Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Országfásítás forever

2020. június 18. - A Polgi

orszagfa.jpg

Szüleink után az életünket a fáknak köszönhetjük. A fák a világ legjobb dolgai.
- A szén-dioxidot elnyelik, és asszimilációjuk során felhasználják a fák
- A fák megkötik lombfelületükön a port, melyet az eső lemos.
- A lezúduló csapadékot a levelek porlasztva juttatják a talajra, és ezzel gátolják a talajeróziót. A földbe szivárgó vizet a gyökerek felszívják, és a leveleken keresztül elpárologtatják, ezzel hűtenek. Ezért hőség idején erdőben akár 6 fokkal is alacsonyabb lehet a hőmérséklet mint fátlan területen. Nem csak párolgásukkal hűtenek a fák, hanem árnyékolásukkal is. Erdőben, parkokban (a hőmérséklet különbsége miatt) szinte állandó a légmozgás, ami szintén hűt, és a bőr számára kellemes mikromasszázst ad.
- A fák, cserjék és az aljnövényzet elzárják a szelek útját.
- Az úttest és a járda között lévő fasorok és sorfák elterelik a súlyos járművek által keltett rezgéseket a műszaki létesítményektől és a házaktól, ezzel megakadályozzák a vakolatomlást, falrepedést.

Mindezeket a fontos tulajdonságokat felismerve, örömmel vártuk az Agrárminisztérium kezdeményezését, az országfásítást. Pályázatot egy online felületen kell beadni. Egy település, akár 30 fához is juthat. Szakembereket kerestünk meg, hogy erre az élőhelyre milyen fát javasolnak ültetni. Gondosan kiválasztottuk, hogy a közel 5000 fős település melyik utcájába telepítsük a fákat. Úgy gondoltuk, hogy bizonyosan sok lenne egy utcába 30 fa, ezért több helyet is beterveztünk. Kitöltöttük, pecsételtük, szkenneltük az űrlapokat. És eljött a beadás napja. Többen már éreztük az elnyert fák virágzó illatát. Tudtuk, hogy nem csak mi vagyunk így, ezért 15-én (hétfő) 8.00 órakor ott ült az egész csapat a monitor előtt. Kezünk az enter billentyűn és ahogy a másodperc mutató egészre ért, klikk, már nyomtuk is. És nem történt semmi. Újra klikk, és újra és újra. Délutánig, amikor ez jelent meg a monitoron.

 orszagfa1.png

Egy pillanatig megijedtünk. Csak nem vírus? De hát ez egy komoly, minisztériumi honlap. Nmáá. 

És másnap reggel újra a gép előtt. 8.00 óra és már nyomtuk az entert klikk, klikk, klikk.

És mint a hajnal az éji égen, úgy jelent meg a remény.

orszagfa2.png

És rányomtunk az igénylés elküldése gombra. A rendszer összeomlott. Késő délután lett, mire sikerült feltölteni. Izgalommal vártuk az eredményt. Már osztottuk a feladatot, hogy ki tegye az első kapavágást. Megkaptuk a levelet.

Tisztelt Igénylő!

„A Településfásítási Programban 2020. június 16-án elindított igénylések adatainak feldolgozása befejeződött. A készletek kimerülése miatt az Ön igénylését sajnos nem tudtuk teljesíteni. Köszönjük türelmét a válaszadással kapcsolatban! Az adatfeldolgozás alapján 225 település mintegy 6000 fát igényelt sikeresen, ennek következtében az őszi szállítású készlet fafajai elfogytak.

A tavaszi időpontokra azonban továbbra is igényelhetőek lesznek a fafajok. Amennyiben településük számára a tavaszi ültetés is lehetőséget jelent, meglévő regisztrációs adataikkal újabb igénylést indíthatnak. A tavaszi fák igénylésének lehetősége 2020. június 18-án, csütörtökön reggel 8:00 órától folytatódik. Ekkortól a Belépés gombra kattintva, adataik megadása után a készleten lévő tavaszi szállítású fák között válogathatnak.

Köszönjük megtisztelő érdeklődésüket!  Üdvözlettel: a Településfásítási Program csapata www.orszagfasitas.hu

Nem nyertünk. Nem baj! Mi úgyis 30 fára számoltunk és ha jól nézem, átlagosan csak 27 db-ot kapott egy település. Csak a gond lett volna abból, hogy kit húzunk le. De 18-án ismét ott leszünk a gép előtt. Töretlenül hiszünk abban, hogy működni fog a program. Nem úgy, mint tanyaközponti iskolában a távoktatás! Nincs fásulás egy pillanatra sem! Országfásítás forever!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr2715826678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása