Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Mindennapi tahóságok!

2017. június 27. - A Polgi

kipa.jpg

 

Egy évvel a választások előtt dübörög a kormányzati kampány. Körzetünk jelenlegi képviselője - Harrach Péter úr - bejelentette, hogy nem indul egyéniben a következő választáson és ugyanezzel a lendülettel kijelölte utódját, Rétvári Bence államtitkár úr személyében. Rétvári úrnál megy a benépszerűsödés.  Gyakorlatban ez azt jelenti, hogy ahol öt ember összegyűlik valamilyen oknál fogva, Rétvári államtitkár megjelenik. Az összes helyi lapnak szerződése van a kormánypárt vezette városokkal. Évi 2-3 milliót kapnak azért, hogy rendszeresen helyezzenek el a lapban olyan híreket, ami a kormánypárti városvezetést, vagy a kormányt fényezi. Olvashatatlan reklámújság lett ezekből a lapokból, amelyekben oldalas hirdetéssel üvölt az arcomba az „állítsuk meg Brüsszelt” mantra. Természetes Rétvári államtitkár mozgását is jól nyomon lehet követni ezekből a lapokból. Rétvári a falunapon, Rétvári a sakkegyletben, Rétvári a vadászbálon, Rétvári a lepkevadászok kiállításán. Vajon mikor dolgozik államtitkár úr? De tényleg, mi lehet a munkája az emberminisztériumi államtitkárának?  Vajon mekkora stáb az, aki segíti a mindennapjait. Biztosan van olyan szövegírója, aki elkészíti a beszédeit. Valószínűleg van olyan titkára is, aki megtudva a háttér információkat, felkészíti államtitkár urat egy-egy rendezvényre. Lenne egy szerény javaslatom. Ezeket a munkatársakat azonnali hatállyal ki kell rúgni. Történt ugyanis, hogy meghívást kaptam a Vác és a Duna-Ipoly-Galga menti zsidóság deportálásának 73 évfordulójának megemlékezési rendezvényére a váci zsinagógába. Fogtam egy sapkát és a megfelelő öltözékben elmentem. Jó sok ismert arcot láttam. Például Fördős Attilát, Vác város polgármesterét, az alpolgármestereket Pető Tibort, Mokánszky Zoltánt is, akik az alkalomhoz illően öltöztek, fejükön kalap, vagy Pető Tibor esetében a kipa. (A talán legjellegzetesebb zsidó viselet, a vallásosabb zsidó férfiak által viselt sapka, a kpá vagy kapedli.) Beszédet mondott Turai János a Váci Zsidó Hitközség elnöke, elmesélte a zsinagóga újra épülésének történetét, melynek helyreállításához 12 év kellett. Neki köszönhető, hogy a zsinagóga eredeti állapotába lett visszaállítva. Majd elképesztő beszédet mondott Dr. Rétvári Bence. Az államtitkár azt találta mondani, hogy valóban meghalt néhány millió ember, de az élet megy tovább, hiszen a gyermekzsivaj is behallatszik a zsinagógába a szomszédos óvodából. Hozzáfűzte azt is, hogy a kormány az alaptörvénybe világszinten is egyedülálló módon beleírta a megkülönböztetés tiltását, illetve az alaptantervet is úgy alakították ki, hogy a mai tanulók tisztában legyenek a vészkorszak disznóságaival. Húúú bmeg! Ki volt ez a félhülye beszédíró, aki ezt papírra tudta okádni? A következő beszédben Heisler András a mazsihisz elnöke tette helyére az államtitkár urat, mikor megemlítette azt, hogy talán nem kellene kivételes államférfinak nevezni olyan politikust, aki tevékenységével előkészítette a terepet a holocausthoz.

Mindent lehet überelni, még e gyatra beszédet is. Az államtitkár titkárának sikerült is!  Én ugyan nem sokat tudok a zsidó vallásról, de azt még én, vidéki polgármester is tudom, hogy egy zsinagógába fejfedő nélkül ritka nagy bunkóság bemenni. Mikor a rabbi felszólította a jelenlévőket, hogy a most következő megemlékezési szertartás idejére álljanak fel és a férfiak tegyék fel fejfedőt, Rétvári úr nagyon kínos helyzetbe került. A felkészítő kolléga figyelmét valami sokkal fontosabb köthette le, mert még egy papírcsákót sem adott Rétvári úrnak, amit a kobakjára húzhatott volna. Komolyan megsajnáltam. Állt az első sorban, mint a himnuszban a balsors! És ekkor mutatkozott meg Heisler András emberi nagysága.  Levette a saját kipáját és átadta az államtitkárnak, majd egy zsebkendővel takarta le a saját fejét. Ezekért a pillanatokért érdemes rendezvényekre járni!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr7712623967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.06.28. 03:28:20

1. Tényleg bunkóság zsinagógába menni fejfedő nélkül.
2. Templomban, zsinagógába, buddhista szentélyben belépőt szedni is tahóság, mégis folyton ezt tapasztaltam, amikor utaztam a világban.
3. A holokauszt régen volt. Tényleg megy tovább az élet.
Lehet a múltba fordulva sopánkodni, csak értelme nincs.
A vallástalanná, ateistává váló zsidóság új vallása a holokauszt-vallás lett, ezt zsidók is kimondják. Kell a mesrerségesen keltett rettegés, ellenségkép-kreálás, a "mindenkiellenünk van" mentalitás, áldozatszerepben tetszelgés. Az izraeli zsidóságot máshogy nem lehet összetartani, mert a jemenitől a marokkóiig, az amerikaitól az oroszig mindenféle zsidó él ott, sok közös nincs bennük, külön pártjaik is vannak, csak a holokauszt-téma folytonos lebegtetése a közös pont.
Akik meg szóvá teszik ezt, a pacifista, balos zsidó értelmiségiek, mint pl. Norman Finkelstein, azokat a zsidók leantiszemitázzák. Mert Izrael kritizálása ma antiszemitizmus.

A magyaroknak Trianon lett egy pont ugyanilyen alapvető lelki sarokkő. Pont ugyanolyan múltba forduló szellemi onanizáció, mint a holokauszt-kultusz lebegtetése.

4. Horthy nem volt valami kivételes képességű politikus, de mozgástere is szűkös volt. Egy csonka, tenger nélküli, lefegyverzett ország ellentengernagya.
Mentett zsidókat is, a budapesti zsidóság deportálását leállította, de összességében a zsidóságot feláldozhatónak tekintette annak érdekében, hogy a revíziót a németek támogassák.

5. A jövőre kéne koncentrálni. Hogy ne csak a zsidókkal, de másokkal se történhessen a holokauszthoz hasonló tragédia. És ezzel el is érkeztünk a mai Izrael politikájához... sok tekintetben pont ugyanazt csinálják, mint egykor a nácik.

DFK 2017.06.28. 05:02:11

Nekem csak egy kérdésem van. Fáj-e Trianon a hitsorsosoknak?

2017.06.28. 05:19:08

@DFK: mindenkinek a saját pszichózisa a fontos, miközben mások pszichózisát őrültségnek tekinti.
A magyaroknak a Trianon-téma fontos, közben a holokauszt-kultusszal tele van a tökük.
A zsidóknál ez pont fordítva van. Nekik a holokauszt lett a megkérdőjelezhetetlen, mindenre magyarázatot és feljogosítást adó alap.
Nekik a '45-ös szovjet bevonulás felszabadulás, a magyaroknak az elnyomás kezdete, egyik megszállásból másikba esés.

A különbség az, hogy ma Trianont lehet relativizálni, lehet azt mondani, hogy ugyanmár, nem is veszett oda annyi nemzeti vagyon, terület, élet, kultúra, meg a kisantant országainak ehhez joguk volt stb. Ellenben a holokausztról azt mondani, hogy az csak egy volt a sok népirtás közt és nem kelleme kiemelt szerepet adni neki, mert az más népirtások áldozataival szembeni relativizálás, tiszteletlenség, nem szabad. Itt van a baj, hogy egy nép ráerőszakolhatja másokra a saját gyászát, büntetőjogi szankciókat is felsorakoztatva ennek érdekében. Ez nem fogja megkedveltetni a zsidókat a többi emberrel.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.06.28. 05:34:39

A legtöbb zsinagóga előtt van kölcsönsapka azoknak, akiknek nincs sajátjuk.

gigabursch 2017.06.28. 06:13:08

...és Darth Vader akkor gond nélkül mehet?
:-)
Színház az egész.
Megjegyzendő a zsidóság vallási eróziója messze túllépi a keresztényekét.

Nzoltan 2017.06.28. 06:14:13

@karandash: A trianon nem ugyanaz, mint a holocaust. Genocídiumot a magyarok is éltek már át nem is egyszer. Nem kisebbíteni akarom a holocaustot, de almát a körtével ne hasonlítsuk össze.

röf 2017.06.28. 06:16:23

Évente egy holokauszthoz kapcsolódó megemlékezést kellene tartani, mint minden egyéb megemlékezés esetében.
Vaaaagy....legyen hat-nyolc március 15, augusztus 20, és legalább harminc halottak napja....

Blockbustervideokölcsönző 2017.06.28. 07:30:47

Ha zsidó vagy, és úgy lépsz be a zsinagógába, akkor bunkó vagy! Ha nem vagy zsidó és teljes mértékben nem érdekel a vallás, vagy más vallású vagy, akkor inkább csak udvariatlan lehetsz!
Ha elmégy valahova vendégségbe, akkor minden házi szabállyal tisztában vagy? Viszel magadnak papucsot, vagy elvárod, hogy a házigazda adjon, amennyiben megköveteli a papucs használatát?
Nem szép dolog bunkózni, te......

A Polgi 2017.06.28. 07:42:20

Hol lehet jelentkezni fideszes bérkommentelőnek? Mennyi vajon a fizetés? Oktatáson vesznek részt ezek az emberek? Mi a tematika? Pl. az, hogy ha valami védhetetlen akkor trianon, vagy személyeskedés és kioktatás? Az írás arról szólt, hogy egy kampányoló államtitkárt vagy nem készítettek fel arra, hogyan kell elmenni egy zsidó megemlékezésre, vagy magától volt ilyen papucsállatka:)

odamondó 2017.06.28. 07:57:18

@röf: de mire fel kell egyáltalán egyet tartani? Megtörtént régen volt. Volt ezer másik is azokról sem emlekezünk meg minden évben. Ja csak azoknak a népeknek nincsen hatalmuk. Ennyi a különbség.

dr. mesterséges színezék 2017.06.28. 09:02:11

@karandash: "A magyaroknak a Trianon-téma fontos, közben a holokauszt-kultusszal tele van a tökük."

Nekem - magyarként - speciel egyikkel sincs tele a tököm, viszont elvétve látok szimpatikus, értelmes embert Trianonnal "foglalkozni"; buta haramiákkal pedig nincs haverkodás, akármi is a téma.

Treff Bubi 2017.06.28. 09:28:10

@MaxVal BircaMan HJCD: +1, így van, a sima férfi látogatóknak is szólnak és adnak kipát, erre minden zsinagógában kínosan ügyelnek. Ha egy protokolleseményen ez elmarad, az elég nagy blama.

dr. mesterséges színezék 2017.06.28. 09:31:15

Érdekes hozzászólások.
Főleg annak tükrében, hogy - milyen rövid az emlékezet! - amikor Lamperth "Háj Áj em" Mónika ortodox zsidó férfival próbált lejattolni, akkor közmegegyezés volt abban, hogy bizony egy büdös tahó volt.

mno.hu/migr_1834/hi-i-am-monika-lamperth-691583

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.28. 10:09:29

@karandash:

"templomban, zsinagógába, buddhista szentélyben belépőt szedni is tahóság, mégis folyton ezt tapasztaltam, amikor utaztam a világban."

Liturgikus eseményeken nem is szednek belépőt. Ám egy templom, főleg turisztikailag frekventált helyen idegenforgalmi látványosság is. Ha egy múzeum szedhet belépőt, akkor egy templom miért nem? Jól jön az a bevétel a templom fenntartására, esetleg felújítására, ezzel is tehetmentesíti az adófizetőket és/vagy a hívőket.

Hidd el, ha a turista beül egy misére, akkor senki nem szed tőle belépőt. De a legtöbb turista nem hitgyakorlás céljából lép be.

A többiben egyetértek veled.

"A vallástalanná, ateistává váló zsidóság új vallása a holokauszt-vallás lett, ezt zsidók is kimondják."

Azt hiszem, épp Norman Finkelstein híres könyvében olvastam először: és mennyire igaza van.

@Blockbustervideokölcsönző:

"Ha elmégy valahova vendégségbe, akkor minden házi szabállyal tisztában vagy?"

Nem, de rákérdezek. Egy zsinagóga meglátogatásának nincs túl sok szabálya, igazából csak a kipa viselése az egyetlen. Na meg hogy ne köpködj, ne káromkodj, de ezt máshol sem ildomos.

"Viszel magadnak papucsot, vagy elvárod, hogy a házigazda adjon, amennyiben megköveteli a papucs használatát?"

Mint @MaxVal BircaMan HJCD: írta és én is tapasztaltam, szinte minden zsinagógánál van lehetőség kölcsönkipát kérni, ráadásul ingyenesen. Nem is kell kérni, a zsinagóga embere ált. adja magától is annak, akin nem lát sapkát.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.06.28. 10:19:35

@dr. mesterséges színezék:

"Főleg annak tükrében, hogy - milyen rövid az emlékezet! - amikor Lamperth "Háj Áj em" Mónika ortodox zsidó férfival próbált lejattolni, akkor közmegegyezés volt abban, hogy bizony egy büdös tahó volt."

Ott az orthodox zsidó fasz volt a tahó.

A nemek közötti egyenjogúság, a nemi megkülönböztetés tilalma a nemzetközi jogban és a magyar alkotmányban van rögzítve, ezt nem írhatja felül egy vallási parancs. A nemzetközi jog és a magyar alkotmány magasabb prioritású egy vallási parancsnál.

Aki fejfedő nélkül lép be egy zsinagógába, az VENDÉG ott. Saját akaratából lépett be egy liturgikus helyre. A vendég meg legyen szíves betartani a vendéglátónál sokásos közismert szabályokat - vagy nem lépjen be.

Lamperth Mónika ezzel szemben magyar közterületen találkozott az orthodox zsidóval, ahol épp a zsidó volt vendég. Ott a zsidónak kellett volna tiszteletben tartania a nemzetközi jogban lefektetett nemek közötti megkülönböztetési tilalmat. Mert a közéletben a nemzetközi jog, az emberi jogok magasabb prioritásúak, mint egy vallási előírás.

Amúgy undorodom LM-től, nem őt védem. De ha valamiben igaza van, úgy akkor is elismerem az igazát, ha egyébként utálom.

dr. mesterséges színezék 2017.06.28. 10:34:46

Nem hiszek muszlim vendégek malacsütés keretében végzett bortúráztatásában, de a Dalai Lámát se töltöttkáposztáztatnám, hacsak nem követeli.
Emellett én is megmaradnék a passzívan szemlélő vendég, ha kínai kutyavacsorára volnék hivatalos, bármennyire bizonygatnák, hogy 2 napon át verték, hogy minden zamata kijöjjön.

2017.06.28. 10:40:45

@Nzoltan: mindkettő hisztérikus reakciókat vált ki az "érintettekből" (valójában pont azokból, akik nem is érintettek seva holokausztban se Trianonban). És mindkettőt identitásképző pszichózisként használják ma is.
A tömegesen ateistává váló zsidóságot is meg lehet mozgatni egy kis holokausztozással. Kóser szabályokra már tojnak, zsinagógába nem járnak, Istenben nem hisznek sokan, de a holokauszt hívószóra ugyanúgy reagálnak.
Pont mint a magyarok: kell egy hívószó, amire mindenki azonos hangsúllyal hördül fel, ha már a helyesírásuk csapnivaló, kibújtak a sorkatonai szolgálat alól kamu orvosi igazolgásokkal, adót csalnak, esetleg külföldön is dolgoznak, sőt a gyereket is oda járatják suliba, mert ott több segélyt kapnak, meg a magyar oktatás szerintük szar, ha fel kell sorolni a tizenhárom aradi vértanút, akkor belekeverik Aulich, Damjanich, után Tas, Huba, Töhötöm mellett Hapci, Vidor, Kuka neveit is, de a trianonos autómatrica ott van az okosba behozott, visszapörgetett órás VW Passatjukon. Trianon pont ugyanazt a célt szolgálja a magyaroknál, mint a holokauszt a zsidóknál. Politikusok is mindig előrángathatják ezeket a múltbeli sérelmeket, ha az kifizetődő.

2017.06.28. 10:47:21

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Lamperth Mónikáná szerintem inkább az volt a kínos, hogy nem esett le neki és emlékeim szerint többször is bepróbálkozott egy kézfogásra.
Nincs igaza az ortodox zsidóknak se, de LM is tudhatta volna, hogy ilyen bigott alakkal áll szemben.

öt görög 2017.06.28. 12:23:18

Az nem úgy van, hogy Magyarországon nem szabhatja meg senki, hogyan öltözzék a másik?

igazi hős 2017.06.28. 12:40:58

@karandash: Ebben a szűkös mozgástér témában lenne 200 ezer ellenvélemény, csak már elhallgattak. Úgy tűnik, nem csak a vidéki zsidóság volt könnyen feláldozható. Egyébként az országot passzívnak állítani be a deportálásokban olyan mérvű hazugság, amit csak a kommunisták engedtek meg maguknak.

igazi hős 2017.06.28. 12:46:38

@Blockbustervideokölcsönző: Ha "csak úgy" besétálsz egy általad ismeretlen vallás szentélyébe, akkor udvariatlanságot követsz el, de itt most egy díszvendégről van szó! Az egyszerű turistára rászólnak, hogy vegye le a cipőjét, nőként menjen fel a karzatra, férfiként viseljen fejfedőt, bemenetkor ne gyújtson gyertyát, csak kijövetkor, stb, stb, stb.

igazi hős 2017.06.28. 12:53:45

@odamondó: Az a fő különbség, hogy a többi genocídiumhoz képest, hogy az elkövetők nem igyekeznek bagatellizálni a saját vagy elődeik szerepét benne. A németek évtizedekkel ezelőtt szembenéztek a történelemmel, náluk nincs is szükség ilyen megemlékezésekre. Ott nem mentegetik az SS-es nagypapát, hogy csak parancsra tette.

ver@s kan-tár 2017.06.28. 13:20:29

@öt görög: Már hogyne, mezítelenül is flangálhatsz az utcán, igaz, valami szeméremsértésért vagy mifene bizbaszért hatóságék rögvest bekísérnek a legközelebbi őrszobára, amolyan rapid kulturális és interperszonális továbbokításra. Más vallásúak szakrális szolgálatban álló helyeire mikor bemégy (pláne meghívásra), a közösségi magatartás-minimum és az egyéni intelligencia függvényében – az államtitkár úrnál ezek szerint egyik sem játszik komolyabban, ahogy hozzászólásod alapján nálad sem mérvadó szempontok ezek – az elvártak és az ottani szokások szerint igyekszel viselkedni, mert hát. Ez utóbbi igének (viselkedni) erősen utána kellene nézned, mármint hogy mi fán terem, meg hogy mások hogyan csinálják, ha nekik simán megy. Nettó bunkóságot ugyan le lehet vezetni az alkotmányból, épp csak minek.

Bobby Newmark 2017.06.28. 15:10:31

@öt görög: Általánosságban. Magánterületről meg olyan indokkal nem enged be a tulaj, amilyennel neki jól esik.
Szaros gumicsizmában én sem engedlek be a szőnyegre, például, hiába van meg minden jogod hozzá, hogy viseld.
(Lehet, hogy nem kéne joggal okoskodnod, ha ilyen alapvető szinten is segghülye vagy hozzá..?)

Nagyorrú Barbi 2017.06.28. 15:54:46

Az egész zsidóságot vastagon leszarom kipástul, hollókosztostul, mindenestül.

odamondó 2017.06.29. 23:10:41

@igazi hős: és akkor ezért emlékezzünk a holokausztra mert azzal "szembenéztek"? Épp hogy akkor a többivel kéne foglalkozni...
süti beállítások módosítása