Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Dilemma

2017. március 17. - A Polgi

Nem kell nekem a mocskos brüsszeli pénz! Vagy mégis?

decision-crossroads.jpg

Jó volt a miniszterelnök beszéde. Élveztem minden pillanatát. Kijelölte az utunkat. Már tudom, hogy a következő évben kit kell gyűlölnöm! Brüsszel van soron! Ja, tudom, hogy az egy város. A brüsszeli bürokratákat kell gyűlölnöm. Meg a lelketlen pénzpiacokat. Ugye jól értettem, hogy ez egy alig burkolt „sorosozás” volt, némi zsidózással fűszerezve?

Van azért egy kis gondom. Apám mondása jutott eszembe: "A kutya nem harap abba a kézbe, amelyik enni ad neki." Most kinek higgyek? Apámnak, vagy a miniszterelnöknek.

Sződliget, ahol hat éve vagyok polgármester 500 millió forintos költségvetésből gazdálkodik.  A költségvetési összeg kétharmad az államtól jön, egyharmadát a helyi adófizetők fizetik be, pl. építményadó formájában. Amit az államtól kapunk az nem ajándék! Az önkormányzatoknak van kötelező feladata, amit jogszabály ír elő, ilyen pl. az óvoda működtetése, vagy a temető üzemeltetetése. Ha az állam előírja a kötelező a feladatot, akkor értelemszerűen pénzt is kell rá biztosítani. Ezt különböző képletekkel számolja ki az Államkincstár és normatíva néven folyósítja az önkormányzatoknak.  Ez pontosan azt jelenti, hogy behatárolt mennyit költhetünk fejlesztésre egy évben, hiszen a költségvetési pénznek nagy részét elviszi a 72 dolgozó bére, járuléka. Ne gondold azt, hogy ekkora a hivatal létszáma! Ide kell számítani az óvónőket, védőnőket, köztisztviselőket, községgazdálkodási dolgozókat, de még a temető gondnokot is. A maradék pénzből fizetjük a rezsit: közvilágítási számlát, az óvoda fűtését, vízszámláját, stb. Az 500-ból jó, ha 30 millió marad egy évben fejlesztésre. Ebből fedezzük a kátyúzást, játszótér építését, felújításokat. 

Ehhez képest az utóbbi öt évben nálunk épült egy árvízvédelmi gát 375 millióból, bővült az óvoda 120 millióból, megújult a hivatal 13 millióból és éppen most nyertünk 130 milliót az iskola felújítási pályázattal. Ha ezt összeadom akkor az utóbbi 5 évben átlagosan 127 millió fejlesztés történt évente brüsszeli pénzből.

Hát hogy a fenébe tudtuk volna ezt az államtól kapott pénzből kifizetni? 

Gondolom, hogy ez a sztori nem csak az én településemre igaz! Szerintem áll ez az egész országra. Brüsszeli pénz nélkül nagy lenne itt a kaki! Évente, akár 1,4%-kal is kisebb lehetne a növekedés. Ez azt is jelenti, hogy a rosszabb években, EU pénz nélkül zsugorodott volna a gazdaság.

Ha én lennék a miniszterelnök nem stadionokat, szökőkutakat és főtereket építenék ebből a pénzből, hanem a gazdaságba forgatnám be azért, hogy később még több pénze legyen az országnak. Még tennék az oktatásba és az egészségügybe is, hiszen a képzett és egészséges munkaerő pótolhatatlan. Innen az én székemből viszont leginkább csak annyit látok, hogy nem jól hasznosulnak a brüsszeli pénzek. Lehet, hogy ezt meg fogjuk szívni?

Most, hogy mindezt így lefuttattam azt hiszem már nem kérdés az kinek hiszek! Apámnak hiszek: "a kutya nem harap abba a kézbe, amelyik enni ad neki!" 

Mit lehet mondani azokról, akik majd most ideírják azt, hogy nekünk alanyi jogon jár a brüsszeli pénz, mert évszázadokon át védtük Európát. Jön majd egy másik, aki azt fogja leírni – és a tények sem ingatják meg hitét – hogy a magyarok többet fizetnek a brüsszeli kasszába, mint amit kapnak. És jön majd a harmadik, aki arról fog értekezni, hogy a szemét nyugatiak felvásárolták a piacot és most sokkal jobb, hogy a magyar oligarchák tollasodnak. Milyen anyagból vannak ezek az emberek? Én tudom, mert hiszek az apámnak!

A kutya sem harap abba a kézbe, amelyik enni ad neki.

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr8012344093

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2017.03.18. 17:15:57

Az lenne fura, ha Viktor igazat mondana. Cigánkodik, ennyi.
süti beállítások módosítása