Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Mária Terézia Soros csaja?

2017. november 27. - A Polgi

mariater.jpg

 Egy településnek - legyen az város, község vagy falu - nagy előnye, ha van egy jó sztorija. Egy ilyen történetre lehet imázst építeni, ami vonzza a turistát és büszkévé teszi a helyi lakost. Sződligeten évek óta keressük azt a momentumot, amire felépíthetjük az imázsunkat. Irigykedve figyelem az egyik szomszédos város, Vác lehetőségeit.

Talán a legjobb történet Mária Teréziához kapcsolódik. 1764-ben Mária Terézia személyesen látogatott Vácra. A vizit tiszteletére - rekordidő alatt - Vácon megépítették az ország máig egyetlen diadalívét. Az uralkodónő azonban gyanakodva fogadta az ajándékot, így látogatásakor nem mert áthajtani a Kőkapu alatt, kocsisával kikerültette. Állítólag félt attól, hogy a gyorsan elkészült diadalív nem lesz túl tartós és esetleg pont akkor omlik le, mikor áthajt alatta.

A régiek tudtak építkezni! A váci diadalív még ma is áll.

vaci_kokapu.jpg

Állítólag a magyar királynő nem volt egy szűzies lány. A legenda szerint igen nagyon szerette a magyarokat. Különösen a testőrsége magyar férfitagjait. Akkor még lehet, hogy vihart kavart egy ilyen ügy, de ma, a vajnatímeák korában már nem lehet azt mondani, hogy megbotránkoztató lenne.

Ettől függetlenül - divatos focinyelven szólva - Vác kihagyott egy ziccert.

Háromszáz éve, 1717-ben született Mária Terézia. A korábbi Váci Világi Vigalmak a barokk jegyében teltek. Színészek alakították Mária Teréziát és kíséretét, majd az akkori polgármester ünnepélyesen átadta a város kulcsát a „királynőnek”. A mostani Váci Világi Vigalmakról nincs mit mondanom. Elvétve akad egy-egy jó előadás, sajnos, egy alsóhangos vircsaft lett belőle. Mária Teréziát ma simán Soros csajának, rosszabb esetbe migránsnak tartják a rezsim emberei. Vállalhatatlan az, aki anno jelentős adományokkal segítette a váci belváros megépítését.  

A jelenlegi polgármester véleménye az, hogy „… hazánknak és Vácnak is ártottak a királynő uralkodása alatt hozott intézkedések”.

Viszont a történelmi dokumentumok szerint:

  • a királynő szabályozta a jobbágyok terheit,
  • megalapította a selmecbányai bányászati akadémiát,
  • a nagyszombati egyetem orvosi karát,
  • elrendelte, hogy minden megye alkalmazzon legalább egy szakképzett orvost, 
  • minden járás alkalmazzon bábaasszonyt.

És volt egy olyan mondása, amit ma is érdemes lenne megfogadni! „Nem akarok mást, mint közjót, melyet nem szabad, hogy magánérdek zavarjon”

Tartsanak migránssimogatónak, de ha nem kell Vácnak Mária Terézia, akkor Sződliget vevő rá!

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr1413397229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása