Minden, amiről beszélni kell...

Munkások, hol vagytok?

2018. augusztus 08. - A Polgi

images.jpg

Elfogyott a munkáskéz! A dolgozók egy része elhúzta a csíkot nyugatra. Valamivel többen, mint félmillióan. Aki maradt, és mondjuk Békés megyében, esetleg Csongrád megyében él, azok közül sokan átjárnak melózni Romániába. Nem csak mezőgazdasági napszámosként, de gyári munkásnak is. Azt mondják, közel negyedével többet keresnek ott, ugyanabban a beosztásban.

Egyes közgazdászaink szerint a munkaerőhiány már az idén visszavetheti a gazdasági fejlődést.

Nekem, mint polgármesternek is kihívás munkást keríteni. Főleg községgazdálkodásra nem találok senkit. Ennek a csoportnak a feladata lenne a település tisztántartása, fűkaszálás, köztéri szemetesek ürítése, keletkező akut problémák gyors elhárítása. Néhány éve még 10 ember dolgozott itt. Ma 3-4 emberem van itt. Természetesen éreztem már korábban is ezt a tendenciát, ezért gépesíteni kezdtem. A problémám ott van, hogy ezek nem robotgépek. Kezelőre is szükség van!

Aki dolgozni akart, az már elhelyezkedett. Már alkoholbeteg embert sem találok, aki eljönne 52.000-ért közmunkára. A közalkalmazotti bértábla 10 éve nem változott, ezért az sem megoldás, hogy 180.000-ért felveszek valakit közterületi munkára, hiszen bérfeszültség keletkezne. Persze felemelhetném mindenki fizetését annyira, amennyit állítólag a Lidl-pénztáros keres (nettó 300.000), de akkor egy lukas kétfilléres sem maradna fejlesztésre. Nem épülne út, járda. Elmaradna az orvosi rendelő felújítása is!

Megkérdeztem a szomszédokat, hogy náluk is hasonló a helyzet? Ha igen, akkor ők mit csinálnak?

A helyzet általános. A megoldás? Az egyik polgármestertársam elárulta a tutit! Egy munkaerő-kölcsönző céggel állnak kapcsolatban, akik ukrán melósokat foglalkoztatnak. A cég fizeti a közterheket, szállásolja el a melósokat és számláz az elvégzett dolog után az önkormányzatnak.

Egy kicsit aggódom. Az imént azt olvastam, hogy az ukránok már szívesebben mennek Csehországba dolgozni, mint hozzánk (még a kárpátaljai magyarok is), mert ott jobb a fizetés. Az utolsó meg kapcsolja le a villanyt!

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr8014169189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Budapest a kutyaszar városa 2018.08.08. 20:03:40

@teuer: Narancsgörényeknek csak beszélő robot az ember !

funfun 2018.08.08. 21:09:48

"ukránok már szívesebben mennek Csehországba dolgozni, mint hozzánk (még a kárpátaljai magyarok is), mert ott jobb a fizetés."

Magyar nyugdíj kettős állampolgársággal, cseh fizetés. Ügyes.

funfun 2018.08.08. 21:10:46

@gorcsoldo: Mert gondolom, neked is vannak fizetési igényeid. Elmennél 4 órába, 26 ezerért? Na ugye.

nick papagiorgo 2018.08.08. 21:18:23

Az a baj, hogy ez a poszt (is) messziről bűzlik a "kiváló" agitációtól.

52 ezerért alkoholisták sem jönnek közmunkára, 180-ért már bérfeszültség keletkezik, ha meg 300-at fizet, nem lesz orvosi rendelő (mert abból az a 300 hiányzik.... na mindegy), már az ukránok is Csehországba mennek.... stb.

Ha keveset fizetnek, az a baj, ha sokat, akor meg az, mert "apolgi" megírja, hog így nem talál munkást. El kéne végre dönteni, hogy a béremelés az most jó vagy rossz dolog - nekem nagyon úgy tűnik, hogy ha akarom jó, ha akarom rossz :)

Ez olyan, mint ahogy a napokban olvasni a rengeteg sírást, hogy pl. a debrerceni BMW-gyár épülése miért NEM jó, pl. csak ukránok fognak ott dolgozni, de a magyar állam fizeti, elfoglal vagy 40 hektárt, ennyivel kevesebb búzát lehet ott termelni, felmennek a lakásárak és hasonló "észérvek". Néha nagyon kilóg ám a lóláb :)

Larry Silverstein 2018.08.08. 21:34:13

Az ukránok azért mennek Csehországba/200ezer ukrán már bent van/, Lengyelországba/1,5-2M ukrán/, Szlovákiába inkább, mert szlávok, és gyorsan megtanulják a nyelvet. A cseh miniszterelnök és a prágai polgi sem cseh. Mi inkább a kárpátaljai magyarokra számíthatunk abból az irányból.

Lényeges bér-és árkülönbség nincs a V4eknél, legalábbis ahhoz képest, ami a német-osztrák határon túl következik ezekhez képest, csak ott azért az árak is más régiókban mozognak. S persze lehet azt mondani hogy de a németeknél a lidlibe az akciós sör olcsóbb mint itthon, csak hát ebből max. annyi jön le, hogy soha a büdös életben nem élt még nyugaton a kommentelő.

Én Prágában élek, igen, most 15%-kal magasabb a cseh bérszint átlagosan/az ingatlan meg a bérlet meg prágában drágább mint bp-en/, az adó ugyanannyi mint otthon, s itt is nagyon durva a munkaerőhiány, s nagyjából pont azokból akikből otthon: szakmunkások, nyelvet beszélő emberek, eü-i személyzet, IT szakmában bármi, mérnököknél bármi, villamosvezetők, buszvezetők, pincérek, kasszások, mindenhol. Ami hajtja fel a béreket nagyon jól van ez így.

Ami a csehenek előnye a magyarokkal szemben az a 40%-os államadósságuk, meg hogy több dolog maradt anno állami tulajdon, nem privatizáltak mindent szét az utolsó szögig. Egyik se Orbán büne ugye, úgyhogy mo-nak a lehető legjobb kormánya van szvsz a létező alternatívák közül.

Világít a torony 2018.08.08. 21:34:22

Ahogy figyelem, az összes fidióta droid tudja a megoldást, csak a kormány nem tudja. Akkor itt az ideje, hogy a fidióta droidok eligazítsák a kormányt, mit kell csinálni, hogy egyenesbe jöjjenek a dolgok.

Timby 2018.08.08. 21:34:53

A Lidl pénztáros, bruttóban keres 300-at.

