Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Egy kiló meggy 1200 forintba. Nmáá!

2020. június 14. - A Polgi

meggy1.png

 

A környéken ahol lakom, régebben szokás volt meggyfákat ültetni az utcára. Voltak olyanok, akiknek ez nem tettszett. Leesik a fáról és összefogja a ruhámat – mondták. Az utcakölykök rá sem hederítettek a meggyfákra. A cseresznyét pillanatok alatt lelegelték, de a meggy. Hát az csak olyan megtűrt valami volt. Árnyéknak jó lesz. Nagyot változott a világ. Egy termő meggyfa kincsnek számít. Akik lenézték a meggyet azok most szívják a fogukat, amikor kifizetik érte a kilónkénti 1200-at. De hát mi a fene kerül 1200 forintba ezen a lesajnált gyümölcsön?

Nem csak a meggy a drága. Érdemes átnézni a nagyban piac árait. Egy kiló őszibarack 1000-1350Ft, egy kiló eper – így a szezon vége felé – 1800-2400Ft. Nagybanit írtam, tehát ennyiért veszi meg a sarki zöldséges nagy tételben a termelőtől a piacon.

Akit bővebben érdekel kattintson ide: https://nagybani.hu/arak

Mi történt? Rossz volt a talán a termés? Hát nem. Az én utcai meggyfám roskadozik. Elvitte a fagy? Igen, a kajszibarack virágzásának odavert, a többi gyümölcs az rendben van. Esetleg a sarki zöldséges akar rajta egy év alatt meggazdagodni? Tudomásom szerint egyikből sem lett Mészáros Lőrinc.

Nagyon érdekelt a ügy, ezért megkérdeztem néhány zöldségest: árulják már el, hogy a mi a pálya?

És képzeljék el, egymástól függetlenül mindegyik ugyanazt mondta. A lengyel, cseh és szlovák felvásárlók elmennek a földekre és ott helyben megveszik ennyiért a termelőtől. Alku nélkül és zsebből fizet. A parasztember csak azért tartalékol és visz egy kisebb mennyiséget a nagybani piacra, hogy az évek óta bejáratott kapcsolatai a kereskedőkkel ne menjenek tönkre akkor, ha esetleg protekcionista intézkedést hozna a kormány.

Az ugye mindenkinek világos, hogy az utóbbi időben a forintunk az euróhoz képest 20-30%-ot veszített az értékéből. Ebből pedig egyenesen következik az, hogy még a legpancserebb V4 országban üzletelő kereskedőnek is extraprofitot jelent, ha az elgyengült pénzű Magyarországon vásárolja fel azt a gyümölcsöt, amit 12 óra múlva már kipakol a pozsonyi, vagy krakkói üzletének standjára.

Ja, és nem akarom védeni a sarki zöldségeseket. Biztos vagyok benne, hogy mindegyik megéri a pénzét. De egy sem örül ezeknek az egetverő áraknak. Ugyanis a drágán vett, de ütődés miatt bebarnult gyümölcsöt neki is ki kell dobnia. Drága dolog lett a káló. És bizony nehéz is a vevő szemébe nézni amikor azt mondják: „Egy kiló meggy lesz? Ezerkettőt kérek kezitcsókolom”.

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr3815809388

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása