Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Ez "szar" ügy...

2016. december 06. - A Polgi

kutyaszar.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

Ha az utcán találomra megkérdeznék egy járókelőt, hogy mi egy polgármester feladata, vajon tudná a választ? Lehetséges, hogy azt mondaná: "biztos egész nap az irodában öltönyben mereszti a fenekét, telefonálgat és kávézik".

Nos, hát ebben is van igazság. Kivéve az öltönyt..., - de a feladataim közé tartozik több minden mellett pl. a gyepmester munkájának az ellenőrzése is. Erről kívánok most írni, hogy pontosan ez mit is jelent.

Településünkön évek óta a Zöldmenedék Állatvédő Alapítvány végzi a gyepmesteri feladatokat. Az Alapítványról bővebbet itt lehet olvasni: http://www.zoldmenedek.hu/

A gyepmester feladatai a kóbor állatok befogása és az elgázolt állatok tetemeinek a begyűjtése. Alul a táblázatban az olvasható, hogy Sződligeten az elmúlt év folyamán hányszor fogtak be kóbor ebeket, illetve hány kiló tetemet gyűjtöttek össze a közutakról.

A táblázatra tekintve az látható, hogy februárban, illetve augusztusban és novemberben különösen sok állatot gázolnak el az utakon. Ennek az oka az, hogy az ivarzásra a kutyák többségénél (és a macskáknál is) február-március ill. augusztus-október között számíthatunk, de az éghajlati viszonyok és a mesterséges fény miatt az év egyéb szakaszában is előfordul. A gázolások száma szerencsére évről-évre csökken. Ez azt mutatja, hogy az emberek otthoni állattartása fegyelmezett és rendben van.

Ellenben az utcán sétáltatott kutyák utáni kutyaszar összeszedésében a sződligetiek nem serénykednek. A probléma súlyosságára jellemző, hogy Magyarországon körülbelül kétmillió kutya él, és ebből több száz ezer a fővárosban. Csak Budapesten naponta mintegy hatvan tonna kutyaürülék kerül a közterületekre.

Na de mi erre a kutyatartó lakosok (tisztelet a kivételnek!!!) általános szövege: A kutyaszar nagyon hamar elbomlik, nem értem miért övezi ekkora hiszti a témát? Hát ez kérem szépen rohadt nagy tévedés!

A háziállatok, így a kutyák szervezetében is gyakoriak paraziták. A veszélyt gyakran nehéz felismerni, hiszen ezek az élősködők a húsevő háziállatokban a legtöbbször nem okoznak látványos megbetegedést. Ezeknek a parazitáknak a petéi leginkább a bélsárral kerülnek ki a környezetbe. Mivel néhány hét kell ahhoz, hogy a peték kifejlődjenek, így a friss kutyapiszoknál a megszáradt ürülék, illetve annak a pora sokkal veszélyesebb. Amikor egy forró nyári napon a száraz kutyaürülék porát széthordja a szél, akkor a közterületen hagyott kutyapiszok fizikai érintkezés nélkül is nagyon sok embert megfertőzhet. Ha például akár csak egy kutyaürülék belekerül egy játszótéri homokozóba, akkor az ott található összes homokot ki kellene cserélni.

Tök jó dolog, hogy a kertben az emberek összeszedi a kutyaszart – nehogymá belelépjek! Akkor az utcán vajon miért nem szedi össze? Lehet, hogy égés zacskóval szarakodni? Ez van! A kutyatartásnak vannak ilyen ciki feladatai is.

 

2016.

kutyabefogás

tetem /kg

január

1

20

február

2

40

március

1

55

április

3

május

június

41

július

augusztus

24

szeptember

október

2

2

november

24

december

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr1512026975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása