Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Valami Amerika

2018. május 25. - A Polgi

amerika.jpg

Székesfehérvárnyi ember él hivatalosan Angliában. Nem hivatalosan meg annyi, amennyi. A kormányközeli portálok már beindították a számháborút. Ha nem félmillió, csak százezer, akkor hogy is? Szerintem egy ember is veszteség. A mi családunk legalábbis így élte meg.

 

Nagyapámnak öt gyereke volt. Négy fia (Jani, Bandi, Józsi és Béla) és egy lánya, Ilonka. Nagyapám tanult mestersége cipész volt, de nem szerette a munkáját. A földet szerette. Otthagyta a kaptafát és parasztként élte le az életét. A fiúk közül Janinak alakult érdekesen az élete.

Jani nagybátyám politikai fogoly volt, Recsken őrizték. Hogy mit követett el? Dobbantott a katonaságtól, majd megpróbált nyugatra szökni. Át a vasfüggyönyön. Egy katonatársával vágott neki az útnak. Felkészülten, a zsebükben volt az aknazár térképe. Ez volt a legsúlyosabb vádpont. Majdnem kémkedés és hazaárulás. Verésre sem vallották be honnan volt az információ. Kitartottak így nem tudták rájuk bizonyítani. És jött 1956, kiszabadultak a recskiek. Jani, Bandi bátyámmal elindult a határ felé. Franciaországig jutottak. Az Államokba akartak eljutni. Az ígéret földjére nehezen indult a hajó, mert jegyre sem volt pénzük. Élni kellett valamiből. Elmentek melózni egy rézbányába. Bandi nem bírta. mert még csak 17 volt. Azt a tanácsot adták neki az „öregek”, hogy menjen haza. Kiskorú és nem követett el semmit. Nem büntethető. Hazajött Magyarországra. Befejezte a középiskolát majd a technikumot. Géplakatosként ment nyugdíjba. Csendes, kiszámítható élete volt.

Jani előtt csak nem akart megnyílni Amerika. Nem bírta cérnával, ezért felszállt egy Dél-Afrikába tartó hajóra. Johannesburgban telepedett le. Úgy tudom, az olajiparban dolgozott. Egy bárban megismerkedett egy magyar nővel, akit később feleségül vett. Jól fizetett az olajipar, jutott mindenre. Házat vettek, autót, karácsonykor csomagot is kaptunk. Nejlon harisnya volt benne anyámnak, matchbox nekünk, gyerekeknek. Néha egy-egy fényképet is, hogy ámuljunk. Egyszer kivitette nagyapámat. Nagyapám igazi vidéki parasztbácsi volt. Csizma, csizmanadrág, fehér ing, kalap, görbebot. Amikor három hónap múlva visszajött öltöny volt rajta és félcipő. Nem ismertük meg a reptéren. Elmentünk mellette. Olyan úriember forma lett belőle egy ideig. De később újra megtalálta a csizmáját. Viszont hosszú-hosszú évekig csak azt mesélte, hogy mennyi "viskit" ivott. Így mondta: "viski". Karácsonykor, húsvétkor mindig kaptunk Afrikából egy képeslapot. Büszkén hordoztam körbe az osztályban, mint valami relikviát. Nagy szám volt a külföldi rokon. Főleg, ha ennyire egzotikus! Dél-Afrikai köztársaság. Egyszer csak elmaradtak. Apám levelet küldött. Sokszor, de nem kapott választ. Megbízott egy magándetektívet, hogy derítse ki mi történt. Jött a jelentés. Jani bátyám meghalt. Az özvegy nem akart szóba állni a magándetektívvel. Azt állította, hogy alkoholista volt és drogos, ezért állt meg a szíve. Közben meg felélte a vagyont. Előbb a drogokra, utána az orvosokra ment el a pénz.  Apám nem hitte el, azt mondta, hogy olyan nincs, hogy valaki piás meg drogos is. Az egyik kizárja a másikat. Az lehetetlen, hogy valaki ennyire halmozza a szenvedélyeket. Szerinte az özvegy nem akarta, hogy osztozni kelljen az örökségen. Azután hagyta a fenébe az egészet.

Vajon melyik nagybátyám élete volt teljes?

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr1613995792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ahaza.hu 2018.05.25. 12:40:21

Szia, figyelem a blogodat. Gondolom, Te is a 2 púpú teve modellben vagy. Csak éppen nem tudod használni a saját púpodat. Elkezdtem szervezni egy együttműködést, hogy sok blog közösen akviráljon hirdetéseket és legyen némi bevételünk. Ha érdekel vagy erre az emailre andras.kereszty@gmail.com

Kereszty András

Magyar ember ne viseljen baseball sapkát 2018.05.26. 22:35:31

Budapestnyi lengyel él nyugat európában, budapestnyi román húzott nyugatra csak az elmúlt években.

Hogy ez rossz-e? A családnak igen, de hát ezért lettünk EU tagok vagy mi.

nemecsekerno_007 2018.05.27. 06:58:19

Sokan síránkozhatnánk azon is, hogy a küldöldön dolgozók helyett fizetünk itthon adót, meg járulékot, nem ártana ezt is beárazni, mert egy nyugodtabb társadalmi légkör alapja is a precíz elszámolás. Szóval kevesebb lelkizés, több matek.

röf 2018.05.27. 07:20:00

"Székesfehérvárnyi ember él hivatalalosan Angliában."
Ha így szó szerint nézem, akkor ez egy orbitális marhaság.
Ha úgy nézem, hogy mit szerettél volna írni, akkor az a helyzet, hogy magyarból él ott a legkevesebb idegen.
Anglia és főleg London gyűjtőhelye minden életművésznek, ingyenélőnek, szerencselovagnak, mekimosogatónak, bemigrálónak.
De nem baj, azt kapja nyugat, amit megérdemel.
Úgy kezdődött, hogy az őslakos nem volt hajlandó elvégezni a piszkos munkát.
Úgy folytatódik, hogy az őslakost kihajítják a saját fészkéből.
És persze az őslakosok saját maguk fuvarozzák házhoz a kakukkfióka retkeket.
Csak hajrá....

midnightcoder2 2018.05.27. 09:20:35

@röf: A gondok nem akkor kezdődnek amikor Pakisztánból és a többi hasonló országból kimegy az 1% gazdasági és kulturális elit Londonba mosogatni. A probléma akkor kezdődik, ha az átlagpolgár jön százmilliószámra. Ez még nem következett be, de a következő 30 évben be fog. És pont nem az angoloknál, legalábbis, ha sikerül nekik a BRExit.

midnightcoder2 2018.05.27. 09:25:01

@maxval balcán bircaman: Pontosan. Amíg kinn 4x annyit lehet keresni kevesebb melóval, addig a népek el fognak menni ha tehetik.

cog3981 2018.05.27. 11:03:03

Baromsag a poszt. Azt sugallja hogy M.o-n "rabszolgakent" es "bekeben" elje az eletet amig a zsirosra hizott politikai elit eltengodik.

Hazalatogattunk. Ennyi idegbeteg embert nem mostanaban lattam.
Ideges a boltos, mert idore ki kell pakolni valamit de hat mi vasarolnank.. es utban vagyunk.
Ideges a busz sofor, oda vakkant a felszalloknak. EZT A CSOMAGOT NEM IDE...
Ideges a recepcios. Honnan tudja h xy itt van-e?
Ideges az instruktor.. jon ellenorzes es az ellenor teljesen kiszamithatatlan. Neha ugyanarra a szituaciora buntet, neha az nem problema. (egyetemi vizsga feeling)
Ideges mindenki.
Jo lenne egy kis toleranciat tanulni ny-eu-bol.

@maxval balcán bircaman:
"Így igaz. A migráció fő oka a pénz. " NEM csak az. Ott jobban ember szamba vesznek, meg akkor is ha csak masodrendu vagy. Velem fonok (amugy senki!) sem uvoltozott miota elhagytam M.o-t.
Azt sem tudom mi a stressz! :D

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2018.05.27. 12:40:16

@cog3981:

Ez abszolút emberfüggő. Van aki tőkés létére is képes emberi magatartásra, de a többségre ez nem jellemző.

bankvezér 2018.05.27. 19:14:01

@cog3981:
"Velem fonok (amugy senki!) sem uvoltozott miota elhagytam M.o-t.
Azt sem tudom mi a stressz! :D "

Hozz létre kint egy vállalkozást! Így hirdesd magadat : Honvágya van? Keressen meg, leüvöltöm a fejét, beletaposok a lelkébe! A legkedvezőbb árat nálam találja. :)))
süti beállítások módosítása