Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Elbaltázott faosztás.

2018. október 19. - A Polgi

fa.jpg

A tavalyi évben összesen 120 ember fagyott halálra. Persze most sokan azt gondoljátok, hogy ők hajléktalanok voltak és egy parkban a padon érte őket a fagyhalál. Igen, az emberek harmadával így történt. De a többség, a kétharmad a saját lakásában fagyott meg, mert nem tudott fűteni. Ez nem egyedi. Sajnos ez a szám illeszkedik a korábbi évek folyamataihoz. 

Mindjárt itt a tél, és mivel egyre szélsőségesebb hazánk időjárása is, félő, hogy ismét sokat hallunk majd olyan szerencsétlenekről, akik idén sem nem tudják átvészelni a zord hónapokat.

Isten tartsa meg kormányunkat, akik gondolnak a nyomorultakra (is). Nekik találták ki a szociális tűzifa pályázatot. Az önkormányzatoknak csak jelentkezni kell és a korábbi évek gyakorlata szerint ahányan lakásfenntartási támogatásban részesülnek, annak a számnak a kétszeres famennyiségét kapják erdei köbméterben.

Egy erdei köbméter 1,75x1x1 méteres. Hogy jobban értsd 1,75 méter hosszú fatörzsek, 1 méter szélességben és 1 méter magasságban. Az állam gondoskodik arról is, hogy honnan és milyen minőségű fát kell vásárolnia az önkormányzatnak a pályázati pénzből.

Általában a legközelebbi erdészettől kell vásárolni, de olyan fát, amin tegnap még fütyült a rigó. Tavalyelőtt egy kicsit megcsúsztunk, mert ugyan kivágták a fát, de az eső miatt a gépek nem tudták kihozni a fát az erdő mélyéről, ezért csak januárban került a rászorulókhoz.

Ajándék lónak nem biztos, hogy egészséges a fogsora. Így tartja a dakota közmondás.

Ezért ne beszéljünk arról sem, hogy az erdőből a településekre fuvart az önkoriknak kell fizetnie. Arról is tartsuk a szánkat, hogy mekkora örömöt tud okozni a kisnyugdíjas Mari néninek az, amikor a háza elé lepakolják a nedvességtől csöpögő, 1,75 méter hosszú fatörzseket.

És „igaza” van kormánypárti barátomnak, aki azt írja alább, hogy így legalább lesz egész télre elfoglaltsága az amúgy unatkozó nyuggernek. Fűrészelhet és hasogathat. Így biztosan nem fog megfagyni. Miközben fújja a kályhában síró nyers fát - azért, hogy lángja kapjon - legalább tágul a tüdője.

De most tényleg! Melyik rózsadombi nejlonparaszt baltázta így el, az amúgy jó kezdeményezést?

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr9514309967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ze11 2018.10.19. 21:41:23

"Hogy jobban értsd 1,75 méter hosszú fatörzsek, 1 méter szélességben és 1 méter magasságban" - hogy pontosak legyünk, a rönkök hossza 1m, a farakás (sarang) magassága 1.75m, így minden métere egy erdei köbmétert jelent. (Ezért olyan magasak az erdőkben a tűzifának szánt rönkökből készült rakások, nem másért)

zenitó 2018.10.19. 21:57:37

Világos beszéd.
Ezek szerint az általad unatkozó nyuggereknek nevezett rászorulók csak 2-3 éve szárított fával és lehetőleg megfelelő nagyságúra aprítottal tehetők boldoggá. Az nem baj,hogy a szocik és a libsik soha nem adtak fát,de a gazember Orbán csöpögő fája kiverte a biztosítékot. Ti tényleg nem látjátok a fától az erdőt.

Nancsibacsi 2018.10.19. 22:10:44

A bútorlap se ég jobban, és mégis eltüzelik. Hidd el - falun ezt megoldják. A falusiak nem hüyék, és nem tehetetlenek - a szegények pláne nem.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.10.19. 22:20:24

@ze11: hogy jobban ertsd...
mekkora lámer duma...175os hossz.na persze.doktorok bmeg.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.10.19. 22:22:44

@ze11: amugy az igazi baj h csak 19.500 korul fizetne a bm az onkormanyzatoknak.mikozben mar 21.000 folott van majd mindenhol az ár.

Kopasz Szuzukis 2018.10.19. 23:28:23

@zenitó: te szerencsétlen fotelproli. A frissen vágott, vizes fa mégha meg is gyullad, szinte semmi meleget nem ad, mert a víz elpárologtatására megy el a hő. Vagyis segítség helyett fölösleges pazarlás. Nem beszélve arról, hogy a nedves fát, kivéve talán az akácot, baromi nehéz hasogatni.

igazi hős 2018.10.19. 23:36:44

@zenitó: Orbán előtt volt szociális támogatás, nem csak a fával, hanem a szénnel vagy gázzal fűtők (vagy akár panellakók) számára is. Bezzeg Orbán sokkal igazságosabb, hiszen a szegények is kaptak 12000 forintos rezsijóváírást, meg a gazdagok is. Akinek több lakása van, az többször is, de hát ilyen az orbáni egyenlősdi.
Egyébként a fának nem kell 2-3 évet száradni. (Kivéve a fenyőt, de azzal úgy sem lehet rendesen fűteni.) Régen tavasszal vettük meg a télire valót, felvágtam, nyáron kiszáradt a fal mellett. Utána már nem számít, ha kicsit megázik ősszel, már nem veszel fel sok vizet.

teéjesenmindegy 2018.10.20. 00:06:30

"a saját lakásában fagyott meg, mert nem tudott fűteni."
MERT BE VOLT BASZVA ÉS ELFELEJTETTE, HOGY TÉL VAN BAZMEG.

"Hogy jobban értsd 1,75 méter hosszú fatörzsek, 1 méter szélességben és 1 méter magasságban."
A LÓFASZT TE HÜLYE. 1X1 MÉTERES KALODA, CSAK 1.75RE FELPAKOLVA. ÉRTED GÖDI NEJLONPARASZT?

ember100 2018.10.20. 00:54:08

@teéjesenmindegy:
Helló !

Nagyon egyszerű azt elfelejtetted beírni hogy mind cigány volt !
Tudod józanul is meg lehet fagyni , főleg ha 60 on túli.

CSL 2018.10.20. 01:06:19

@Kopasz Szuzukis:
Tévedés! A nyers fa jobban hasad és az sem igaz, hogy "vizes fa mégha meg is gyullad, szinte semmi meleget nem ad,"
Persze így szószerint igaz, de ha a nyers fára érted akkor már nem egészen.. persze jobb a száraz!

Burgermeister 2018.10.20. 07:29:17

Politikai haszonszerzés az egész, aki nem akar megfagyni az megoldja, 10 éve is megoldotta mert megakarta, 10 év múlva is megoldja!

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.20. 08:04:42

Ezek a kamumegfagyások érdekes dolgok. Valamiféle titokoztaos természeti jelenségről lehet szó, hiszen pl. ballib kormányok alatt sose fagy meg senki.

n3spr3ss0 2018.10.20. 08:21:44

@zenitó: De nem is volt ilyen általános drágaság, nem volt ennyi rászoruló, mint manapság, ebben a nagy kurva jólétben.

Ketrec_rázza_a_majmot 2018.10.20. 09:53:36

Ez így marhaság, ahogy van. Hogy kapnak fát (ha kapnak, de ez már másik sztori) az jó. Na most nincs a használati feltételekben, hogy kötelesek eltüzelni rögvest. EGYSZER vegyenek fát, amivel tüzelnek, és amit kaptak rakják el a jövő télre. Aztán minden télen ugyanúgy. Az 1,75 méteres méterfákat meg összevágathatják kis pénzért, de valószínűleg lesz segítség is. Szinte mindenhol van. A sok seggfej, aki meg itt libsizik, bolsizik, meg orbánozik pofázás helyett húzzon át Mari néni fáját összevágni.

bzsoa 2018.10.20. 10:39:22

@n3spr3ss0: Csak tudnám hogy akkor kikkel van tele az összes plaza meg wellness szálloda a négynapos hétvégeken? Az "általános drágaság" ellenére tömött bevásárlókocsikkal özönlenek ki a bevásárlóközpontból az emberek. Persze ez budapesti tapasztalat én is járok gyakran vidékre és látok mélyszegénységben élő borsodi meg nyírségi embereket ott valóban nem sok minden változott az elmúlt 20-25 évben, akkor is éheztek és az egyik napról a másikra éltek meg most is. A különbség talán annyi hogy akiben van vállalkozószellem meg van némi gógyija az el tud menni akár valami közeli nagyvárosba akár külföldre dolgozni a relatív munkaerőhiány miatt. Félreértés ne essék nem az Orbán rendszert akarom védeni de elsősorban az EU-s pénzeknek köszönhetően (mármint annak a résznek amit nem lopnak el "sikeres" NER-es vállalkozóink) azért a lakosság többségénél van némi életszínvonal emelkedés de ha valóban kevesebbet fogunk kapni az elkövetkező években akkor ez gyorsan változhat.

Tisztességes Természettudomány 2018.10.20. 10:40:09

Nem hiszem, hogy nincs egy fűrészes ember falvanként, akit meg lehet kérni, vagy az önkori meg tudja fizetni. Ha nincs ilyen, akkor kérem a település nevét, és lemegyünk a fiúkkal feldarabolni a fát. Csak töketlenkedés ne legyen.

teéjesenmindegy 2018.10.20. 10:41:30

@ember100: Persze. Tényleg. Meg lehet fagyni, ha 80 évesen színjózanul képtelen vagy fát vágni, és lehajolni a gyufáért. Igazad van. Erről nyilván a Zorbán tehet, hiszen őmiatta fáj a 80 éves marinéni dereka.

Abban viszont nincs igazad, hogy cigányok fagytak volna meg. Biztos vagyok benne, hogy egy megfagyott sem volt cigány, azok sokkal előbb tüzelik el a padlót, a háztetőt, a szekrényeket, vagy mennek el fát lopni, mint hogy megfagynának.

BiG74 Bodri 2018.10.20. 11:08:30

Az az 1,75 m -es fa, az tényleg érdekes. A vízes fa szar, a fűtőértéke a fele, a füstgáz pedig veszélyes, tönkreteszi a kéményt. Mondta valaki, hogy a user tolja el egy évvel a felhasználást. Érdekes lenne fát igényelnie, ha tele van az udvara, viszont az önkormányzat, akár egyedül, akár az erdészettel, ezt meg tudja oldani. De nem ez itt a probléma.

GiaMarie 2018.10.20. 11:22:58

Hiszticirkusz... mindig van kivétel, de az a 80-as Mari néni, aki fatüzeléses házban lakik az esetek 95%-ban keményebb, mint itt bármelyikünk. Erre szép példa, mikor egyszer kölcsönkértem dédnagyanyám (!) biciklijét, amivel naponta kétszer körbetekerte a falut 80 évesen. Szégyen, nem szégyen, én bizony hazatoltam a dombnak felfele a jó öreg Campinget, mert esélyem nem volt feltekerni. Ugyanez a favágás. Nyilván nem két köböt hasogatott fel egy fél délután alatt, de az egy begyújtásra valót bizony lenyűgöző szintidővel állította elő a fiatal városi férfiakhoz képest. Ezeket a szívós öregasszonyokat kell a legkevésbé félteni szerintem. Az meg, hogy van, aki 94 évesen, félig vakon egyedül marad, és megfagy a lakásban, az NEM kormány ügy, már elnézést, de apolgi elkezdhet nyugodtan a saját háza táján seperni az ilyen esetek kapcsán. Nem ismerhet Orbán Viktor személyesen minden egyes nyugdíjast, hogy kinek kell segítség. Ez helyi kérdés. Falun a polgi mindenkit ismer, tudja, kinek kell segítség. Nagyobb faluban vagy városban meg régebben a szebb időkben a szomszédok tudták, és segítettek vagy intézkedtek, ha baj volt. Most mindenki szarik mindenkire, és mutogat a patásorbánra, hogy neki kéne megoldani. Na, ezt speciel pont nem, szerintem, ezek helyi, és nem kormányzati ügyek.

Pic 2018.10.20. 11:48:02

CSatlakozom. A lakásban megfagyók nagy része szerintem is városi, magára hagyott nénike, aki rosszul mozog, nincs sok pénze és a fő problémája, hogy most a gázszámlát fizeti ki vagy a gyógyszert váltja ki a gyógyszertárban. A gyógyszer muszáj, így spórol.

Emlékszem a régi bérházi lakásunkban mindenkinek egyedi fűtése volt és nem értettük, hogy keményen fűtünk, (vessetek meg de mi a 22-24 között szeretjük) szóval nem értettük, hogy miért van az, hogy a hálószoba fala jéghideg???

Aztán egyszer meglátogattuk a szomszédban lakó idős házaspárt felköszönteni, mert az idős bácsi, aki egyébként költő volt, akkoriban kapott magas állami kitüntetést.
Háááát.... jóindulattal volt 15 fok. Amikor diszkréten megjegyeztük, hogy látjuk ők "hüsibben" szeretik, mint mi, akkor mondták, hogy esténként ők nagyon szeretnek odakucorodni a velünk szomszédos falnál levő kanapéra tévézni, mert "olyan jó meleg" a fal.
Erre mi jelentőségteljesen összenéztünk értő tekintettel. Így már tiszta volt, hogy miért is hideg az a fal felőlünk.... magyarul mi fűtöttük az ő lakásukat is. Persze nem érdekelt, ez legyen életem legnagyobb gondja. Elég szomorú, hogy valakinek idősen ilyen problémái vannak.

Amúgy a falusi öregasszonyokról szóló észrevételek igazak. Az én öreganyám - isten nyugosztalja szegényt isteni fonott kalácsot és krumplis pogácsát sütött mindig nekem - , szóval ő már kora nyáron befogott minket unokákat fát hasogatni és megvolt, hogy a fészerben melyik évben hova megy a fa, mert ha nem volt 2-3 évre előre berakva fa akkor már aggódott, hogy jajj mi lesz vele.
Amikor mi tizenéves fejjel panaszkodtunk, hogy nehéz ám a fűrészelés, meg a hasogatás, ő 80 évesen megmutatta, hogyan kell két marokra fogni a fejszét, meg megmarkolni és tisztességesen húzni a rönkön a nagy fafűrészt. :)))

Hegge Balázs 2018.10.20. 12:12:46

@Kopasz Szuzukis:

"Nem beszélve arról, hogy a nedves fát, kivéve talán az akácot, baromi nehéz hasogatni. "

Na aztán magának is rohadt nagy a gyakorlata fahasogatásban. Pont vízesen hasad jobban. Az akácot azért szeretik mert nedvesen ég, csak szarul adja le a hőt ez igaz.. Egy tisztességes fával fűtő falusi portán mindig 2 télre való fa van. Száraz helyre bestokizva, letakarva. Nem kupacba az udvaron.Én mindig ősszel dolgozom fel azt a fát amit a következő télen tüzelek el.

exterminador 2018.10.20. 12:17:07

Tiszabőn például az önkormányzatnak nincs pénze a tűzifa elszállítására és kiosztására.
Tiszabőn a lakosság 95 %-a a Fideszre szavazott.
Én azt mondom, úgy kell nekik.

Dzendör Sztadiz 2018.10.20. 12:30:34

Talán azt is szóvá tehetné a poszter, hogy nem megy Orbán személyesen begyújtani minden egyes házhoz monden este begyújtani a kályhát

teéjesenmindegy 2018.10.20. 12:32:40

@BiG74 Bodri: Szerinted, amit veszel mázsára fa, az milyen előzetes kezeléseken megy keresztül?
Szerinted mégis mi a különbség az "állam által adott fa" meg a "jön érte a vevő" fa között.
Szerinted a nyomorult erdészet, meg a hasítóüzemek tesznek bármi különbséget?

Könyörgöm, legyen már némi eszetek

teéjesenmindegy 2018.10.20. 12:41:08

@BiG74 Bodri: "Az az 1,75 m -es fa, az tényleg érdekes."
Na, ez lemaradt.
Senki, sehol a világban nem ad 1,75 ös fát.Ez ennek a barom bloggernek az agymenése, vidéki polgármester létére fingja nincs a fatüzelésről, ezt bizonyítja.
Az erdészet a fát rönkökben szállítja, mondjuk 6-12 métereseket. A feldolgozóban rakják kalodára, amit targoncával mozgatnak, azért raklap az alja. Senki nem áll neki 1.75 re szabdalni a fát. Mozgatni sem tudnák utána. A teherautóra most fel tud tenni 2 raklapot egymás mellé, 1.75-ből meg ott lenne félig üresen. Ez egy nonszensz baromság, mondom, egy olyan ember agymenése, aki soha nem látott se fát, se fűrészt, se semmit.

Az a nyomorult erdei köbméter az azért van, és azért úgy számolják, mert a farönk nem sóder vagy homok, ami kitölti a teret. A köbméter 1x1x1, az erdei 1x1x1,75 - hiszen az egymásra rakott hengeres fák között sok a levegő.

GiaMarie 2018.10.20. 12:45:32

Mondjuk nekem még mindig felfoghatatlan, mi vezet oda, hogy valaki megfagyjon a saját házában. Nálunk fordított eset volt pár éve: szomszéd egyedül élő öreglány, cserépkályhás lakás. Napok óta nem füstölt a kémény, elkezdtünk aggódni. Kopogás, csengetés, semmi válasz. Végül a szomszéd úgy döntött, bemászik, megnézi, él-e még a néni. A néni meg majdnem szívrohamot kapott, amikor betoppant a szomszéd a csukott kapun keresztül, mert kiderült, hogy a gyerekei feltettek neki az egyik szobába egy fali villany konvektort, hogy ha túl sok hó esik, akkor inkább használja azt, ne mászkáljon a fészerbe a domboldalon fáért. Csak hát ő ezt nem érezte közérdekű infonak, amit be kell jelenteni a szomszédok felé, a csengőt meg nem hallotta, mert süket, mint a nagyágyú. Hozzáteszem, nem vagyunk vele jóban - köszönök és annyi. Nem is akarok abban tetszelegni, hogy átjárok hozzá beszélgetni, mert magányos, meg ilyenek. De basszus, azért ez ilyen minimális emberi valami, hogy ÉSZREVESZEM és nem szarom le, ha a szomszédom halálos veszedelemben van éppen...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.10.20. 12:48:31

@BiG74 Bodri: nem 175 hanem 100-110 cm.
pontatlan a poszter.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2018.10.20. 12:56:02

@Tisztességes Természettudomány: szerintem oda menj ahol a poszt iroja polgi.vagy felreertem a blog.ot?
elkel a segitseg ha a polgarmester ur azt swm tudja hogy rakjak a sarangot...es 175cm.es darabokat vizionál 100as helyett.kepben van na.

teéjesenmindegy 2018.10.20. 13:03:50

@GiaMarie:
"Mondjuk nekem még mindig felfoghatatlan, mi vezet oda, hogy valaki megfagyjon a saját házában. "
1. Bebaszik mint a disznó, és nyitva hagyja az ablakot, vagy nem is fűt be. - Na, ez a 90%
2. Öreg, elesik, elájul, nem bír felkelni
3. Az orbán direkt bevonszolja a hűtőbe, hogy megfagyjon.

BiG74 Bodri 2018.10.20. 13:08:47

@teéjesenmindegy:
A tűzifa esetén a kezelés az a vágás, szárítás. Normális erdészet nem ad el frissen vágott fát. A mai világban amúgyis könnyű hozzájutni egy fanedvesség mérőhöz. Amúgy aki ebből él, és tudni hol lakik, az figyel a fa minőségére.
@FILTOL:
Tudom.

agarik 2018.10.20. 13:14:18

A frissen vágott fa nem tüzifa. Nem lehet vele fűteni. Sok nejlonparaszt-fidesznyik ezt nem érti persze.

hidroponi 2018.10.20. 14:30:42

@Nancsibacsi: te vagy a rozsadombi nejlonparaszt? a butorlap szaraz..meg jo hogy eltuzelik. a nedves bukk, tolgy meg nem eg nedvesen. es ezen a videkiek sem tudnak segiteni...

nyünyüge 2018.10.20. 14:42:51

@maxval balcán bircaman: Kamumegfagyás, persze, hogy nem sül le a képedről a bőr! Miközben a fűtetlen lakásban meghalóknak ezer más betegsége is van, ezért legtöbbször amúgy is más kerül az orvosi jelentésbe.
Hogy nem volt a ballib kormányok alatt fagyhalál? Keresd vissza a pártközpont archívumában, bizonyára találsz megfelelő sajtótájékoztatót. Hacsak nem törölté kvéletlenül azokkal együtt, amik most már kínosak lennének: pl. tandíj, privát eü biztosítás, forintárfolyam, .....

ze11 2018.10.20. 14:45:39

@hidroponi: A bútolap száraz... Ja. Megy a műgyanta kötőanyag miatt príma egészséges füstje van...

Ketrec_rázza_a_majmot 2018.10.20. 15:00:42

@nyünyüge Privát eü, mint most? Tandíj? A Corvinuson? Most? A forintárfolyam meg ... szerinted akkor mennyi volt egy euro? Emlékszel még a mostaniak első megszólalására? Helyből 10% zuhanás a forintnak. Amiket itt benyögtél, most is van, és több. A privát egészségügyre szerintem rosszul emlékszel, mert azt a NEMZET FŐORVOSA kezdte. Szerintem a vizitdíj kínoz, ami 300 Ft volt. Ma ez tényleg nincs. Meg ellátás se.

nyünyüge 2018.10.20. 15:12:56

@Ketrec_rázza_a_majmot: úgy látszik rettentő érthetetetlenül fogalmaztam birka elvtársnak címezve :(

BaGabi 2018.10.20. 16:53:21

@zenitó: Te szájbaszart fideszgeci pöcsfej! Menj és szopd le az orbáncodat gané!

Pöff 2018.10.20. 19:27:09

Miért kell fával fűteni?
Az egyik leggyengébb fűtőértékű.
A fa 50 évig nő, 2 óra alatt elég.
Füstöl környezet(levegő) szennyező.
Nem lakuk az erdő közepén hogy fával kelljen fütemi mert az olyan romantikus.
Van gáz, van villany, vagy pellet kazán (ami hatékony!)

ember100 2018.10.20. 23:05:59

@teéjesenmindegy:
Helló !

Igen a Fényességes Vezető tehet az ilyen halálesetekről , persze nem közvetlenül !
A bűnbandája szétverte az ellátórendszert , elvette a forrásokat az önkormányzatoktól ... sorolhatnám.
Tudod ha valakitől elveszed a vizét a sivatag közepén NEM ölted meg ugye ?

Sajnos fagyott meg hajléktalan cigány meg magyar meg mindenféle ember.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.10.21. 08:17:05

@nyünyüge:

Én úgy tudom, hogy már önmagában az a tudat, hpgy a kormány nem fasiszta meleget termel, ezért nem fagy meg senki ballib kormányzatok alatt.

teéjesenmindegy 2018.10.23. 18:53:02

@ember100: PErsze, persze, hiszen te azt mondtad...
süti beállítások módosítása