Exploiter 2018.08.08. 21:37:52

52 rugóért nyilván senki se dolgozik. Senki.
180 meg nem kéne, hogy bérfeszültség legyen, az az emberi élet legaljának környéke.
Ha ennyit tud adni a társadalom a munkásnak, akkor tényleg le a villannyal.

Timby 2018.08.08. 21:39:47

a Lidl pénztáros bruttóban keres 300-at.

nick papagiorgo 2018.08.08. 21:44:05

Egyébként kb 83 módja lenne, hogy ingyen vagy kedvezményesen szerezzen munkaerőt: beszélhetne pl. a helyi cégekkel, iskolával stb. hogy vállaljanak 1 napig ingyen szemétszedést, takarítást stb, szervezhetne "tegyél a lakhelyedért" csoportokat, akik hétvégén besegítenek meg még egy csonó dolog van, ahogy a problémáit meg tudná oldani, és még akkor állami támogatásokról meg pályázatokról nem is beszéltem. Arról se, hogy urambocsá' akár maga is elmehetne dolgozni - nem hinném, hogy egy polgármesterség a napi 8 óráját lekötné fullban (tehát pár órát azért beugorhatna) és még reklámértéke is lenne (a polgi nem csak a város által fizetett BMW-vel furikázik, hanem dolgozik is...)

Csak én ebbe nem akarok beleszólni, mert 1. ugyebár lövésem sincs, hogy működik az önkormányzata 2. nehogy már én adjak tippeket neki (szívesen adok, de azok akkor pénzbe kerülnek). Azt látom, hogy sokkal egyszerűbb "rinyálni" ebben az ügyben is :)

nick papagiorgo 2018.08.08. 21:51:30

@Exploiter:
jelezem, bizonyos önkormányzatokhoz még nem "gyűrűzött be", hogy jobb, ha 2-3 ember keres 200-ezret (havi 4-600 +pótlékok), de azok dolgoznak - mint ha 15-en keresnek ötvenet (havi 750+pótlékok), de azok nem csinálnak az égvilágon semmit, a lapátot támasztják, meg 2 óra munka után elmennek a kocsmába, mert "mit vár ötvenért".
Az első esetben van munkavégzés meg eredmény, a másodikban nettó pénzkiadás van kb a semmiért.

Világít a torony 2018.08.08. 22:02:54

@Larry Silverstein: "Ami a csehenek előnye a magyarokkal szemben az a 40%-os államadósságuk, meg hogy több dolog maradt anno állami tulajdon, nem privatizáltak mindent szét az utolsó szögig."
Ez kamu. Rengeteg államnak van a magyart meghaladó gdp arányos adóssága, mégis mérföldekkel vannak előttünk. Ami számít az a korrupció nagysága, a termelés hatékonysága és a versenyképességi mutató. Magyarország ezekben a mutatókban bőven a V4 átlaga alatt teljesít. Nagyon bőven.
És még egy a végére. A csehek iparilag jóval fejlettebbek voltak a rendszerváltás környékén. A kuponos privatizációjukat kevesebb korrupció kísérte, mint a magyarét. Míg a cseheknél befektetési társaságokat hoztak létre a privatizáció lebonyolítására, mely kezelte a kisrészvényesek kuponjait törvényi felügyelet alatt, addig Magyarországon a Csányi és Demján-félék felvásárolták nagyon is homályos körülmények között a kárpótlási jegyeket. A cseh populizmus gondolkodóbb, a magyar agyatlanabb. Nagyjából ennyi.

Larry Silverstein 2018.08.08. 22:07:31

@nick papagiorgo: nekem volt haverom aki diplomásként, jó angoltudással a komáromi önkorinál dolgozott az önkormi stúdiójában, merthogy ilyen is van, fotókat, videókat szerkesztett közmunkásként 2 éve....nemigen értettem hogy ebben mi a jó mert korábban egy helpdesken azért csak keresett 300at, de hát a zemberek néha csinálnak furákat...

szóval nem mind lapáttámasztó, bár már tényleg lassan csak az közmunkás aki az akar lenni, legalábbis a dunántúlon tutira

Glaubersó 2018.08.08. 22:09:48

"Már alkoholbeteg embert sem találok, aki eljönne 52.000-ért közmunkára."
Én absztinensként dolgoztam ötvenezerért.
Közel 20 éve és az albérleti szobám 27.000Ft-ba került rezsivel, a havi BKV bérletem kb. 5000Ft volt. A maradékból próbáltam túlélni, ami annyira sikerült hogy egy idő után már állandósult a szédülés és a fejfájás.

nick papagiorgo 2018.08.08. 22:14:32

@Larry Silverstein: teszem fel, ahaverod szerette azt amit csinál, a pénz meg nem volt olyan lényeges neki.

Azt látni kell, hogy a közmunkaprogram a válság idején volt jó ötlet + mot is jó ott, ahol nincs egyéb munka.

Viszont vannak összefüggések, pl. ha senki nem jön el 200 ezerért se, az azt jelenti, hogy az emberek ún. jól élnek, akkor meg lehet emelni a helyi adókat mondjuk éves szinten 1000Ft-al, amiből ki lehet gazdálkodni egy (akár nem helyi) ember felvételét stb. Ezer megoldás van. Enge mindig csak ez a parttalan rinyálás zavar, ha nincs munka/kevés a fizetés az a baj, ha meg sok, az a baj...mindig csak a baj van :)

Larry Silverstein 2018.08.08. 22:15:21

@Világít a torony: "Ez kamu. Rengeteg államnak van a magyart meghaladó gdp arányos adóssága, mégis mérföldekkel vannak előttünk."

a hasonló történelmi fejlődésüek között konkrétan mindnek sokkal alacsonyabb az államadóssága a fele körül van mint amit a lippsi bolsik összehoztak /romániában még a fele sincs/

"Ami számít az a korrupció nagysága, a termelés hatékonysága és a versenyképességi mutató. Magyarország ezekben a mutatókban bőven a V4 átlaga alatt teljesít. Nagyon bőven. "

Ami számít az a bérszint, grammra ugyanaz a bér mint szlovákiában, a cseheknél plusz 15%, a lengyeleknél kevesebb. Csak tavaly 11%-kal nőtt a magyar bér tehát a különbség kicsi, és persze kizárólag a lippsik elqrásának köszönhető.

"És még egy a végére. A csehek iparilag jóval fejlettebbek voltak a rendszerváltás környékén. A kuponos privatizációjukat kevesebb korrupció kísérte, mint a magyarét. "

Ezzel egyetértek.

"A cseh populizmus gondolkodóbb, a magyar agyatlanabb. "

Azt is majd írd meg hogy a populizmusnak a privatizációhoz mi köze mer nem értem.

sírjatok 2018.08.08. 22:28:20

"ki maradt, és mondjuk Békés megyében, esetleg Csongrád megyében él, azok közül sokan átjárnak melózni Romániába. Nem csak mezőgazdasági napszámosként, de gyári munkásnak is. Azt mondják, közel negyedével többet keresnek ott, ugyanabban a beosztásban."

Azt a büdös kurva életbe, neked nem tűnik fel hogy azért "lehet ott negyedével többet keresni", mert ha nem keresne negyedével többet, nem menne oda? Tehát te csak a "pozitív példákat" látod, mikor valaki többet keres, mert mikor (az esetek túlnyomó többségében) nem keresne többet, sőt kifejezetten kevesebbet keresne, akkor nem megy oda a fószer.

Brutál, mi?

Az, hogy te azt várod el, hogy a VILÁGON MINDEN EGYES magyar állás jobb legyen, mint akármelyik román, az meg a te hülyeséged.

teéjesenmindegy 2018.08.08. 22:28:48

@gorcsoldo: Mert ahhoz ész is kellene... Ez meg egy szoci polgi.

"A megoldás?" Hát mi lenne bazmeg, írjál egy posztot. Blogoljál. Ne megoldást keress, sírj.

Ja, de ez tetszik nagyon. Egy közgáz géniusz.
"Az egyik polgármestertársam elárulta a tutit! Egy munkaerő-kölcsönző céggel állnak kapcsolatban, akik ukrán melósokat foglalkoztatnak. A cég fizeti a közterheket, szállásolja el a melósokat és számláz az elvégzett dolog után az önkormányzatnak."
Aham. Tehát a cég megadja a fizetést (ugye a minimálbér az törvény által megszabott), leadózik, elszállásol, ráteszi a hasznát, az áfát. És marad pénz az iskolafelújításra? Mert ezt így összeadva a duplája, mint amit te sajnálsz kifizetni.

Exploiter 2018.08.08. 22:41:31

@nick papagiorgo:

A közmunka csak arra jó, hogy a segély helyett valami kb munkaszerű dolgot várjon el, ami leköti a delikvenst, elfoglaltságot és tartást ad neki, meg minimál szinten hasznos a közösségnek. Erre van.
Hogy valaki azt hiszi, hogy ezzel kiváltható az utcaseprő, meg az ilyesmi, téved, akármilyen munka tobbe kerül. Bármilyen minőségben. Ez van.

satie · http://321.hu/sas 2018.08.08. 22:57:11

a magyar államadósság 80 óta magasabb volt, mint másoké a KGST-ben, és a kurva szarul kommunikált és fájdalmas Bokros-csomagig még jelentősen emelkedett, nagyságrendileg pedig azóta sem változott talán csak a szerkezete picit, ha jól tudom

Larry Silverstein 2018.08.08. 23:11:47

@satie: Hát ez nem teljesen igaz, mert 2002ben csak 55% volt /igaz a cseh-szlovákoknál-lengyeleknél 40% körüli csak/, az volt a rendszerváltás utáni legalacsonyabb szint, onnan kezdett 2007ig lassan, aztán gyorsan emelkedni.

Világít a torony 2018.08.08. 23:41:15

@Larry Silverstein: "Ami számít az a bérszint, ..."
A bérszint arányban áll a termelékenységi mutatókkal. A semmiből nem lehet több bért fizetni. Még az MNB 2017-es elemzése is elismeri, hogy a magyar termelési hatékonyság a legalacsonyabb a V4-ek között is. A régióban csak a románok és a horvátok dolgoznak ßarabbul. Nem mentegetni kell, hanem elgondolkodni, hogy miért van így. Ami a leggázabb, hogy a minőségi oktatás leépítése miatt nem is várható változás. A jól képzett munkaerő elhagyt(j)a az országot nem csak a magasabb keresetek miatt, de a jobb munka és életkörülményekért is. A magyar gazdaságot az Orbán kormány át és túlpolitizálta, ez történelmi bűnnek fog bizonyulni, hacsak már nem az.

Larry Silverstein 2018.08.08. 23:50:16

@Világít a torony: a v4ek közül a csehektől és tőlünk mentek el arányaiban a legkevesebben, azt is tedd hozzá

meg azt is hogy több bevándorló van mint kivándorló, mert ugye így már más kicsit a kép

www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/fields/2112.html

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_net_migration_rate

még jó hogy a jobb életkörülményekért húznak el, micsoda meglepetés

"A magyar gazdaságot az Orbán kormány át és túlpolitizálta, ez történelmi bűnnek fog bizonyulni, hacsak már nem az."

Hát a választók nem így gondolták.

gtri 2018.08.09. 00:02:13

@Larry Silverstein:
"Hát a választók nem így gondolták."
-----
A listás szavazatok 49,6%-át szerezte meg a Fidesz. Így lett 2/3 a mandátumuk. Tehát a mondat helyesen így hangzik:
"A választók egy része gondolta így és az ő véleményüket nagyította fel a Fidesz által kialakított szavazási és mandátumrendszer " .

Ma is mentek gecizni? 2018.08.09. 00:16:25

@gtri:
Aki le akarta váltani a kormányt, az az ellenzék valamelyik pártjára szavazott. Ez a 8,3 millió választásra jogosultból 2,9 millió fő. ~35 %.
Aki nem akarta leváltani, az nem így tett. Ppnt.

gtri 2018.08.09. 00:32:51

@Larry Silverstein:

"meg azt is hogy több bevándorló van mint kivándorló, mert ugye így már más kicsit a kép"
-
Meg azt is hozzátehetjük, hogy még a fideszesek sem akarnak szülni. Ez is benne van a képben. Annyira kevés a gyerek, hogy még a nettő beáramlás ellenére is csökken a népesség. Pedig már 8 éve dübörög a "nemzeti gyerekprogram" de idén megérjük, hogy 90000 alá csökken a születések száma miközben kb. 127000 ember fog meghalni.

Nem lenne ideje kötelezni a fidesz szavazókat (lista ugye Kubatov révén van róluk), hogy ne csak szavazzanak, hanem tegyenek is valamit ténylegesen is a négy fal között? Hát ők nem érzik, hogy most nekik nagyon jó? Vagy annyira önzők és konzumidióták, hogy a harmadik vagy negyedik gyerek helyett inkább vásárolgatnak a nép-nemzet szaporítása helyett?

gtri 2018.08.09. 00:35:44

@Szél Bernadett börtönben van már?:

49, 6 % szavazatarány- a mandátumok 2/3-a (Fidesz)

50,4 % szavazatarány - a mandátumok 1/3-a (a többi párt összesen)

Ilyen a Fisesz választási rendszere. Pont.

gtri 2018.08.09. 00:37:25

@Larry Silverstein:

Hát a Fisesz nagyaon-nagyon facsarta azt a választási törványt, Őket eléggé érdekelte. Most is változtattak rajta. Tudja, a "borítékos" módosítás.

Arcade Macho 2018.08.09. 00:38:32

@énisfélek: "Sokan félreértik a közmunka program valódi célját. A jelek szerint a te faludban maximálisan beváltotta a hozzá fűzött reményeket."

en is ezt mondom!!!
a kozmunkaprogram elsodleges celja az volt, hogy a feketen melozoknak akik segilyken tengodtek anno, azok inkabb menjenek el rendes munkahelyre

Larry Silverstein 2018.08.09. 00:45:08

@gtri: a népesség csökkenésének a fideszhez annyi köze van, hogy a fideszen kívül senki semmit nem tett ellene - siker nincs, az tény

Larry Silverstein 2018.08.09. 00:46:17

@gtri: s mi a probléma? 1 nappal a választás előtt derült ki a választási törvény?

Larry Silverstein 2018.08.09. 00:49:20

@gtri: "49, 6 % szavazatarány- a mandátumok 2/3-a (Fidesz)

50,4 % szavazatarány - a mandátumok 1/3-a (a többi párt összesen)

Ilyen a Fisesz választási rendszere. Pont."

Ez ugye nettó hazugság.

Az 1 dolog hogy a listán csak 100 parlamenti helyet osztanak el a 200ból, a másik meg hogy a parlamentbe nem jutott pártok szavazatai elvesznek, tehát az 50,4% is kamu, a listán is a fideszé volt a többség.

teéjesenmindegy 2018.08.09. 00:51:37

@gtri: "A listás szavazatok 49,6%-át szerezte meg a Fidesz. "
Oszt hány egyénit szerzett?

Arcade Macho 2018.08.09. 00:51:54

az a lidlis penztaros valszeg 3szor annyit melozik mint egy kozmunkas, es meg hetvegen is tolja, ezert kicsit faramuci lenne annyit adni egy napi 3-5 orat letolo relax max alkesznak...

Ma is mentek gecizni? 2018.08.09. 01:42:23

@gtri: Nem egészen. A listás szavaztok aránya: 49,6 %, a listás mandátumok aránya csak 45,2 % a Fidesznél.

Ugyanakkor az ellenzéknél (szavazat/mandátum arány):
Jobbik: 19,19 / 26,9 (!!)
MSZP-PM: 11.99 / 12,9
LMP: 7,1 / 7,5
DK: 5,41 / 6,5

Látható, hogy MINDEN ELLENZÉKINEK pozitívan torzította a mandátumok arányát a választási rendszer, ugyanakkor a Fideszt erősen negatívan sújtotta, így nem tudott olyan arányban mandátumot szerezni, mint ahogy ezt a választók egyébként akarták. Ilyen a "Fidesz választási rendszere", csak őket sújtja, míg az ellenzék nagyobb falatot kap, mint amit érdemelne...

A brit választási rendszert átvéve a Fidesznek 90%-os aránya lenne a Parlamentben. De a "Fidesz választási rendszere" nem ilyen.

Világít a torony 2018.08.09. 06:39:06

@Larry Silverstein: " Csak annak a statisztikának hiszek, melyet én hamisítok"
Magyarországon gyakorlatilag nincs bevándorló. Kivándorló viszont bőven van.
Azt, hogy a választók, hogy gondolják csak elmeállapot kérdése. Magyarországon jelenleg 2.5 millió agyhalott van. Természetesen jogodban áll másként gondolni, mint ahogy nekem is. De én itt élek benne.

satie · http://321.hu/sas 2018.08.09. 07:05:52

A választási arányokról hazánkban és máshol, van két szemlélet, az egyik fontosnak tartja a mindenkori társadalmi vitát, a mindenkori kisebbségek részvételiségét. Én az ilyen szemléletet tartom modern értelemben demokratikusnak, az ilyen szemlélet arra törekszik, hogy az országban élő kisebbségeknek minimum arányos érdekképviselet legyen.

Larry Silverstein 2018.08.09. 07:56:57

@Világít a torony: igen a lippsik igy szokták ha a számok nem alkalmazkodnak a propagandajukhoz

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.09. 07:59:14

@Larry Silverstein: szép is, mikor az elvhű, gerinces nyilas pártot vált. :D

LebensraumamOsten 2018.08.09. 08:15:10

@conchita wurst: Hát ja. A fidesz kiüldözte a dolgozókat az országból és csak látszatmunkahelyeket létesít. Mint az BMW gyár, vagy mi a fene. Ott is akkora állami támogatást kapnak, hogy legalább 10 évig egy fillért sem kell költeni az alkalmazottak bérére, mert az a megmaradt kevés adófizető állja, akiket még nem tudott a fidesz-kúrmány elüldözni az országból. Nagyon gazdaságos befektetés az tuti. A munkásokat mi fizetjük, adót nemigen fizetnek, cserébe lapátolják a profitot ki az országból. Na és persze fideszes zsebecskékbe is csurrantanak hálából a kiváló lehetőségért.
Na ezért sem jött ide a Tesla, mert nem kérnek a korrupcióból. A munkaerőhiány nem a pörgő gazdaság miatt van, hanem mert mindenki aki nem debil aluliskolázott fidesz-szavazó és hajlandó dolgozni - tehát tényleg nem fidesz szavazó - az már rég külföldre menekült a romlás, a gazdasági, szellemi, erkölcsi leépülés elől.

LebensraumamOsten 2018.08.09. 08:16:47

@Larry Silverstein: Hát ja. A fidesz kiüldözte a dolgozókat az országból és csak látszatmunkahelyeket létesít. Mint az BMW gyár, vagy mi a fene. Ott is akkora állami támogatást kapnak, hogy legalább 10 évig egy fillért sem kell költeni az alkalmazottak bérére, mert az a megmaradt kevés adófizető állja, akiket még nem tudott a fidesz-kúrmány elüldözni az országból. Nagyon gazdaságos befektetés az tuti. A munkásokat mi fizetjük, adót nemigen fizetnek, cserébe lapátolják a profitot ki az országból. Na és persze fideszes zsebecskékbe is csurrantanak hálából a kiváló lehetőségért.
Na ezért sem jött ide a Tesla, mert nem kérnek a korrupcióból. A munkaerőhiány nem a pörgő gazdaság miatt van, hanem mert mindenki aki nem debil aluliskolázott fidesz-szavazó és hajlandó dolgozni - tehát tényleg nem fidesz szavazó - az már rég külföldre menekült a romlás, a gazdasági, szellemi, erkölcsi leépülés elől. Az illipsik ennyit érnek. Semmire se jók. Még propagandában is szarok vagytok.

