Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

De ki törődik az EMBEREKKEL?

2019. május 08. - A Polgi

kavics.jpg

 

De ki törődik az EMBEREKKEL?

Úgy tűnik, egyelőre senki. A sok bába (hivatal, illetékes, felelős településvezető) között egyelőre a portól prüszkölő, kialvatlan gyermekeken kívül a felnőttek is elvesznek. Most legalábbis úgy tűnik, a kavicsbánya biznisz győzedelmeskedhet a keményen dolgozó kisemberek érdeke felett.

Mint ismeretes, Vác város két településrészének - Máriaudvar és Václiget - közvetlen szomszédságában egy kavicsbánya kezdi meg hamarosan a működését. Az ott élő lakosság nyugalmát, pihenéshez való alkotmányos jogát erősen sértő módon. A hatóságok pedig nem tesznek semmit, pedig a kitermeléssel, a szállítással járó zaj, a munkagépek okozta levegőszennyezés az ott élők egészségét károsítja.

Nem beszélve arról, hogy a jelentős forgalommal járó szállítási útvonal közvetlenül lakóépületek mellett vezet. Vác jelenlegi, már most elviselhetetlenül nagy gépjárműforgalma tovább nő. Miközben a megnyugtatásnak szánt „magyarázat” enyhén szólva is félrevezető. Mert úgy akarnak zajvédelmet biztosítani, hogy szerintük a Gödöllői úton dübörgő nehézgépjárművek szerintük csak „közvetett hatást” okoznak. Pedig ott kertvárosias lakó-pihenőövezet van és már most a rendeletben meghatározott érték feletti a zajterhelés! 

Az állat- és növényvilág súlyos sérelme mellett még az érintett mintegy 200 család életkörülményeivel sem foglalkozik senki. Pedig a két településrészen sok a fúrt kút, amelyek vízbázisát jelentősen károsítja a kitermelés. Václiget lakossága a vízszükségletét kizárólag ezekből a kutakból tudja fedezni, mivel itt vezetékes ivóvíz-ellátás nincs. Ők kútból nyert vízzel főznek, tisztálkodnak és mosnak. Mindezt úgy, hogy negyedóránként házfalakat, idegrendszert próbára tevő módon eldübörög pár méterre tőlük egy-egy, súlyos terhével megrakott szállítójármű, embereket, állatokat, növényeket beterítve az általa felvert porral. Egészségre ható legnagyobb veszélye a fertőzésnek van. A földben lévő kavicsmennyiség csökkentése megszüntetné azt a szűrőréteget, amely a csatornázatlan Csörög felől áramló szennyezett talajvizet tisztítja. És nem a csatorna hiánya a legnagyobb gond. Van ott egy - még a szocialista időkből itt maradt- bezárt, de nem rekultivált szemétlerakó, ami persze nem EU szabvány szerint készült. Aljzatbeton hiányában a szemetet csak úgy lepakolták a földre. Persze volt ott minden, talán még máig harcoló német katona is. Na most ez ázik és a csurgalék vize bemosódik a talajvízbe. Ez a – sok esetbe fertőző víz – most szűrőkavics hiányában került majd a családok ásott és fúrt kútjába.

Vajon ezek az emberek érdekét figyelembe vevő észérvek hatással lesznek-e a döntéshozókra? Számít-e manapság az EMBER, vagy tényleg a disznófejű nagyúr, a PÉNZ határoz-e meg mindent?

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr6814814458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Xebu 2019.05.13. 22:25:39

Csörög mostanra már csatornázott...
süti beállítások módosítása