Minden, amiről beszélni kell...

Féknyúz

2018. szeptember 10. - A Polgi

speak_magyarr.jpg

 

… azaz: fake news. Eredetileg. Mert már annyira beitta magát a magyar köztudatba, hogy nyugodtan elfogadhatjuk a magyar helyesírás szerinti változatát is. Találkozunk vele itt és ott, használja EZ az oldal, no meg AZ az oldal. Amikor EZ az oldal használja, akkor AZ az oldal kiabál „féknyúzt”, amikor AZ az oldal próbálkozik, akkor meg vice versa. Egy valamit tökéletesen elértek az ügyeskedők: a keményen dolgozó kisemberek nagy részénél teljes az összevisszaság, kihalt belőlük a fenntartás az információkkal szemben. Az agymosó média folyamatos hülyítésének eredményeként sokan kritikátlanul elhisznek bármit.

Így aztán türelmesen és következetesen újra és újra el kell magyarázni az igazságot. És még jó, ha el is hiszik: nem csak legyintenek és szajkózzák az egykori rádiókabaré Lujzájának (áldott emlékű Psota Irén!) módjára, hogy „Azt írta az újság!”.

Csak az utóbbi napokban két olyan szóbeszéddel kerestek meg ilyen féknyúzra hivatkozva, amely ebben, az elszegényedést generáló magyar hatalomgyakorlásban talán hihető is. Mert az említett kisember szeretne már látni valami jót, szeretne olvasni-hallani olyan információkat is, melyek az ő életét segítő intézkedésekről szól. Hogy például máris pályázni lehet azoknak, akik szilárd tüzelőt használnak. Még jó, ha aztán nem én leszek polgármesterként a rossz ember, amikor elmagyarázom: egyelőre csak felmérik azt, hogy mekkora nagyságú lenne ennek támogatására az igény.

De terjed az is, hogy alanyi jogon lehet igényelni energetikai korszerűsítésre milliókat. A hiszékenységet politikai vagy magáncélokra (az utóbbi esetben adathalászás, vagy reklámbevétel növelés céljából) kihasználók aztán még a végén kedves, jó emberként is megmaradhatnak az emlékezetben. Ellentétben a valóságot elmondó polgármesterrel, aki így a reményt elgáncsoló gonoszként funkcionál.

Ne tessék tehát bedőlni mindenféle átverésnek! Tessék inkább a józan ész alapján ítélkezni, megbízható, hivatalos, korábban is pontos híreket, információkat közlő forrásokból tájékozódni. Sajnos, ma már egyre kevésbé betartott sajtónorma, hogy HÍR az, amit egymástól függetlenül legalább két megbízható forrás megerősít. Ha a jolatverlek.hu hivatkozik a blabladuma.com hírére, érdemes fenntartásokkal fogadni az említett dolgot. Akkor is - sőt: akkor pláne! -, ha olyan jó lenne elhinni.

Az pedig alap, hogy az interneten szokatlan helyről érkező leveleket erős kétkedéssel fogadjuk. Mindenkinek ajánlom minimum az itt található egyszerű ellenőrzési mód elvégzését: https://www.youtube.com/watch?v=7iqq0kdNokE

 És ez egyáltalán nem féknyúz!

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr7414233221

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.