Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Bajban a NER

2020. március 03. - A Polgi

magyar_foci_labda_1.jpg

 

A mai napig nem értik azt, hogyan történhetett meg az októberi önkormányzati választáson ez a hatalmas vereség. Fideszen belül egyre többen jutnak arra a következtetésre, hogy a vereség egyik oka a fiatalokkal való kapcsolat elvesztése. Úgy tűnik, hogy a pánik kezd elhatalmasodni. 2020-ban több, mint 400.000 új szavazó lép be a választási rendszerbe. Ez egy olyan hatalmas szám, amely eldöntheti a választást. A Fideszben egyre hangosabban mondják, gondot okozhat, ha nem sikerül megszólítani a szavazói utánpótlást. A diákok egyre többször és egyre nagyobb számban tűnt fel a kormányellenes tiltakozásokon, 2010 után sokuk alapélményévé vált a demokratikus értékekért való kiállás, miközben a NER egyre inkább megkövesedik. Már nem demokraták és pláne nem fiatalok. Pedig a Fidesz mindent megtesz azért, hogy ezeket a fiatalokat maga mellé állítsa. Példaképeket mutat nekik. Nézzétek, itt van Rácz Zsófia. Még csak 22 éves és már is helyettes államtitkár. Novák Katalin ugyan mesterien slammelt a Fidelitas kongresszusán, de egyik sem jelentett áttörést. Nem tartom átgondolt cselekedetnek az ingyenes nyelvi táborokat sem. Nehezen tudom elképzelni azt, hogy mondjuk 10 napos máltai táborozás után azt mondaná a középiskolás, hogy érzi a rothadó kapitalizmus bűzét és sokkal jobb otthon. Másrészről az egész nem több, mint egy rohadt drága osztálykirándulás, amitől nyelvtanulási előnyöket szerintem a megálmodói sem várnak. Hogy politikai haszna lesz-e? Meg lehet venni a jövő szavazóit egy kirándulással? Nem hiszem.

Döcög a kormánypropaganda. Nem jönnek az eredmények. Van utánpótlás a Fidelitasban, de a minőség olyan, hogy még a pacalügyekért felelős Németh Szilárdot is alulmúlják.

A középiskolások és az egyetemisták, főiskolák körében a legnépszerűbb párt a Momentum. Hiába fideszes az apuka és az anyuka, szándékuktól függetlenül Momentum szimpatizánsá tették a gyereket. A szülők meggyőződése, hogy aki egyről a kettőre akar jutni az életben annak tanulnia kell. Diplomát kell szerezni. Ám eközben a szülők tettek arról, hogy olyanok vezessék az országot, akik központosítottak, bevezette a hallgatói szerződéseket, egyre rövidebb pórázon tartják a tanintézményeket, létrehozták a KLIK-et, csökkentették a keretszámokat, szakokat szüntetettek meg, megszavazták a már megszületésekor ósdi Nemzeti Alaptantervet. Mindezek miatt gyakorlatilag a diákok életében jelenvaló lett a politika. A hirtelen jött változásokra sem ők, sem a tanárok nem tudtak felkészülni, és többször is tüntetéseken, tiltakozó akciókban álltak ki általában a tanszabadságért, illetve egyes konkrét döntések ellen.

Jól érzik a fideszvezetők, amikor úgy látják, hogy nincs elő kapcsolat a kormánypárt és a fiatalok között. Egyszerűen elfelejtették őket. Az 2018-as választáson a 60 évesnél idősebbek 29 százaléka szavazott, míg a 18-29 éveseknek csak 17 százaléka.  Szoros választási versenyben érthető lenne, hogy a választási kampányokat az idősekre hegyezik ki, de már a sokadik kétharmad után nem erről van szó. Persze az idősebbek iránti nagyobb figyelmet sokszor magyarázzák azzal, hogy ez a korosztály nehezebb helyzetben van, mint a fiatalabbak. Ez azonban tévedés. Az MNB felmérése szerint egy olyan háztartás, amelyben 66-75 évesek élnek átlagosan 27,4 millió forint vagyonnal bírnak, míg a 36 év alattiak háztartása átlag 16,2 millió forint vagyont mondhat magáénak.

Úgy tűnik ezt a piaci rést találta meg a Momentum. Beszélnek a szociális biztonságról ugyanakkor a programot kiegészítik a fiatalabbaknak címzett üzenetekkel, például a lakhatási válsággal is.

A Momentum véleménye szerint a miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz államfő befolyása alatt áll. Ez persze túlzás, de a fiatal szavazóknak azt üzenik, hogy valami nagy baj van az országukban. És ha ez így van, akkor nehéz erre mérsékelten reagálni. A radikális kihívásra radikális választ kell adni, mert ha valaki azt hiszi, hogy az ország miniszterelnöke putyini utasításra az Európai Unió szétverésén mesterkedik, akkor nem visszafogottan hanem kemények kell fellépni ellene.

Lehet, hogy a Momentum megtalálja a módját Orbán varázstalanítására? A hétvégi angyalföldi választás azt mutatja, hogy 2022-ben számolni kell a mozgalommal, sőt könnyen megeshet, hogy koalíciós partnerként kormánypárt lesz a Momentum.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr2515501214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konrada 2020.03.03. 11:40:41

...valóban hatalmas verség.
A pártokra leadott szavazatok 51%-át kapta csak meg.
...ha ez legközelebb is megismétlődik, akkor aztán tényleg végük van!

a nagy hohohorgász 2020.03.03. 18:18:27

Ha a ner bajban van miben van az ellenzék? És miben az ország?

Xebu 2020.03.04. 12:04:33

2022-ig előttünk áll egy hatalmas gazdasági válság. Egyre biztosabb, hogy a Corona -19 vírust nem sikerült karanténba tartani, már csak idő kérdése mikor söpör át Magyarországon. Idén várhatóan itt lesz, várhatóan a lakosság 30%-a megfertőződik, és legalább 1 hónapig betegállományban lesz. Nem csak itt, de egész Európában és a világon is. GDP várhatóan 8-10%-kal csökken. Az emberek nem autókat vesznek, hanem tartós élelmiszert... És a szokásos Fideszes reakció erre az lesz, hogy az erős magyar családokat támogatja majd (akiknek amúgy lennének tartalékai, hogy átvészeljék az időszakot), ennél fogva a gyengék egyre nagyobb számban fognak a másik oldalra szavazni. Hozzánk még így is 1 év késéssel fog a válság tetőzni, pont a választások idejére.
süti beállítások módosítása