Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Jószomszédi iszony!

2017. március 09. - A Polgi

court.jpg

Miért jelentik fel egymást azok a szomszédok, akik eddig egy életen át vita nélkül éltek egymás mellett? Miért van egyre több birtokvita a településeken? Hova vezet a szomszédok egymás iránti gyűlölete? Mi lehet az összeférhetetlenség mögött?

A Poincaré-sejtés mintájára megalkottam a polgi sejtést!

A sejtésem az, hogy korreláció (két tetszőleges érték közötti lineáris kapcsolat) van az időskori szomszédperpatvar és az időskori tévénézési szokások között. Különös tekintettel a folyamatosan békétlenséget, harcot harsogó propagandisztikus M1 műsorok tekintetében. Ezt a sejtést bizonyítom statisztikai adatok segítségével!

Hat éve vagyok polgármester, rajta tartom a kezem a település ütőerén. Jaj de tetszetős mondat ugye? Ez természetesen nem azt jelenti, hogy személyesen ismerem mind az ötezer lakost. Nem foglalkoztatok hangulatjelentéseket írogató ügynököket sem. Mindössze annyit jelent, hogy figyelem a történéseket. Leginkább akkor, ha valamilyen tendenciát mutatnak. Az utóbbi időben figyeltem fel arra, hogy egyre több a birtokvita. Erről így írt Arany János:

„Ha a Pál kéménye füstöl,
Péter attól mindjár’ tüszköl;
Ellenben a Péter tyukja
Ha kapargál
A szegény Pál
Háza falát majd kirugja;
Ebből aztán lesz hadd-el-hadd,
Mely a kert alá is elhat!
Ez sem enged, az se hagyja,
S a két ház kicsínye, nagyja
Összehorgolnak keményen,
Mint kutyájok a sövényen
Innen és túl összeugat
S eszi mérgében a lyukat”

 Aranynál csak Péter és Pál perlekedik, településemen, vagy ahogy sejtem az országunkban sokfelé viszont egyre többen! Megfigyelhető, hogy a birtokvitát kezdeményező ügyfelek nagy számban az idősebb, azaz a 65+ korosztályhoz tartoznak. A legtöbb ügyfél azzal kezdi a mondókáját, hogy egyedül él, beteg ember, sok gyógyszert szed, kevés a nyugdíja és így tovább.

Megkérdezlek benneteket: Vajon kire számíthat leginkább egy egyedül élő beteg ember? Hát nem a szomszéd van legközelebb? Hát nem a szomszédtól kérhet leginkább segítséget például egy rosszullét esetén? Akkor miért éppen a szomszéd az, akit leginkább rühell?

Ahogy nézem az adatokat, televízió készülékkel rendelkező 50 év feletti, közel 3,6 millió főt számláló népesség 39% a tartozik a 50-59 évesek csoportjába, 30% 60-69 évesek közé, és 31%-uk 70 éves vagy idősebb.

Az 50 feletti korosztály az átlagnál fogékonyabb a hírek és a közélet iránt: a hírműsorok, aktuális politikával, gazdasággal foglalkozó műsorok fogyasztásának aránya körükben (12%) nemcsak e műsortípusok kínálatánál volt magasabb (4%), hanem a teljes népességbeli keresleti arányánál is (9%). Hasonló mondható el az információs műsorokról is: ide tartoznak a reggeli információs magazinok is.

Általában azt hallom, hogy a mai fiatalok a mindig a tévé előtt ülnek. Ehhez képest a statisztikai adatok szerint az 50 feletti korosztály kétszer annyi időt fordít tévénézésre, mint a 4-17 éves közötti korosztály. Megdöbbentő tényszám az, hogy egy átlagnyugdíjas napi 6,8 órán keresztül nézi a képernyőt! De vajon melyik adást nézi?

 Az MTVA honlapja így jellemzi az M1 csatornát:

Az M1 a magyar hírgyártás központja: akkor, amikor, a világ minden tájáról; jelenleg a nézettsége a többszöröse a piacon működő egyéb hírtelevíziók összesített nézettségének. Az M1 betöltötte azt a szerepet, amit neki szántak. Az idősebb, diplomás korosztály, ha tájékozódni akar, az M1-re kapcsol, kb. 15 perc az ottmaradási idő.

 Kíváncsi vagyok a véleményetekre! Vajon sikerült-e igazolnom a polgi sejtést? Gyakorol-e a hatást az M1 tévéadón látható gyűlölködés a nyugdíjasok mindennapjaira, különös tekintettel a szomszédviszonyokra?

nosy-neighbor.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr8412325593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása