Minden, amiről beszélni kell...

Csődbe zavart önkormányzatok?

2018. augusztus 18. - A Polgi

csod.jpg

 

Van egy összeesküvés elméletem. Az a feltevésem, hogy a kormányzat meg akarja szüntetni az önkormányzatokat.

Az önkormányzatokat közvetlenül választják és ezt egy totális hatalomra törő rezsim nem tűrheti. Persze ezt elő kell készíteni ügyet és úgy tálalni az embereknek, hogy a végén már ők maguk követeljék az önkormányzatiság beszántását.

Első lépésben létrehozott az állampárt egy párhuzamos rendszert, ahova egyre több - korábban önkormányzati feladatot - delegál. Ez a járási rendszer, ahol kinevezett, ezért végtelenül lojális vezetők dolgoznak.

Második lépés az önkormányzatok pénzügyi ellehetetlenítése.

A kormány kötelező feladatoka ró az önkormányzatokra és ezeket un. normatívák formájában megfizeti. 2019 januártól lesz az első olyan leosztott feladatosztás, amit nem finanszíroznak. Ez a kötelező bölcsődei elhelyezés. Sok megoldás létezik. Lehet építeni egy bölcsit, szerződést kötni egy, már meglévő bölcsödével, minibölcsit nyitni stb. Ezeknek mind van egy közös jellemzőjük! Pénzbe kerülnek! Pénzbe kerül az szerződéses megállapodás egy privátbölcsivel, pénzbe kerül a minibölcsi berendezése és pláne pénzbe kerül az építés.

Fizetett bérencek keze alatt most felizzott a klaviatúra és már gépelik is ezerrel, hogy most írt ki a kormányzat bölcsődeépítésre pályázatot és ahelyett, hogy itt verem a nyálam, készítsem el a pályázatot.

Igen ám, de ez a pályázat egy durva nagy átverés. 5-10% önrész befizetése mellett nyerhető el 8 millió Ft/gyerek támogatási összeg úgy, hogy érvényes tervvel (3-4 millió forint) lehet indulni a pályázaton. Megkérdeztem három kivitelezőt és mind ugyanazt mondták: Ennyiből nem lehet bölcsődét építeni. Mondok konkrét példát. Vác városa másfél éve adott be egy pályázatot egy 4 csoportszobás, 56 gyereket befogadó bölcsődére. Idén márciusban 334 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert. Meg sem próbálták elkezdeni az építkezést, mert olyan durván felment időközben az építőanyag és a munkaerő ára, hogy ennyi pénzből lehetetlen kihozni. 

Ugyanígy van az egyéb önkormányzati beruházások esetében is. Tudomásom szerint több Pest megyei település kapott támogatást iskolabővítésre, de a közbeszerzéseken kiderült, hogy a kormányzati „szakértők” alul becsültek a költségeket és nincs olyan vállalkozó, aki a támogatási összegből tantermet tudna építeni a meglévő iskolaépület mellé.

Mit tehet ilyenkor egy polgármester, akihez naponta kopognak be kisgyermekes anyukák, hogy a tévében látta, meg a családok éve és akkor miért nincs mégsem bölcsőde?

Elkezd hitelfelvételben gondolkodni. 

Persze az építőipar nem minden területére jellemző az alul becslés. Az Ercsi-Pusztaszabolcs vasút durva áremelkedés vehetünk észre. 28,5 milliárd (becsült érték) helyett 38,5 milliárdért vitte el a 12 km-et építési munkát a Vasútépítők Kft., Szijjártó apjának volt cége, akik a híres-hírhedt esztergomi vonalon is dolgoztak. Konzorciumi partnere talán még ismertebb: a felcsúti Mészáros és Mészáros Kft.! A vasútépítő tehát úgy tűnik, beállt a felcsúti aranycsináló háta mögé: legutóbb egy kisvárdai munkán Mészáros újdonsült vejének cégével nyert tendert, alvállalkozóként. Vajon ez véletlen? 

A következtetésem az, hogy az önkormányzatokat hitelfelvételbe, eladósódásba akarja kergetni a kormány, majd odaáll egy rezsiszilárd-forma valaki a kamerák elé és széttárt kézzel elmondja, hogy a kormányzat már egyszer megmentette az önkormányzatokat, de ezek a rút szervezetek lám újra eladósodtak és ezt az adófizetőknek kell megfizetni. Pedig lehetne költeni másra is a pénzt. Például mindenki kaphatna karácsonyra 20.000Ft bözsiutalványt.

És a végén nemzeti konzultáció indul arról, hogy vajon szükség van-e a pazarló önkormányzatokra akkor, mikor ott vannak a jól működő járási hivatalok?

A végeredményt borítékolom!

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr3614188085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

yerico1 2018.08.19. 00:21:21

Nem nagyon kell ezt borítékolni, már a jövő évi önkormányzati választásokat sem feltétlenül szeretnék megtartani az elvtársak. Nem feltétlen úgy, hogy hitelfelvételbe kergetik őket, csak éppen megtolják őket feladatokkal, a pénzt meg nem adják rá. Aztán kiállnak a sok birka elé bégetni, hogy ők meghozták a törvényt, a gonosz polgármester meg a Sorossal együtt direkt nem akarja megvalósítani, hogy 3 forintból fél évig eteti a falu minden lakóját, meg kell szüntetni, be kell szántani az utolsó darabját is ennek a mételyezett gondolkodó, és még valamennyire önálló intézményrendszernek. A birkák meg boldogan bégetnek tovább, hogy kedves gazda a késsel a kezében már megint milyen jó tett velük.

Sir Galahad 2018.08.19. 09:50:45

Tehát ha jól értem, a pályázat kiírása és a támogatások odaítélése közt eltelt időben Orbán Viktor személyesen emelte meg az építőipari költségeket azzal az aljas céllal, hogy így lehetetlenítse el az önkormányzatokat? Szerintem ez a logika sántít. Ha meg akarnák szüntetni az önkormányzatokat, a kétharmados többség birtokában ezt minden ürügy nélkül is megtehetnék.