LebensraumamOsten 2018.08.09. 08:19:00

@Larry Silverstein: Sajnos igaz. Az illipsik pont ilyenek. Hazudnak csalnak, de leginkább lopnak. Meg aztán nem a fidesz szerezte a szavazatokat, hanem a Nemzethy Választási Irodájuk szavazatszámláló szoftvere.
Így könnyű volt. Csalni nem nehéz. De a becsületes versenyhez már nem fűlik a foga az illipsiknek.

LebensraumamOsten 2018.08.09. 08:20:29

@Larry Silverstein: Az a fránya szavazatszámláló szoftver nem derült ki egy nappal előtte. De főleg az, hogy kik és pontosan mit is tettek vele.

LebensraumamOsten 2018.08.09. 08:22:19

@gtri: @Szél Bernadett börtönben van már?: Matolcsy börtönben van már?
Rogán börtönben van már?
Orsós vajda börtönben van már?
Kósa börtönben van már?
Kokós Árpi börtönben van már?
Mészáros börtönben van már?
A Don börtönben van már?

kun andras 2018.08.09. 08:33:45

Tegnap anyám mondta, hogy a befizetési határidő napján hozta a postás a csekket. Ja, hogy nem találnak embert, aki kihozza a levelet. 100ezer forintért nem csodálom.
A Magyar Postát felügyelő miniszter több mint havi 5millió forintot keres. Ha nem tudja megoldani ezt a problémát évek óta, akkor
1. miért keres ennyit
2. egyáltalán miért nem rúgják ki, hogy lába ne érje a földet?

vörösbor(de)minőségi 2018.08.09. 08:53:13

@maxval balcán bircaman: mikor fogsz elhalkulni végre?mindenben az okoskodás a megmondóemberkedés diszpéldánya vagy-nincs olyan amibe ne ugatnál bele-de egyszer végre csak kiesik a kezedből minden és csend lesz.
a sivár életed és a neten okoskodásod.....ami butáskodás inkább,és soha nem veszed észre magad.
sem okos sem intelligens nem vagy,de minden megnyilvánulásoddal ezt akarod bizonygatni.sikerült-az ellenkezőjét!
mindezt sok éve-de hidd el már ismer mindenki igy nyugodtan hátradőlhetnél és okoskodás nélkül olvashatnál.
mindenkinek jobba lenne.

pioneer2016 2018.08.09. 08:53:58

@Szél Bernadett börtönben van már?: "Kinek higgyek?"

Mindkét állítás igaz! Településtől függően változik a helyzet. Ahol van a közelben más, jobb munkalehetőség oda mennek dolgozni. Például határ menti települések. Ezért azon a településen munkaerő hiány keletkezik. Ahol nincs más lehetőség, ott az emberek helyben próbálnak boldogulni. Ezért azon a településen munkaerő többlet keletkezik. Tehát nincs annyi munka az ott élőknek. Ez egy feloldhatatlan ellentét.

Kivlov 2018.08.09. 08:55:55

A megoldás?
A kistelepülések polgármesteri hivatalainak a költségeit dobja össze a lakosság. Vagy ne legyen hivatal. Fölösleges minden 100 fős bozótba önkormányzat.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.09. 08:58:26

@vörösbor(de)minőségi:

Különösen éltet a hozzád hasonló bérkommentelők nyavajgása.

Larry Silverstein 2018.08.09. 09:12:49

@kun andras: ki kap ma szamlat postan, ember?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.09. 09:16:08

@maxval balcán bircaman: mondja ezt a fideSS III/3-as (mittomén most minek hívják) fizetett ügynöke. :D

Larry Silverstein 2018.08.09. 09:35:56

@Le a spammerekkel: akko lehet nem a postat kene varni hanem szoni hogy kuldjek at melben baszki

Nerevaryne 2018.08.09. 10:12:11

Miért akarsz 52ezerért foglalkoztatni? Nem tudod hogy az nem állandó? Szerinted az kinek felel meg? Neked megfelelne?

A közmunkaprogram arra lett kitalálva, hogy munkára kényszerítsék azt, aki nem hajlandó rá, vagy soha életében nem ismerte a munkát, vagy annyira kétségbeesett helyzetben van, hogy pár hónapig az is elég amíg MUNKÁT TALÁL! A közmunkaprogram nem munkahely, az egy átmeneti segély/munkára nevelő program. Nem arra való, hogy stabilan 7-8 embert foglalkoztass községgondozásra.

Hirdesd ki szépen, hogy 2-4 órában foglalkoztatnál közalkalmazotti viszonyban Gyesen lévő anyukákat, ők még dolgozni is fognak, jobban jársz vele mint a 8 órás közmunkással. Egészen biztos vagyok benne, hogy hihetetlenül népszerű lennél a helyi kisgyerekes anyukák körében, a munka is el lenne végezve, és nem is kerülne annyiba mint egy 8 órás adatfeltöltő az irodában.

gtri 2018.08.09. 10:18:10

@Larry Silverstein:

@gtri: a népesség csökkenésének a fideszhez annyi köze van, hogy a fideszen kívül senki semmit nem tett ellene - siker nincs, az tény
-----
Siker nincs? Hát az bizony nincs:

Év Születések száma
2002 96 804
2003 94 647
2004 95 137
2005 97 496
2006 99 871
2007 97 613
2008 99 149
2009 96 442
2010 90 335
2011 88 049
2012 90 269
2013 88 689
2014 91 510
2015 91 690
2016 93 063
2017 91 577

Népesedéi fordulat nagyon nincs. És most van a "családok éve". Várhatóan 90000 alatt lesz 2018-ban a születésszám.
Propaganda van, eredmény semmi. Még a fideszezek sem szülnek. Még ők sem tudják, hogy itt most nekik nagyon jó.

gtri 2018.08.09. 10:19:53

@Larry Silverstein:

"mi a probléma? 1 nappal a választás előtt derült ki a választási törvény?"
---
Mi a probléma az ukrajnai oktatási/nyelvtörvényel a magyar kormánynak meg az ukrajnai magyaroknak? 2023 ban vezetik majd be, addoig minden magyar nebuló elsajátíthatja tökéleseten az ukrán nyelvet és gond nélül tanulhat majd ukrán nyelven.

Szerintem mégis lesz majd problémájuk azzal a törvénnyel a hatálya alá eső magyaroknak pedig formailag piszok sok idejük lesz felkészülniük rá.

gtri 2018.08.09. 10:23:53

@Szél Bernadett börtönben van már?:

"Látható, hogy MINDEN ELLENZÉKINEK pozitívan torzította a mandátumok arányát a választási rendszer, ugyanakkor a Fideszt erősen negatívan sújtotta, így nem tudott olyan arányban mandátumot szerezni, mint ahogy ezt a választók egyébként akarták. Ilyen a "Fidesz választási rendszere", csak őket sújtja, míg az ellenzék nagyobb falatot kap, mint amit érdemelne...

A brit választási rendszert átvéve a Fidesznek 90%-os aránya lenne a Parlamentben. De a "Fidesz választási rendszere" nem ilyen."
---

Ó jaj, azok az ellenzéki pártok nem tudják mi a jó nekik. Ők nem akarták a választási törvény megváltoztatását, de a Fidesz megtette. Természetesen az ellenzék érdekében. :)

444.hu/2018/04/16/itt-egy-egyszeru-grafikon-amely-megmutatja-miert-a-magyar-valasztasi-rendszer-torzit-a-legjobban-europaban

"Hiába van például az Egyesült Királyságan csak egyéni jelöltes választási rendszer, a 2017-es választáson a második helyen végző Munkáspártnak arányában szinte pontosan ugyanannyi képviselője lett, mint ahány szavazatot begyűjtöttek a jelöltek. A cikk amúgy azt is megemlíti, hogy az Egyesült Királyságban a választóknak 2011-ben még lehetőségük is lett volna változtatni, hiszen népszavazást tartottak arról, hogy áttérnének-e egy alternatív szavazatokkal működő rendszerre. Végül a választók többsége nem akart változtatni."

Ott tényleg demokrácia van, nem az az "illiberális"" maszlag.

Nancsibacsi 2018.08.09. 10:26:27

"A közalkalmazotti bértábla 10 éve nem változott, ezért az sem megoldás, hogy 180.000-ért felveszek valakit közterületi munkára, hiszen bérfeszültség keletkezne."
Kimenne a napközben körmét reszelgető mancika a légkondícionált hivatalból árkot kaszálni? Nem valószínű. Sehol sincs kőbe vésve, hogy egy semmire se jó könyvtárosnak többet kell keresnie mint egy hasznos árokpucolónak.

gtri 2018.08.09. 10:26:49

@teéjesenmindegy:

@gtri: "A listás szavazatok 49,6%-át szerezte meg a Fidesz. "
Oszt hány egyénit szerzett?
--
Én nem vitatom, hogy a fidesz sikeresen torzítja a választási rendszerével a választói akaratot. :)
Az egyéniben is nagyjából 50% környékén van a fidesz egyéni jelöltjeire leadott szavazatok száma. Az elaprózott ellenzék (ami mellesleg maga is tehet a sorsáról, az LMP-t különdíjban részesítem ez ügyben (pl. egyeztetés a fidesszel a kampány alatt, kis LMP-s árulásként)) pedig nem tudott egyéniben alkotni.
Ami ettól még tény, Az emberek kb 50%-a van képviselve 2/3-al a parlamentben, a másik 50% pedig 1/3-al. Ez bizony a fidesz választási törvénye miatt van.

felső határ nincs 2018.08.09. 10:33:52

@gtri: ez igaz, de az is hogy a rendszer ma nemigen dijazza a segelykes ciganybunozok megelleset, mint korabban - azaz hulye proli libbant ciganybol pl egyre kevesebb szukletik ami jo

felső határ nincs 2018.08.09. 10:34:29

@gtri: nem vezetik be, ha be akarnak kerulni az EUba

Nerevaryne 2018.08.09. 10:40:21

@gtri: Linkeljek neked egyet az origóról ahol pont az ellenkezőjét bizonygatják? Az is kb. ennyire hiteles.

felső határ nincs 2018.08.09. 10:43:17

@Nerevaryne: ne linkelj neki semmit

szerinte az ellenzek tobb szavazatot kapott listan, az nem zavarja hogy nem listas a valasztasi rendszer

VT Man 2018.08.09. 10:58:35

"az sem megoldás, hogy 180.000-ért felveszek valakit közterületi munkára, hiszen bérfeszültség keletkezne."

Aha. Ha nekem tetot kell javittatni, akkor majd azt mondom a mesternek, hogy sajnos nem adhatom meg a napi 80 ezer Forintot, amit ker, mert berfeszultseg keletkezne, elegedjen meg 30 ezerrel.
Vagy megsem?

Ha egy munkara csak 180 ezerert lehet embert talalni, akkor az annyit er. Ez a kapitalizmus.

Valoszinuleg a Lidl sem szeretetbol fizet 300 ezer bruttot, hanem mert nem talal olcsobban.

VT Man 2018.08.09. 11:01:44

@gtri:
Szuletesek:
2009 96 442
2010 90 335

Ez azert megerne egy magyarazatot. A Fidesz 2010 aprilisaban nyert, egy babanak viszont nagyjabol 9 honap kell a megszuleteshez.

Tehat a 2010 aprilisi eredmeny utan fogant babak mar a 2011-es adatokhoz tartoznak.

Akkor mi a magyarazata a 2009/2010 visszaesesnek?

PiszkosFreddy 2018.08.09. 11:18:41

Magyarországot 2/3-os többséggel megválasztott Keresztény Demokrata (v.ö.:KERESZTÉNY + DEMOKRATA) Polgári hatalom vezeti, úgyhogy minden úgy van jól, ahogy van, sőt Kánaán.
Csak ezt még a prolik nem látják.
Helyesbítek: csak ezt még mi prolik nem látjuk.

PiszkosFreddy 2018.08.09. 11:24:21

Még egyszer helyesbítek : Csak ezt mi panelproli libbant ballibsik nem látjuk.

felső határ nincs 2018.08.09. 11:47:49

@PiszkosFreddy: kb. senkit nem erdekel mit gondolnak a 10%os lippsik

Karipapa01 2018.08.09. 11:52:40

Olyanok vagytok mint Móricka: mindenről a pina jut az eszébe! Nektek meg a komcsik, a lipsik, meg a narancsgörények. De itt távolról sem erről van szó! Egy olyan kistelepülésen, ahol a kocsmáros, a szatócs meg a fodrász a kiemelt vállalkozó, ott a település üzemeltetése nagy kihívás az önkorinak! Függetlenül attól, hogy ki vezeti az országot.

@maxval balcán bircaman:

Te meg ezt írtad:
"Fizess többet, s lesz munkás."
Ha elolvastad volna hogy min kesereg a polgimester (neked, mint újságírónak azért illett volna), akkor tudnád, hogy a közmunkáaok bérének emelése elviszi a községfejlesztés lehetőségét, tehát emiatt a Baromállás-dűlőben jövőre sem lesz vezetékes ivóvíz. Mit ud csinálni a polgimester, ha mégis béremelésre kényszerül? Új helyi adókat vet ki, napsütésre, hóesésre, pékmakk-fényesítésre (ezzel te kiemelt adózó lennél :D :D ), de az meg a lakosoknak nem jön be! Az önkormányzat nem profittermelő vállalkozás aranyapám! És ami bosszant: ezt te is tudod, mégis hülyeséget írsz!

Ma is mentek gecizni? 2018.08.09. 12:16:45

@VT Man: "Akkor mi a magyarazata a 2009/2010 visszaesesnek?"

Lefogadom, hogy nem fogsz kapni választ tőlük.
Márpedig itt a lényeg, ekkor kezdett el bezuhanni a születések száma. Évi 6000-rel. Ezt a folyamatot sikerült aztán lassítania Orbánéknak, így 6000 helyett már csak 2000-rel csökkent a következő évben. És utána, nemhogy megállt a születések számának csökkenése, hanem növekedni kezdett, és most már tartósan évek óta 91 ezer felett van.

Nerevaryne 2018.08.09. 12:19:50

@Karipapa01: Csak az a gond a polgimester logikájával, hogy azon kesereg, hogy a közmunkaprogram elérte a célját, és nincs ingyenmunkás a városban. Vannak szintek az 52ezer és a 180ezer között, mondjuk részmunkaidővel. Javasoltam is neki, hogy hirdessen gyesen lévő anyukáknak 4 órás részmunkaidőt, elvégeznek négy órában annyit mint egy alkoholista közmunkás 8ban, és alig kerül többe. A gyesen lévőknek minden pénz jól jön, 4 órában tudnak is dolgozni, nem lesz bérfeszültség sem (ami eleve ökörség ebben a kontextusban) így mindenki jól jár. Járna természetesen, mert sokkal egyszerűbb kiszervezni az egészet és kifizetni a számlát, mint meghirdetni és megszervezni egy helyi programot, nem azért fizetik a polgármestert, hogy megoldja a problémát, hanem hogy felfelé sírjon hátha adnak ingyenpénzt.

Nancsibacsi 2018.08.09. 12:29:46

@gtri: "Én nem vitatom, hogy a fidesz sikeresen torzítja a választási rendszerével a választói akaratot."
Azért érdemes megnézni hogy az MSZP-SZDSZ amikor közel 3/4-et szerzett, ahhoz a szavazatok hány százaléka kellett. Elárulom: kevesebb mint 50...

Nancsibacsi 2018.08.09. 12:31:45

@felső határ nincs: "szerinte az ellenzek tobb szavazatot kapott listan, az nem zavarja hogy nem listas a valasztasi rendszer "
Őt az sem zavarja, hogy olyan párt nincs, hogy "ellenzék". Olyan vagy hogy Jobbik meg DK, amelyek kb soha semmilyen körülmények között nem működnének együtt.

Karipapa01 2018.08.09. 13:01:55

@Nerevaryne: Természetesen a törvény megenged részmunkaidős foglalkoztatást is. Viszont azt is előírja, hogy ezért arányos bért kell fizetni. Hogy ezt miért nem szeretik a munkáltatók? Mert létezik olyan, hogy "előkészületi idő", ami beleszámít a munkaidőbe. Az pedig nem mindegy, hogy a valós munkaidő 1/4-ét, 1/8-ad, vagy 1/16.-od részét teszi ki. Ezért az olyan vállalkozások, amelyek változó munkát változó területen csinálnak, nem nagyon preferálják a részmunkaidőt. Egy gyártósori szalag mellett, vagy egy irodában nem jelent különösebb problémát, de a Baromállás-dülőben a vizvezeték árkának kiásásánál már igen. Azt pedig szerintem egyetlen egy önkormányzat sem preferálja, hogy a négyórás munkavállaló minden nap reggel 8-délig felsepri a háza előtt a járdát. De lehetőségek azért vannak...

sas70 2018.08.09. 13:06:20

@maxval balcán bircaman: A tudatlanságod ékes példája ez a beszólás.
Megmagyarázom, hogy megértsd. NEM FIZETHET TÖBBET!
A közmunkást nem az önkormányzat fizeti, ő csak a kifizető hely és szabott a pénz is, meg a keret is.
Közalkalmazotti státusza meg nincs, vagy ha éppen kap rá engedélyt, akkor br. 180e + közterhei, amire nincs pénze, vagy ha lenne a saját bevételéből, akkor az iskolai konyhás őrjöngve rúgná rá az ajtót, hogy lófasz jóska miért kap többet fűnyírásért, mint ő?

sas70 2018.08.09. 13:10:36

@Nancsibacsi:
"Azért érdemes megnézni hogy az MSZP-SZDSZ amikor közel 3/4-et szerzett, ahhoz a szavazatok hány százaléka kellett. Elárulom: kevesebb mint 50..."
Ezt a hülyeséget nem tudom ki találta ki? Nagyon jól hangzik, csak kurvára nem igaz! A szezont, a faszommal ne keverjük össze!

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.09. 13:17:24

@sas70:

Ne közmunkást alkalmazzon, hanem közalkalmazottat.

Nerevaryne 2018.08.09. 13:29:25

@Karipapa01: Elég mondvacsinált kifogás. Egyrészt azért, mert az előkészületi időt nagyjából sehol nem számolják, hiába van előírva. A másik, hogy ez ugyanúgy 5 perc, és az elvégzett munka arányában (alkoholista vs anyuka) nem vész el vele több idő. Az ilyen meló amúgy úgy történik, hogy időre bemész a hivatalba, aláírod a jelenléti ívet aztán kivezényelnek és onnan indul a munkaidő, az nem számít bele hogy otthon ő söpröget. Mivel nem Budapestről vagy Hódmezővásárhelyről van szó, a tényleges munkábaállás onnan tényleg kb. 5 perc.

A szerződést próbaidő alatt simán meg lehet amúgy szüntetni, ha valaki nem végzi a munkáját rendesen. Nem kötelező minden jelentkezőt se felvenni mint a közmunkaprogramban, lehet interjúvoltatni is.

Csak azért mondom, mert ha erre nincs évi 1 millió forintja az adott önkormányzatnak akkor ott valaki szörnyen végzi a munkáját.

Karipapa01 2018.08.09. 13:40:15

@Nerevaryne: Ja bocs, most saját magad cáfoltad meg: " Az ilyen meló amúgy úgy történik, hogy időre bemész a hivatalba, aláírod a jelenléti ívet aztán kivezényelnek és onnan indul a munkaidő...".

Nerevaryne 2018.08.09. 13:52:14

@Karipapa01: Nem látom hol történik az önellentmondás

Fellegjáró Marci 2018.08.09. 13:54:20

Mi a f@szt lehet 52ből csinálni ma itthon? Még egy rendes bárányt sem kapok belőle!

martineden 2018.08.09. 14:37:39

@Larry Silverstein: ,,Lényeges bér-és árkülönbség nincs a V4eknél, legalábbis ahhoz képest, ami a német-osztrák határon túl következik ezekhez képest, csak ott azért az árak is más régiókban mozognak. S persze lehet azt mondani hogy de a németeknél a lidlibe az akciós sör olcsóbb mint itthon, csak hát ebből max. annyi jön le, hogy soha a büdös életben nem élt még nyugaton a kommentelő."...nem, ebbol az jon le, hogy hazug fidesztroll vagy.Tudod az altalad nyugatinak nevezett orszagokban(nemet, osztrak, holland,dan, stb) atlagosan 4-szer annyi a fizetes mint M.orszagon , az arak pedig (hivatalos statisztika szerint) csak max 40 szazalekkal dragabbak, de akkor ebben mar a toronydaru arszintje is benne van.Ja, persze az egyeb juttatasokrol, ellatasi szinvonalrol(pl utak ingyenes hasznalata, egeszsegugyi ellatas szinvonala stb) nem is beszeltunk.

Larry Silverstein 2018.08.09. 14:51:54

@martineden: no ehhez kepest

Magyarorszag 28,910 USD/fo
Nemetorszag 50,206 USD/fo - vasarloeron szamolva termeszetesen

en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Szivesen

martineden 2018.08.09. 16:06:19

@Larry Silverstein: Hollandia/Minimálbér (2018.)
1 578,00 EUR havonta (2018. jan.)
Magyarország/Minimálbér (2018.)
444,69 EUR havonta (2018. jan.)
szivasen

martineden 2018.08.09. 16:25:16

@martineden: M-orszag Brutto minilmalber 138000ft...431 Eur
netto minimalber 9177ft...286,8 Eur

Hollandia: Jelenleg 22 éves kor felett a minimálbér 1565€ bruttó, ami kb. 1300€ nettó fizetést jelent.

Ami tobb mint negy es felszerese a magyarnak.
Szivesen fidesztroll

satie · http://321.hu/sas 2018.08.09. 16:47:31

@felső határ nincs: na, pontosan erről van szó (erőszak): nő vagy, kék szemű vagy, bármilyen szempontból kisebbség vagy? kussolj és dögölj meg, én vagyok az erősebb és épp nálam a hatalom, felakasztalak és beledöngöllek a földbe

2018.08.09. 11:47:49
@PiszkosFreddy: kb. senkit nem erdekel mit gondolnak a 10%os lippsik

Világít a torony 2018.08.09. 23:41:13

@Larry Silverstein: Az ostoba vakhangyákkal és az agyhalottakkal nem tudok mit kezdeni. Nem is szeretnék.

vörösbor(de)minőségi 2018.08.11. 12:16:35

@maxval balcán bircaman: áá ne hidd. semmi idegesitő nincs benned - a fogalmazásod és ez a duma "bérkommentelő" olyan szánalmas, hogy ez is mutatja a korod,a nemlétező műveltséged,az okoskodásod és a szánalmas vergődésed amikor azt szeretnéd,hogy legalább minden ezredeik baromságod megértésre találjon-és semmi........:))))

azt is gondolom,ugyanakkor,hogy ha létezik bérkommentelés,márpedig nyilván létezik akkor senki nem állitja rád a senkire a "dolgozóit".

az összes jelző amit eddig kaptál azt mind megérdemled-cipeld :DDDD

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.11. 14:36:41

@vörösbor(de)minőségi:

Én mindig nagyon örülök, amikor Soros emberei szidnak. Ezt azt jelenti, rettegnek tőlem.

hamorijenci 2018.08.11. 16:37:32

@maxval balcán bircaman:

Én meg annak örülök, hogy örülsz annak, hogy szidnak, mert ez szerinted azt jelenti, hogy rettegnek tőled. Ennek analógiájára akkor megállapíthatjuk: Orbán emberei qrvára rettegnek Sorostól.

vörösbor(de)minőségi 2018.08.12. 23:15:02

@maxval balcán bircaman: istenem birkabácsi ne tessék már ennyire butának mutatkozni.csak az ismert szólamok és mögöttük a nagy semmi.az a kijelentés,hogy rettegnek tőlem-ez meg olyan nevetséges,hogy h nem rólad lenne szó még tán mosolyogni is lehetne.
soha nem fogod megérteni -nem a véleményed mássága ami irritáló hanem az ostobasága, az üres szólamok,a másikra tett személyeskedő ám rendkivül primitiv megjegyzéseid mint előzőleg a komcsizás most a sorosozás.
végtelenül buta vagy de annyira,hogy képtelen vagy ezt a tény felfogni.
méghogy rettegnek tőled?
semmi ilyesmi.szánalmas ostoba vénember kategoria vagy de lehetnél széles látókörű okos idősebb is akivel öröm beszélgetni....

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.13. 07:09:05

@hamorijenci:

Csak komoly ellenféltől retteg az okos harcos.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.13. 07:10:33

@vörösbor(de)minőségi:

Személyeskedni szinte sose szoktam, s ha megteszem, akkor is csak előző személyeskedésre adott válaszként.

Soros térségünk legaktívabb háttérhatalmi bábmestere, miért lenne gond leleplezése?

hamorijenci 2018.08.13. 10:35:57

"Csak komoly ellenféltől retteg az okos harcos." Két eset lehetséges: 1. úgy gondoltad, hogy Soros nem komoly ellenfél, ezért nem rettegnek tőle Orbán emberei; 2. komoly ellenfél ugyan, de Orbán emberei nem okos harcosok, ezért nem rettegnek.
Mivel azt gondolom, a narancsrezsim nem herdálja a közpénzt olyanok ellen, akik nem komoly ellenfelei hazánknak, az 1-es kiesik. Marad a 2-es. Ergo: egy fideszbarát troll itt most bevallotta, hogy buták Orbán emberei. Ha hasonlókat fogsz még ide beírni, bizony ez a meggyőződés meg fog erősödni az olvasókban.
Reménykedj, hogy megbízóid nem olvasták ezt a hozzászólásodat - nem örülnének neki, hogy öngólokkal járatod le magad.