Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Jó, jó értem én..., de miért nem?

2017. január 12. - A Polgi

angry.jpeg

Munkámnak vannak derűs pillanatai. Különösen szeretem, mikor a jól értesült állampolgár telefonál, hogy tegnap ezt és azt mondták a tévében és akkor mi miért nem?

Most ezekből szeretnék megosztani veletek néhány gyöngyszemet.

Ügyfél a telefonban. - Jó napot kívánok! Miért nem adnak a rokonomnak tűzifát? Tegnap este láttam a híradóban, hogy van egy belügyminisztériumi rendelet, ami szerint maguknak tűzifát kell adni annak, aki kér.

- Kérem, hogy küldje be a rokonát a hivatalba. Adjon be segélykérelmet. Kap pénzt és vehet rajta fát.

- De hát a tévében azt mondták, hogy fát ad az önkormányzat.

- Még egyszer mondom, hogy beadja a segélyigényt, pénzt kap és olyan fát vesz rajta, amit akar.

- De hát a tévében azt mondták, hogy …

Hogy nálunk miért nincs tűzifa?

Anélkül, hogy magyarázkodnék, azért megmagyarázom. :)

A Belügyminisztérium évente pályázatot ír ki arról, hogy az önkormányzat nyerhet támogatást szociális tűzifára. Azt azért megmondják, hogy mennyi az a maximális összeg, amire pályázhatunk. Általában minden pályázó nyer is valamilyen összeget ezen a pályázaton.

Akkor mi a gond?

Állam bácsi megmondja, hogy milyen fára pályázhatunk, mennyiért vehetjük meg és kitől. Hogy érts: csak állami erdészettől vehetsz, csak a frissen (mondjuk tegnap) kivágott fát és csak erdei köbméteres kiszerelésben.

Ez 1méter x 1 méter x 1,7 méteres kiszerelésű rönköket jelent.

Viszont a technikai megvalósítás már az önkormányzat saját hatásköre. Mit jelent ez??? Az erdőből a helyszínre szállítást nekünk kell fizetni, ami sokszázezer forint. A szállító leteszi a fát a hivatal udvarára és akkor jön a fejvakargatás! Mit tegyünk?

Nem életszerű, hogy a rászorulók közül bárki ide tudna jönni és esetleg a hóna alatt hazacipelne 10 mázsa fát...

Két éve utasítást adtam, hogy fűrésszel vágják fel, majd hasogassák kisebb darabokra és így került kiszállításra. Persze ezt sem ingyen csinálták! Vajon hálás volt az, aki megkapta az összehasogatott, házhoz vitt fát? Elképzelhetően addig a pillanatig igen, amíg a tűzre nem dobta a hasábot. Mert miután csak sírt a fa tűzőn, és az nagyistennek sem akart melegíteni, mindjárt elpárolgott a hála. a lakást a bűz és a füst elborította. De hát mit is várunk egy friss vágású bükktől?

Nahát idén ez okból már nem indultunk a pályázaton. Én ezt komolyan átverésnek érzem. És akkor jön a jól értesült, hogy a tévé azt mondta, hogy…

 

Egy másik ügyfél a telefonnál:

- Miért nincs teszkóbusz Sződligeten?

- Tessék?

- Miért nincs teszkóbusz Sződligeten? Vácon van, Gödön és Dunakeszin van. Miért nincs Sződligeten?

- A teszkóbuszt a tesco üzemelteti. A Tesco a bevételeiből él. Egy-egy járat beindítását, gondolom gazdasági számítások előzik meg. Kiszámolják, hogy mi legyen a járatsűrűség, hogy a legtöbb embert hozza egy-egy nagyobb településről. Egy harmincnégyezres településről délelőtt kétóránként, délután óránként indulnak a buszok. Vajon egy ötezer lelkes településen mikorra telne meg egy busz?

- Akkor sincs teszkóbusz! Én úgy látom Sződliget leszakadt a körülötte lévő városoktól!

 

No comment, de tényleg nem! :)

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr7112120077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása