a döntéshozók elpárolognak és nincs felelős.
Javasolnám olvasásra Stephen Kingtől Az átkozott út című írását.

szepipiktor 2018.06.20. 11:17:13

Azért jellemző a mai netgenerációra, hogy van egy érdekes történet, amit a szerző bozalmas stílusban gépel be - és aljabulvárt kever a realitással, hiszen megölni nem lehet élettelent... -, és ha valaki ezért felszólal, a tömeges leugatás a jutalma.
Mert a tömegnek a minősíthetelen alacsony szint kell és gyűlöli az értelmet, a minőséget.
Írni, fogalmazni nem egy poszt miatt kell megtanulni, hanem ez a nemzeti alap, az iskola lényege.
Ezért volt korábban, hogy csak valóban hozzáértők lehettek újságírók, mivel a leírtak a tömeget nevelik.
Most a minőségnélküliség támogatásával a tömeg elbutítása a cél?
Azt sem értem, hogy hogy jön össze az, hogy ha nem tetszik a stílus, akkor miért olvassa el valaki, nem kell előbb elolvasni és abból következtetni?
Valójában nem a trollnak tartottak rombolják szét ezeket az egyébként jó témájú írásokat, hanem a lebutult netközösség teszi ezt.
.
Egyébként meg, az indulatalapú tiltakozás nem old meg semmit, nem a méregzöldek viszik előre a világot. Itt sem aktivisták kellenek, hanem a joghoz értő és a környzetet szerető szakemberek jelentenék a megoldást.
Az sem derül ki az írásból, hogy akkor ez a "tó", ami ugye csak egy munkaködör, kinek a tulajdona, a bányászkodóké vagy a városé? Mert ha magántulajdon és a bányászkodás eredménye most a tó, akkor milyen alapon akarja bárki is megváltoztatni a tulajdonjogot, kötelezni a magáncéget a más elvek elfogadására.
Ha befejeződik a bányászat, akkor abból lehet idővel természetes víz is, de akkor ki kell szedni a tulaj kezéből! És egy ilyen munkagödröt be is lehet temetni és visszaállítani a korábbi állapotokat.
De ezek valahogy nem jönnek át az írásból.

mj112 2018.06.20. 11:25:50

@szepipiktor: ételízesítő kolléga hozzászólásai pallérozott és kiművelt emberre utalnak úgy-e?

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.06.20. 11:36:23

A környezetvédelem sikeréhez vezető első lépés a liberalizmus agyagba döngölése.

lomposfarkas 2018.06.20. 13:45:01

Szepipiktor írod, hogy "Itt sem aktivisták kellenek, hanem a joghoz értő és a környzetet szerető szakemberek jelentenék a megoldást."

Teljesen mindegy, mekkora Petrocellik a környezetvédők, itt minden jogi útról le fognak pattanni. De én azt nem értem, hogy sok helyen a lakosság már régóta nyeli az ilyen vállalkozások kárát és miért nem lép, amolyan Zorró módjára: ahogy elindul az első teherautó, éjjel már ásni és álcázni nekik a tankcsapdákat, stb. (igen, tudom, nem a sofőr a bűnös, de ha tönkretennék az életvitelem, akkor az már totális háború) Lehet, hogy naívan látom, de az ilyen hatalmi szóval támogatott aljasságokat nem lehet adminisztratív módszerekkel visszanyomni, fizikailag kell védekezni.

Érdekes példa a madocsai sóderbánya, ahol az uraság már papíron lezsírozott mindent, de a nép szagot fogott és nemrégen népszavazott a bányanyitás ellen és a települési tervek kordában tartása mellett. A település vezetés ott is benne volt elsőre, de a lakossági hőbörgésre beismertek és visszakoztak.

mikerbiker 2018.06.20. 15:28:36

@szepipiktor: A tó már 10 éve tó.
Akkor befejezték a bányászkodást. A munkagödör azóta természetfotósok napi programjának részét képezi, mivel elzártsága miatt a természet nagyon gyorsan visszavette ami az övé.
A Tó magántulajdonba került, gyakorlatilag az önkormányzat átjátszotta valakinek a kezére és ennyi.
Most hulladéklerakó lesz. összesen 75.000db 20 tonnás kocsi fog a házam előtt 10 percenként bevinni egy adag inertnek mondott építési törmeléket. Mindezt egy fokozottan védett vízbázis kellős közepén,földúton. Borzasztóan kiváncsi lennék ha az Ön háza mellett készülne ilyesmi akkor is ideologiai és formai hibák miatt sápítozna vagy esetleg tenne valamit......

CucaMuca 2018.06.20. 16:30:32

@ételizésítő: Picit furi, hogy követeled a helyesírás kultúráját miközben ilyen erős és érett szavakat használsz. Vagy csak a saját kommentjeidre maszturbálsz? 4chan-en próbálkozz, ha megy az angol, ott vannak direkt neked való szekciók

Többieknek:
Lehet érdemes lenne a ligetvédőktől, vagy a római partos csoporttól tanácsot/segítséget kérni.
Ha pedig kamionok elé fekvésre kerül sor, ne egyszerre mindenki, hanem egyesével. Valakit elvisznek a rendőrök, feküdjön a következő a földre. hosszabb lesz az eljárást, mintha mindenki egyszerre alkotna élő láncot a tó körül.

Zoltán Mayer 2018.06.20. 23:23:16

Ezt nem szabad hagyni.. El kell kezdeni szervezni egy lakossâgi összefogást, ês erővel vêdeni az êlőhelyeket! Ètelizesítő, meg egy igazi kultúrlèny lehetsz baszki, akinek csak a pênz szâmít..

kommentes nikk 2018.06.21. 09:07:50

@szepipiktor: ha nem érted a webkettő működését, vásárolj papíralapú újságokat. A blogokat nem újságírók írják, ezek nem újságok, blogok kommentelési lehetőséggel, kb mintha a kocsmában vagy a játszótéren beszélgetnél valakikkel. Szabadon lehet véleményt mondani, és ha valakinek az az első, hogy stilisztikailag oltogasson, akkor bizony az egy méretes fasz, te meg a másik vagy, mert még meg is magyarázod az egyes számú fasz hülyeségét. Mondjuk azon se lepődnék meg, ha tiéd lenne a másik account is, ugyanaz a tudálékos köcsög vagy. Ha újságírók munkáira vagy kíváncsi, mi a retek jóistent keresel egy blogon?

mj112 2018.06.21. 14:12:37

@kommentes nikk: Abszolut egyetértek Veled, de sajnos az az a helyzet, hogy a netes újságok, legalábbis
amiket én szoktam olvasni, szintén hagynak kívánnivalót maguk után. Én biztosan megmutatnám a szerkesztőségben valakinek, már csak azért is, mert több szem többet lát. Régen, a szerkesztőségekben
voltak lektorok, akiknek ez volt a dolga.

biobodi 2018.09.04. 17:14:04

@mikerbiker: Volt erről hír az országos médiában? Mi a helyzet most? Írnék a témáról az Átlátszóban, ha kapok adatokat. Köszönöm!