Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Nápolyt látni...kevés pénzből

2020. augusztus 11. - A Polgi

Nincs pénzed a Balatonra? Akkor irány Nápoly. Repülőjegyet oda-vissza 13.000 forintért foglalhatsz. Központi részen elhelyezkedő szálloda reggelivel kevesebb, mint 6000 Ft/fő/éj. Ha érdekel, olvasd végig ennek az ötnapos (4 éjszaka) útnak a beszámolóját. Nem a hely szépségét írom le – hiszen erről már legtöbben hallottak - hanem praktikus tanácsokat és közlekedési tippeket adok arra, hogyan lehet a legjobban és a legolcsóbban kihasználni ezt az öt napot. És hogy biztonságos-e? Minden múzeum bejáratánál automata méri a látogató testhőmérsékletét. Van olyan kiállítás, ahol nevet és telefonszámot is felírnak, esetleges kontaktvizsgálatra készülve. Láttál már ilyet Magyarországon?

 artecard.jpg

 

 

Bejutás Nápoly repülőteréről Nápoly központjába: Alibus-szal, mely a repülőtérről a központi vasútállomáshoz (Napoli Centrale, a Piazza Garibald közlekedik. A menetidő a reptér és Napoli Centrale között kb. 15 perc. A jegy ára 2020-ban 5 EUR (a sofőrtől is megvehető, ugyanannyiért). A buszjegy 90 percig érvényes. A jegyet a buszon érvényesíteni kell, ezután az érvényesítéstől számított 90 percen belül át lehet még vele szállni Nápolyban más járatra is (metró, busz, sikló). De ha sofőrtől vesszük a jegyet, azzal nem lehet átszállni! Egyéb nápolyi tömegközlekedési jegyek (pl. napijegy) erre a buszra nem érvényesek.

Az ArteCard Campania nem csak Nápolyban, hanem az egész Campania régióban érvényes belépőkre és közlekedésre. Érvényes pl. Pompeji, Herculaneumi belépőkre is. A tömegközlekedésre érvényes nem csak Nápolyban, de az egész Campania régióban is. Érvényes pl. metróra, buszra, Nápoly-Sorrento vonatra is, ami Pompejibe, Sorrentóba, és a Vezúvhoz közlekedik. Az Artecard Campania belépőinél csak az első 2 hely ingyenes, és a 3.-tól ad 50% kedvezményt. 18-25 éveseknek nem csak az első 2, hanem minden, a listán szereplő belépő ingyenes Az ArteCard Campania ára 32 EUR 3 napra, 18-25 éveseknek 3 napra 25 EUR (nem 72 óráig érvényes, hanem a 3. nap éjfélig!). Rendkívül jó ajánlat, visszahozza az árát, Európa egyik legkedvezőbb turistakártyája. A helyek listája, ahol felhasználhatók az ingyenes/kedvezményes belépők ITT látható. Az ArteCard Campania megvásárolható az Edicola Hudson News pályaudvari boltjában.

 

 1. nap Indulás Budapestről 11.40 érkezés 13.20, szállás elfoglalása, séta a városban.
 2. nap Vezúv túra + fürdés
 3. nap Pompei (Artecard használatával)
 4. nap Bourbon alagút, Királyi palota (Artecard használatával)
 5. nap Indulás Nápolyból 13.55 kor érkezik 15.35

Vezúv

 • Az 1281 méter magas Vezúv a Kr. u. 79, augusztus 24.-én történt vulkánkitörésről nevezetes, mely teljesen elpusztította és betemette Pompeji és Herculaneum városát, több mint 1000 ember halálát okozva. Ma is a világ egyik legveszélyesebb vulkánjának tartják, mivel egy esetleges kitörés akár 3 millió embert érinthet. A 20. században is kétszer kitört a vulkán: 1906-ban és 1944-ben. 1906-ban több mint 100 ember életét követelte. Az 1944-es vulkánkitörés 4 falut rombolt le. Útiterv: Garibaldi (Centrale) vasútállomásról (vagy Sorrentóból) Circumvesuivana vonattal, a Nápoly-Sorrento vonalon, Ecrolano Scavi állomásig. A menetidő Nápolyból 17-20 perc, menetrend ITT (Napoli - Sorrento vonalra kattintással). A vasútállomásnál található a Vesuvio Express irodája. Itt meg tudod venni a buszjegyet és a Vezúv belépőt 28 EUR áron. Vírusidőkben érdemes online vásárolni, erre az oldalra kattintva: https://vesuvioexpress.info/
 • Miután leszálltunk a buszról, 90 percünk van visszaérni az induláshoz, elvileg csak a megadott busszal mehetünk vissza. Van, akinek ez a 90 perc sietős, van, akinek bőven elég szokott lenni. A buszok az érkezési helyről indulnak vissza. Onnan bármilyen eljutási módszer esetén szükséges még 30-40 perc gyaloglás a kráterig. Vezúv nyitvatartása: Július és augusztus 9:00-18:00. Vigyázat, a hegytetőn gyakran erős szél fúj, illetve magas az UV sugárzás.
 • Érdekes élmény lehet Ecrolano fekete homokos partján a fürdés. A településen, ahogy más olasz városokban is a szabadstrand és a fizetős egymás mellett helyezkedik el. A fizetős belépődíja 5 EUR ez napozóágy és napernyő használatát is magában foglalja. A fekete homok minden bizonnyal a láva porladásából alakult ki. Könnyű megtalálni. A vasútállomástól elindulsz a tenger irányába, majd az első körforgalomban jobbra fordulsz. Egyenesen kell haladni a Via Gennaro Neglio-ig, majd azon jobbra a tenger irányába. Az utca végén egy kis alagút vezet át a vasúti töltés alatt és már meg is érkeztél a strandokhoz.

 strand.jpg

 

homok.jpg

Pompei

 • A drámának az első előjele i.sz. 62-ben történt. Ekkor a várost egy hatalmas földrengés rázta meg, ami jelezte, hogy hamarosan gond lesz. Az emberek legyintettek rá – ahogy ez lenni szokott. 79. augusztus 24-én, a délutáni órákban hirtelen kitört a Vezúv és a feltörő hamu maga alá temette ezt a virágzó campaniai települést. A kitörésről írásos beszámoló maradt fenn az ifjú Plinius és Tacitus közti levélváltás nyomán. A levelek az idősebb Pliniusról szólnak, aki természettudós és a közelben állomásozó római flotta admirálisa volt. Plinius segíteni akart a menekülőknek, de a hirtelen lezúduló mérges gázok őt magát is megölték. A levelek részletesen leírják a kitörés mikéntjét és pusztító erejét.
 • Ekkor úgy tűnt, hogy az eltemetett város örökre kiradírozódik a történelemből, első rátalálása véletlenszerűen történt a XVI. században egy csatorna ásása közben. Ekkor azonban még nem sejtették, hogy Pompeii romjaira bukkantak. A XVIII. században kezdték a komolyabb feltárást Bourbon Károly király megbízásából. A XIX. században Giuseppe Fiorellinek köszönhetően megkezdődtek a tudományos ásatások is, neki köszönhető a ma is megtekinthető, óriási döbbenetet kiváltó „lenyomatok" létrejötte.

A „lenyomatok" az élőlények (köztük emberek) testének megkeményedett hamuval betemetett körvonalai, amit Fiorelli gipszel kiöntött, és miután az megkötött, lebontotta a hamuréteget. Így vált kézzelfoghatóvá és láthatóvá a dráma, hiszen a lenyomatok megőrizték az eltemetett emberek életének utolsó pillanatait, a fájdalomba torzult testeket és arcokat. Pompeiben minden megtalálható, ami egy korabeli városban létezhetett. Találunk itt színházat és amfiteátrumot is. Felkereshetünk közfürdőt és magánházakat. A magánházak nevüket feltárójukról, vagy az ott talált jellegzetes festmények, tárgyak, szobrok után kapták. A „kis szökőkutas házat" például a nimfáknak szentelt szökőkútról nevezték el. A „nagy szökőkutas ház"-ban egy hatalmas gipszalakokkal, mozaikkal, bronzszobrokkal díszített szökőkút áll. A legnagyobb magánház az un. „Faun háza", melynek hatalmas mérete bizonyítja, milyen gazdagságra tettek szert az arisztokrata, vezető rétegek az ókori Római Birodalomban. Ebben a házban találtak egy több mint egymillió darabból álló mozaik képet, mely Nagy Sándor és III. Dareiosz csatáját ábrázolja. A ház a nevét az ott található „táncoló Faun szobra" után kapta. A bejáratoknál mozaikból kirakott „cave canem” figyelmeztetés sokaknak ismerős lehet. Egyszerű fordításban annyit jelent, vigyázz a kutya harap.

Érdemes - a teljesség igénye nélkül - megnézni Dioscuri házát (látnivalók: korinthoszi átrium és falfestmények), Meleagrosz házát (freskó, márványasztal), Apolló házát (piramis alakú szökőkút), a tragikus költő házát (mozaikkép és freskó). Majd tanácsos Pansa házával (korabeli bérház), a Pékség épületével (egyike az ásatások során előkerült 35 nagy pékségnek), Sallustio házával (vélhetően Pompei egyik legrégibb háza) és a sebész házával (nevét a megtalált negyven bronz és vas sebészeti eszközről kapta) folytatni a sort. Továbbá Pompei központjában megtekinthetjük az Apolló templomot, a Bazilikát, Jupiter templomát, Fortuna Augusta templomát, Vespasianus templomát, a Foro Civile-t (a város központja), és a népgyűlés (Comitium) épületét. Itt található a Macellum, a város nagy piactere is. Ennek közelében van a Foro Olitorio, ami zöldség-és gyümölcspiac volt, ma viszont a feltárt régészeti anyagok tárolására szolgál. Az egyik legkülönlegesebb épület a Misztériumok Villája, a város szélén található. A visszafelé vezető utunkon az ókori vadászházat (gazdagon díszített vadászati témájú freskók), a bordélyházat (nem részletezzük, nézzük meg!), a Nave Europa házat (egy rakományt szállító hajót ábrázol EUROPA felirattal) keressük fel mindenképpen. Ha már elfáradtunk, itt pihenhetünk, de utána folytassuk az utat! Octavius Quartio házát (gyönyörű oszlopos ház, csodás falfestményekkel díszítve) és a Kagylóban lévő Vénusz házát (az előző házhoz hasonló, mintha még most is ott lakna valaki) ne hagyjuk ki a látnivalók sorából. A főutakról valamikor mindenképpen le kell térni ahhoz, hogy a színházat, a nagy tornacsarnokot és az Amfiteátrumot (ahol 1971-ben, majd 2016-ban koncertezett a Pink Floyd), vagy a Menekülök kertjét (egy család 13 tagjának lenyomata, akiket menekülés közben ért a halál) megnézhessük, de a látvány igazán megér egy kis kerülőutat. A Pompei Scavi-nál leszállva a vonatról mintegy 50 métert jobbra tartva érhető el a bejárat. 16 EUR a belépő, de itt is használható az Artecard.

Nápolyi séták

 • Az 1 millió lakosú Nápoly (olaszul: Napoli) Róma és Milánó után Olaszország 3. legnagyobb, és egyben Dél-Olaszország legnagyobb városa. A világ egyik legrégebbi, ma is lakott városa, kb. Kr.e. 680 óta megszakitás nélkül élnek itt emberek. A város történelmi városközpontja, mely 1700 hektáros területével Európában a legnagyobb történelmi városközpont, a Világörökség része. Számos történelmi műemlékének köszönhetően Nápolyt "élő múzeumnak" is nevezik. Nápoly a pizza szülőföldje, feltalálását a nápolyi Raffaele Espositónak tulajdonítják, aki az 1780-ban alapított és ma a Pizzeria Brandi néven még mindig működő Pietro… e basta così sütődében dolgozott, és 1889-ben a szavojai I. Umberto király és Margherita di Savoia királyné látogatása alkalmából különleges pizzát készített. A pizza az olasz nemzeti színekben készült: zöld (bazsalikom), fehér (mozzarella) és piros (paradicsom), és készítője a királynéról nevezte el. Ebből alakult ki a mai pizza. Kb. 1830-ig utcai árusok árulták a pizzát, majd Nápolyban megnyílt az első igazi pizzéria, az Antica Pizzeria, ami még mindig működik a Via Port'Alba 18. szám alatt. Én mégis inkább az egészen kiváló Sorbillo pizzériát próbáljuk ajánlanám, amelyik 1935 óta süti a tésztát. Nem nehéz megtalálni, hiszen a via Dei Tribulani-n található, amelyik Nápoly helyiek által látogatott bulinegyede. Ha nagy a sor Sorbillonál, bármelyik mellette lévő pizzériába betérhetsz, nem fogod megbánni. Érdekes módon a vírusválság itt csökkentette az árakat. Amíg korábban 8-9 EUR-t is elkértek egy capricciosa pizzáért, most 5-6 EUR-ért megkaphatod. Egy gnocchi 5 EUR, spagetti kagylóval 8 EUR-ba kerül.  A városnak hamisíthatatlanul olaszos hangulata van. Ezt leginkább a sétálóutcák legnagyobbikán a via Toledo-n élheted meg, ahol zsonglőrök, utcazenészek, mutatványosok sora mutatja be tudását. Megközelíteni legjobban Metróval lehet leszállva a Toledo állomáson. A via Toledo a piazza del Pebiscitora vezet. Ez a város történelmi főtere. Itt található a királyi palota, a méretében is impozáns Szent Ferenc bazilika, vagy a San Carlo-ról elnevezett színház épülete is. A bazilika megtekintése ingyenes, a királyi palota látogatásához pedig felhasználható az Artecard.

 

 • Ha már itt vagyunk Nápolyban, ne hagyjuk ki a Bourbon alagútat sem. Megközelíteni a Bazilika jobb oldala mellett futó via Gennaro Serra-ról tudjuk. A második köznél balra fordulva találjuk meg a látogató központot, ahol jegyet lehet venni (10 EUR), vagy itt is használható az Artecard. A királyi palotát a Piazza Vittoriával összekötő alagút építését 1853-ban II. Ferdinánd király rendelte el, hogy a királyi család ezen keresztül meneküljön forradalom estén, valamint a palotát védő katonák utánpótlását ezen keresztül lehessen biztosítani. A II. Világháborúban a bombázások alatt a helyiek az alagutat óvóhelyként használták. Később csempészek rejtették el itt az árut a hatóságok elől. Túraindulás időpontjai: 10.00, 12.00, 15.00, 17.00 óra. Bővebb információ a honlapjukon érhető el https://www.galleriaborbonica.com/en/home/home

 bourbon.jpg

A Piazza del Plebiscito Nápoly legnagyobb tere, ahol Nápoly 2 híres látványossága, a Királyi Palota, és a San Francesco di Paola templom áll. A 17. századi Királyi Palotában (Palazzo Reale Napoli) betekintést nyerhetünk a korábbi fényűzésbe, impozáns szobák és festmények sorakoznak.

Belépőjegy:6 EUR, 18-25 év között 2 EUR, 18 év alatt ingyenes, de az Artecard itt is használható.  Nyitvatartás szerda kivételével minden nap 9:00-20:00.

kiralyi.jpg

Nápoly, királyi palota. Kép: Armando Mancini / Flickr / CC BY-SA 2.0

A 19. századi San Franesco di Paola templom inkább kívülről, mint belülről érdekes, a Királyi Palotával ellentétben, melybe külső megjelenése alapján talán be se mennénk, de belülről rendkívül díszes. A térhez legközelebbi metrómegálló: L1 vonal, Toledo.

A Piazza del Plebiscito melletti Piazza Castellón álló Castel Nuovo (Új Vár) Nápoly egyik jelképe, és leghíresebb szimbóluma. A 13. században építtette Anjou Károly, de azóta többször bővítették és átépítették. A volt királyi palota ma múzeumnak ad otthont.

Belépőjegy 6 EUR, 18 éven alul ingyenes. Nyitva vasárnap és ünnepnapok kivételével minden nap 9:00-19:00.

ujvar.jpg

Castel Nuovo. Kép: TWojtowicz / Flickr / CC BY-SA 2.0

A "tojásvár" azaz a Castel dell'Ovo egy vár a tengerpart mentén, kávézók közelében. Egy szép, pihentető hely a hektikus városban, tetejéről szép kilátásban gyönyörködhetünk. Ingyenes felmenni, igazából itt sok más nincs is, csak a szép látvány, és a nyugodt környezet. Neve, hogy tojásvár onnan ered, hogy a legenda szerint Vergilius egy bűvös tojást tett a vár egyik szobájában felfüggesztett vaskalitkába, és azt mondta, ha az eltörik, a vár urának, és a városnak katasztrófákkal kell szembenéznie, de ameddig épségben van, az uralkodót, és a várost a tojás megvédi.

tojasvar.jpg

Castel Nuovo. Kép: Maritè Toledo / Flickr / CC BY-SA 2.0

Ha túl sok a program, ha túl fárasztó lenne ennyi mindent megnézni, az sem lehet gond. Ülj le bármelyik kávézó teraszán és nézd az embertömeg sodrást. Már ezért megéri Nápolyba utazni.

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr8316128680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása