Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Megveszlek kilóra

2020. március 05. - A Polgi

kutyaszar.jpg

A mai napig nem értik azt, hogyan történhetett meg az októberi önkormányzati választáson ez a hatalmas vereség. Fideszen belül egyre többen jutnak arra a következtetésre, hogy a vereség egyik oka a fiatalokkal való kapcsolat elvesztése. Úgy tűnik, hogy a pánik kezd elhatalmasodni. 2020-ban több, mint 400.000 új szavazó lép be a választási rendszerbe. Ez egy olyan hatalmas szám, amely eldöntheti a választást. A Fideszben egyre hangosabban mondják, gondot okozhat, ha nem sikerül megszólítani a szavazói utánpótlást. A diákok egyre többször és egyre nagyobb számban tűnt fel a kormányellenes tiltakozásokon, 2010 után sokuk alapélményévé vált a demokratikus értékekért való kiállás, miközben a NER egyre inkább megkövesedik. Már nem demokraták és pláne nem fiatalok. Pedig a Fidesz mindent megtesz azért, hogy ezeket a fiatalokat maga mellé állítsa. Példaképeket mutat nekik. Nézzétek, itt van Rácz Zsófia. Még csak 22 éves és már is helyettes államtitkár. Novák Katalin ugyan mesterien slammelt a Fidelitas kongresszusán, de egyik sem jelentett áttörést.

Jött az új ötlet. Ha meggyőzni nem tudjuk őket, akkor vegyük meg a srácokat. Kapjanak ingyenes külföldi nyelvi táborokat. Mint érintett szülő és mint gyakorló polgármester úgy vélem, hogy átgondolatlan közpénzégetés az egész.  Meggyőződésem, hogy az egész nem több, mint egy rohadt drága osztálykirándulás, amitől nyelvtanulási előnyöket szerintem még a megálmodói sem várnak.

A felmérések szerint 140.000 tanuló jogosult igénybe venni ezt a programot. A program június 13-tól augusztus 31-ig tart. Kerekítve ez 75 nap. Az egyszerűség kedvéért tegyük fel, hogy mindenki az Egyesült Királyságba utazik. Ez napi 1867 utazót jelentene. Ha hozzátesszük a kísérőtanárok létszámát is, akkor legyen napi 1900 utas. Ekkora utastömeg tud repülővel utazni? Elvileg igen. Ha eltekintünk a költségkorláttól akkor napi 19 járat indul Budapestről Londonba. Ha csak a tanulók utaznának a járatokkal, akkor még 2000 üres hely is maradna a repülőkön. Ötletszerűen kiválasztottam a legnagyobb magyar fapados járatát június 13 – 23 között. Minden járatfoglalás mellett ott volt a megjegyzés: ezen az áron már csak 3 ülőhely maradt. Ez nem túl biztató.

Keressünk alternatívát. Éppen ma kaptam meg egy busztársaság ajánlatát. 78.800ft/fő kínálja a szolgáltatást kifejezetten a nyertes pályázók részére. Az odafelé vezető úton két tranzitszállást iktatnak be. Az elsőt Plzenben, a második a francia Dunkerqben. A harmadik napon érnek Londonba. Hazafelé csak egy éjszakát töltenek vagy Belgiumban, vagy Franciaországban.

Számoljunk! A költségátalány teljes ellátás (reggeli, ebéd, vacsora) esetén 150.000Ft. Ha ebből az összegből levonom a buszköltséget, valamint 3 éjszaka díját (10.000Ft/éj) akkor 41.200 Ft marad a tanuló zsebében. Ezt elosztva a 10 tanítási nappal, valamint az 5 nap utazással (15) 2.746 Ft/nap megélhetési költség marad. Ebből kell fedeznie a középiskolásnak az angliai szabadidőprogramot, az oda-vissza utazás alatt az enni és innivalót. Sok ez, vagy kevés? Londonban egy sajtburger a Mekiben 400 Ft, egy buszjegy 580 Ft. Ugyancsak 580 Ft a boltban egy üveg Cola.

Az illiberális tanokban hívők részére ismét kiderült, hogy Milton Friedmanhoz köthető mondás miszerint „nincs ingyen ebéd” igaz!

Miért nem lehet ezt jól csinálni? Miért nem lehet családoknál, tényleges nyelvi környezetben elhelyezni a gyerekeket? Akkor nem csak az út pora ragadna rájuk. Mert nem az volt cél. A nagyvonalú és jóságos kormány akar 2020-ban szavazatokat rabolni azzal, hogy most kilóra megveszi a diákokat és a szülőket. A program átgondolatlansága miatt kimondható, hogy értelmetlen közpénzégetés az egész. Remélem, legalább a diákok élvezni fogják az osztálykirándulást.

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr915502720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása