Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Egy jó megoldás vagy túlzott idealizmus?!

2017. március 23. - A Polgi

alulja_ro.jpg

Ha Pesten van dolgom, hirtelen újra szembe jön velem a valóság. Itt a nyugodt Sződligeten, mindenki szépen éldegél, végzi a ház körüli teendőket. A Nyugati pályaudvarra érve, ki sem tudnám kerülni a sok földön élő, lakó otthontalan embert. Mindig összeszorul a gyomrom. Rengetegen vannak. Mivel ritkán esz a fene a fővárosba mostanában, olyankor úgy tűnik nekem, mintha mindig többen és többen kerülnének az utcára.

Most éppen már jobb egy kicsit, véget ért a téli rettenetes fagy, januárban kabátot is vittem a "Ha fázol vigyél el egy kabátot!" mozgalomnak. Sokszor gondolkodom ilyenkor, hogy mit lehetne tenni, vajon ezek az emberek valaha elkerülnek az utcáról rendes lakásba, házba? Vagy ott fognak meghalni? Rettenetes belegondolni is a helyzetükbe. Jó lenne ma azon dolgozni, hogy ne kerüljenek akár mostantól többen az utcára. Ezek a gondolatok most azért is jöttek elő, mert feltűnt az életemben egy régi jó ismerősöm, aki Dublinban él már egy ideje.

Bejött neki az élet, összeszedett egy kis pénz és szeretne visszaköltözni Magyarországra, ahol egy jószolgálati tevékenységbe fogna. Tanácsot kért tőlem az eltervezett programjáról, aminek a BACK TO LIFE nevet adta. Szeretném kikérni az olvasó véleményét is arról, hogy működőképes lenne-e ez a rendszer?

 

BACK TO LIFE

Cél:

  • Hajléktalanná vált személyeknek otthont, munkát, biztonságot adni.
  •  Önfenntartó társadalom létrehozása
  1. Otthon megteremtése
  2. Munka biztosítása
  3. Anyagi források lehetővé tétele

 

Elsősorban utcán élő személyeket, szakemberek segítségével tájékoztatjuk programunkról, mellyel felajánlunk számukra lehetőséget, az általunk üzemeltetett alapítványi táborban való elhelyezésükre.

 

  1. A kiválasztott település vezetőivel egyeztetve, megtalálni az erre a célra alkalmas ingatlant és földterületet. A település szélén, külterületek a legmegfelelőbbek erre a célra. Pl. laktanyák hasznosítása, melyben megtalálható minden erre alkalmas létesítmény. Lakóépületek, egészségügyi épület, étkezde, raktárak létrehozása. Továbbá a településhez tartozó meg nem művelt földterület, melyen az önfenntartáshoz szükséges élelmiszer, és takarmány termelése történik.

 

  • Épületek vizsgálata, állapotuk felmérése, szükség szerint a felújítása, majd beköltözés (lakóépületek,konyha,egészségügyi épület)
  • A kerítésen belüli területek hasznosíthatósága (állattartásra megfelelő helyek)
  • Művelésre alkalmas terület
  • Egészségügyi vizsgálat, alkalmassági vizsgálat

              

 

a/1: Helyi szakemberek segítségével,megvizsgáljuk az épületek lakhatóságát, biztonságát, a higiéniai helységeket, a konyha működéséhez szükséges állapotot. Felmérések után, a javítási munkálatokhoz szükséges anyagok beszerzése helyi vállalkozók elsősorban önkéntes segítségével (későbbiekben ingyenes reklámfelületek, egyéb hirdetési formák biztosítása) A különböző segélyszervezetekkel való együttműködés, tisztálkodási szerek, takarító szerek, ruházat, bútorok, konyhai eszközök, élelmiszerek gyűjtése. A felújítást a beköltözött lakók végzik irányítás alatt.

 

a/2: Élettér személyenként min. 8nm, de egy légtérben maximum 4 személy elhelyezése a megengedett. Ágy, asztal, székek és zárható szekrények biztosítása. A higiéniai helységek kialakítása, természetesen nem külön a férfiak és nők részére.

 

 b/1: Az állattartásra megfelelő helyek felújítása, kiépítése az adott témához. Szárnyasok (csirke, kacsa, liba, pulyka), kitojt tyúkok vásárlása, csibék vásárlása, keltető gép vásárlása. Sertés, bárány, nyúl, és kecske ill. a későbbiekben borjú vásárlása. Az állatok szakszerű gondozásának irányításához szakember szükséges.

 

c/1: Az önfenntartáshoz (zöldség , gyümölcs, termény,takarmány) szükséges növények termesztéséhez megfelelő méretű földterület kiválasztása, kimérése.

 d/1: Egy helyi háziorvos minden személyt megvizsgál, kartonoz. Az orvos egészségügyi szempontból elbírálja a munkavállaló alkalmasságát. (A/B/C) Ezen kategóriák alapján kerül minden személy munkabeosztásra.

d/2: ’A’ kategória, nehéz fizikai munkára való alkalmasság. Minden munkára alkalmas.

d/3: ’B’ kategória, könnyebb fizikai munkára való alkalmasság. Minden olyan fizikai munka, mely a munkavállaló egészségére nem ártalmas.

d/4: ’C’ kategória, fizikai megterhelést nem okozó munkafeladatok ellátására való alkalmasság.

 

      2.     a, Munka

 

a/1: Az alapítványi táborban mindenki napi 8 órában látja el a kapott feladatát. A többi időt saját belátása szerint tölti, a házirend alapján.

a/2: A megtermelt termékek felhasználásán felüli értékesítése.

a/3: Arra törekszünk, hogy munkát találjunk Mindenkinek, akár a táboron kívül is.

a/4: Az önkormányzatnak is tudunk munkacsoportot biztosítani előre megbeszéltek alapján.

a/5: Önkéntes munkákat vállalunk időseknél, rászorulóknál.

a/6: Heti bérezés.

 

       3.     a, Anyagi források

a/1: Eu-s pályázat

a/2: Segélyszervezetek

a/3: Önkormányzat

a/4: Helyi vállalkozók, lakosság

a/5: A megtermelt termékek eladása

 

Mit gondolnak? Túl idealista a barátom? Ez működhet vajon? Bevonhatóak-e ezek az emberek, akiknek ma nincs kilátásuk sem egy minőségibb életre?

homeless1.jpg

  homeless2.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr8512365169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cov 2017.03.23. 18:16:51

én biztos felkeresném a hasonló feladatot ellátó civil szervezeteket tanácsért, együttműködésért.

Róbert Szilágyi 2017.03.23. 20:35:25

Sajnos jól látod! Egyre többen vannak az utcán. Mostanában az aluljárók kiürülnek, a parkok közterek megtelnek ezekkel a társadalomtól leszakadt emberekkel. A fővárosban nem nagyon, vagy inkább nagyon nem segítenek nekik! Jó dolognak tartom a barátod ötletét. Van ismerősöm aki rendszeresen szervez akciókat a hajléktalanokért (pl. hajléktalanok karácsonya). Amikor időm engedi én is részt veszek a lebonyolításban. Most a hajléktalan húsvéton dolgozik! Ő biztos sokat tudna segíteni a barátodnak!

Sir Galahad 2017.03.24. 19:17:18

Igen, idealista. Sajnos a hajléktalanok nagy többsége már teljesen alkalmatlan a munkára, normális életvitelre, csak a pia érdekli őket. Sad but true.
süti beállítások módosítása