Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

A bürokrácia hálójában

2017. január 18. - A Polgi

ve_grend.jpg

Most ne bonyolódjunk bele, hogy a temetés hogyan zajlik. Ezer és egyféle koporsó létezik. Négyszög, hatszög, nyolcszög, amerikai típusú koporsó, nyárfa vagy tölgyfa… Satöbbi. Az ára, pedig csak a pénztárca függvénye. 40.000 forinttól a több száz ezer forintosig lehet választani. Most már ezen túl vagyunk.

A kálvária viszont sajnos talán most kezdődik igazán.

A halotti bizonyítvány, az bizony akár 3 hét is lehet mire elkészül. Tudta-e bárki, hogy a haláleset után minden ügyintézéshez kell leadni, bemutatni, faxolni, emailozni, galambpostán küldeni egy-egy halotti bizonyítványt? Hogy ez milyen munka a rendszerből valakit kivenni? Pedig egyszerű paraszti gondolkodással szerintem, ha valaki meghal, akkor annak nyoma kell legyen. Amit számítógépes-internetes rendszerben rögzít az anyakönyvi hivatal. Onnan miért nem jut el sehova? Miért én állok sorba és mutogatom mindenhol a papírt? Hogy hónapok múlva még lejárt csekket is kaphatunk, felszólítással? És ismét egy nap valamelyik irodánál, hogy vajon miért nem sikerült feldolgozni a saját bázisukban egy ember halálát?

A rendszer szintén faszán kitér az örökösök jussára. Három-négy hónap átfutással máris megtartják a hagyatéki tárgyalást. Addig, ha nem gondoskodtunk korábban a bankban lévő megtakarításról, hát addig bizony a számlán lévő örökséghez senki sem nyúlhat. Persze hallottam én már olyat, hogy az örökösök összevesztek a bankszámlán lévő összegen, bááár fogalmuk sem volt róla, hogy mennyi lehet ott, és a hagyatéki tárgyalásáig nem is tudták meg. Hát 25.000 ft volt… Életre szólóan veszett össze a család.

A legaranyosabb pedig a kötelező hagyatéki tárgyaláson az örökség utáni illeték. Esküszöm megpróbáltam…, megnéztem, osztottam, szoroztam. Nem értem. Annyi jogszabály, paragrafus, százalékok ide-oda. A lényeg. Fizetni azt kell. Hogy mennyit azt a közjegyző fogja megmondani. Erről le lehet mondani ám, de akkor az örökség az államot illeti. Tééényleg?

Ebben a labirintusban úgy érzem magamat, mint aki egy baleset tanúja lesz, és onnantól a hatóság, akkor és úgy rángatja elő, ahogyan neki kényelmes. Beidézhető tanúnak még évekkel később is, és ha már nincs kedvem elmenni, akkor még fenyegetnek, hogy előállítanak. Szóval inkább nem kérnék belőle, ha választhatok.

Persze egy örökségnél én már nem választhatok. A magam nevében viszont, körültekintően kell eljárnom. Minél kevesebb galibát okozni a családnak. Még ha morbidnak , viccesnek is tűnnék, de tényleg. Amíg nem tapasztaltam ezt meg, én nem hittem, hogy ennyire bonyolult, ennyire nehézkes az ügyintézés. Ebben is. Biztosan nem árt, ha egy kicsit jobban odafigyelünk. Egy fontos tanácsot tudok erre az egész témakörre javasolni. Amiről lehet, írjunk végrendeletet, beszéljük meg a családdal, hogy mit szeretnénk halálunk után. Az egyéb ügyintézést, meg sajnos végig kell majd járni. Talán egyszer erre is lesz valami egyszerűbb, logikusabb megoldás.

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr7012135777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Faszerkezet 2017.01.20. 12:20:08

A poszt bürokratikus útvesztőivel nagyjából egyetértek.

Ezen viszont megakadt a szemem.:

"Beidézhető tanúnak még évekkel később is, és ha már nincs kedvem elmenni, akkor még fenyegetnek, hogy előállítanak. "

Nincs kedved elmenni. :D:D:D Angyalom, ez nem kedv kérdése. A hatóságokat baromira nem érdekli a te kedved, ugyanis ez nem fakultatív elfoglaltság.

És nem. Nem fenyegetnek, hogy előállítanak, hanem felhívják a figyelmedet, amennyiben nem teszel eleget a KÖTELESSÉGEDNEK, akkor jön a bubostaxi és visznek. Sőt, jó ha tudod, hogy amennyiben ez megtörténik, akkor utánna még ezen hercehurcát ki is számlázzák neked.

Amennyiben azt a csekket nem fizeted be, úgy szabálysértési eljárásban szépen napi 5000-el leülheted.

Ennyit arról, hogy van-e kedved, avagy nincs.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.01.20. 12:57:00

@Faszerkezet: Épp erről írt. Mert mindettől függetlenül nem kell, hogy kedve is legyen, de ha nincs kedve, akkor felhívják a figyelmedet, hogy előállítanak. Ha én valakinek felhívom a figyelmét arra, hogy egy óriási pofont fogok adni neki, azt szerintem sokan veszik fenyegetésnek.

A poszthoz: a szolgáltatókat és más efféléket a hivatalok nem értesíthetnek, hiszen nem tudhatják, hogy az elhunyt kikkel volt ilyen kapcsolatban. Az már viszont komoly gond, ha az akármiművek azt tapasztalja, hogy az ügyfél nem fizet, és erre kikapcsolják nála a villanyt, vizet, gázt, mindent. Nem jó válasz, hogy dehát tértivevényesen értesítették, mert a postás túl könnyen kanyarintja oda, hogy nem volt megtalálható, nem vette át stb. Ha én Győrből nem tudok arról, hogy a kecskeméti nagymamánál tegnap ott járt a postás, akkor az akármiművek megsértődik, kikapcsol, és amikor megmutatom nekik, hogy a nagymama már meghalt, akkor is nekem kell fizetnem, hogy hajlandóak legyenek visszakapcsolni, és a lakás lakható, eladható legyen.

A hagyatéki tárgyalás a lakás miatt lenne a legsürgősebb. Mert amíg nem történik meg – nekünk öt hónapba tellett –, addig nem üríthető ki, nem adható ki, nem adható el, márpedig akkor ott áll egy berendezett lakás, amiről mindenki tudja, hogy nem lakják. A nagyanyám házát konkrétan az utolsó zsebkendőig és fényképig kiürítették, mert nem költözött oda valaki, hogy őrizze. Nagy érték nem volt benne, de kis értékek igen, arról nem is beszélve, hogy ez olyan érzés, mintha a holttestét a kutyáknak dobnánk oda, végső soron így se, úgy se látjuk többé.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2017.01.20. 15:59:06

"A legaranyosabb pedig a kötelező hagyatéki tárgyaláson az örökség utáni illeték."
nem az volt, hogy megszüntették a "haláladót" ?

Azzal egyet tudok érteni, hogy minden felnőtt aki rendelkezik egy picit többel mint az inge-gatyája (kocsi, lakás tulajdonrész, biztosítás, de akár: kölcsön stb.) csináltasson végrendeletet. Merthogy az, hogy 6hónap alatt lezajlik a hagyatéki az ritkaság. inkább 10 addig meg bizony nem lehet el/ki adni csak avul..

Sandor Bone 2017.01.20. 20:11:54

Hajdúnánáson csak azért nem volt meg a halotti anyakönyvi kivonat egy fél órán belül mert Debrecenben nem vették fel a telefont amikor adatot akartak egyeztetni. Így csak a következő munkanapon lett kész, de mire odaértem már készen várt minden, csak alá kellett írni. 2 nagyon kedves ügyintéző hölgy nagyban hozzájárult ahhoz, hogy higgyek benne lehet valamit jól is csinálni ebben a bürokratikus rendszerben, csak akarni kell!

2017.01.20. 20:38:17

Én bürokrata vagyok és a másik oldalról látom ugyanezt. Nem vagyok hagyatéki ügyintéző, de van rálátásom az eljárásra. Remélem sikerül megválaszolnom a posztoló néhány kérdését, hosszú lesz.
1. Ha valaki meghal, akkor orvos állít ki halotti bizonyítványt, azon egy kapcsolattartót megjelölve. Ha kórházban hal meg az ember, akkor a kórház értesíti az anyakönyvvezetőt, szintén kapcsolattartó elérhetőségével. Az anyakönyvvezető kiállítja a halotti anyakönyvi kivonatot és tájékoztatja a személyiadat- és lakcímnyilvántartást, valamint a hagyatéki ügyintézőt.
2. Ez minden, ami a hagyatéki ügyintéző rendelkezésére áll, Magyarországon nincs olyan nyilvántartás, ami tartalmazná a rokonokat is (ráadásul nem kötelező, hogy rokonok örököljenek az elhunyt után). Nekem kellett már üvöltő faszkalaptól megvédeni a munkatársamat, akinek az volt a baja, hogy miért nem neki küldték a hagyatéki leltár felvételéről az értesítést. Csak azért, mert nem ő volt a kapcsolattartó és a családfájuk nem áll rendelkezésre, ráadásul az értesítés tartalmazta, hogy az összes érintett jelen lehet a leltár felvételénél, ezt próbálta a kolléganőm elmondani a vadbaromnak, aki azzal fenyegetőzött, hogy ráborítja az asztalt.
3. A közmű- és egyéb szolgáltatóknak nincs hozzáférése a személyiadat- és lakcímnyilvántartáshoz, sem az elektronikus anyakönyvi rendszerhez, nem is küld senki nekik adatokat. Honnan tudná pl. az anyakönyvvezető, hogy kinél van az elhunyt telefon előfizetése? Vagy minden egyes szolgáltatónak el kell küldeni az ország összes halottjának az adatait? De ha küldenének is értesítést mit kellene csinálnia a szolgáltatónak? Kikapcsolni a szolgáltatást, mert meghalt a fogyasztó? Az azonos címen élők meg majd a hagyatéki tárgyalás után kapnák vissza az áramot? Ez nem járható út, gondolom mindenki látja, tudomásul kell venni, hogy a szükséges információk birtokában lévő rokonok tudnak intézkedni. Sajnálatos, hogy sokszor senki nem tudja az elhunytakkal kapcsolatos alapvető információkat, még a haláleset után évekkel is szokott kiderülni, hogy nem kerültek bele a hagyatéki leltárba ingatlanok, gépjárművek, ilyenkor póthagyatéki leltárt kell csinálni. A rokonok sokszor egyáltalán nem jelentik be a halálesetet a szolgáltatóknak (ami elég különös, hiszen a halállal megszűnik a jogképesség és a halottnak nem lehetnek jogi kötelezettségei) és évekig a halott nevére jönnek a számlák. Ugyanez van költözéskor is, meg lennétek lepve hogy hányan nem mondják le a szolgáltatást és kénytelenek utólag a mások által a nevükön felhalmozott hátralékot fizetni.
4. Évek óta látom a hagyatéki leltár felvételére érkező hozzátartozókat. Kb. 1% esetében mély gyászt tapasztalok, őket a legmegrendítőbb látni. Ott sírnak, miközben az ügyintéző tudja, hogy a világon senki nem tud segíteni a bánatukon. Egy ötvenes feleség, aki őszintén szerette és még halálában is mindenének nevezi a férjét, a hetvenéves apuka, aki utolsó élő hozzátartozóját, a lányát temeti, nagyon durva tragédiákat tapasztal meg az ember időnként az irodában. Én pl. betegesen rettegek a gondolattól, hogy a szüleim meg fognak halni, sajnos már nincs nap, amikor ne jutna eszembe. Nem érdekel az örökség, ilyen áron nem kell semmi. Utánuk van kb. 10% megrendült, de higgadt viselkedésű hozzátartozó, jellemzően ők azok, akik mindent szükségeset tudnak és ezekben az esetekben a leggördülékenyebb az eljárás. Végül marad a többi, a koncon marakodó hullarablóktól a közömbös, a rokonukra ajtót sosem nyitó rokonokig, akiket csak az örökség érdekel. Nem tudnak semmit, csak mielőbb le akarják zavarni az eljárást, és azon vitáznak, hogy az elhunyt házából ki mit vitt már el. Innen lehet látni, hogy milyen állapotban van a mai társadalom.
A kolléganőm naponta 5-8 ilyen leltárt készít és eljuttatja a közjegyzőhöz, ahol majd a hagyatéki tárgyalás lesz. A közjegyző nem része a közigazgatásnak, magánvállalkozás, profit elérése céljából működik, semmit sem csinál ingyen. A napokban került a kezembe ükapám hagyatékátadó határozata 1924-ből, akkor még a bíróságok végezték ezt a feladatot. Elhalványult kézzel sűrűn teleírt két oldal, ennyi maradt egy emberi életből. Egyetlen tárgy sincs a birtokomban, ami az övé lett volna, csak ez. A múlandóság érzése eléggé lehangoló, a mi létünkből, a mi világunkból sem marad semmi, csak pár határozat és anyakönyvi kivonat.

Weißkopf 2017.01.20. 21:22:43

@nemorino: bölcs és szomorú írás.

Csokis2 2017.01.20. 21:36:31

@nemorino: Neked kéne blogot írnod, ez jobb volt, mint maga a poszt.

Advanced Flight 2017.01.21. 00:08:28

" közjegyző nem része a közigazgatásnak, magánvállalkozás, profit elérése céljából működik, semmit sem csinál ingyen."

A közjegyző a hagyatéki tárgyaláson bíróként jár el, eljárását a Hetv. és a Pp. szabályozza. Egyébként a bíróság sem sok mindent csinál ingyen, ott is kell illetéket fizetni (legfeljebb van illetékmentesség speciális esetekben), a közigazgatási eljárásban pedig ig.szolg díjat.

Ezenfelül. A végrendelet semmit nem rövidít az eljáráson, sőt. Mivel gyakran megtámadják, évekig tartó pereskedés lehet belőle.
Azt javaslom annak, aki aggódik, hogy mi lesz a vagyonával halála után, vegye fel a kapcsolatot egy közjegyzővel, és beszéljék meg, az adott helyzetben mi a célravezető, és ha végrendelet mellett dönt, okvetlenül közvégrendeletet tegyen. Azt ugyanis szinte lehetetlen megtámadni.
Sok olyan esetről hallottam, ahol a laikus által rosszul megszövegezett magánvégrendelet miatt végül pont az nem kapott semmit, akinek pedig a vagyon nagy részét szánták.
Ingoványos terület, érdemes résen lenni.

MIx 2017.01.21. 01:05:38

A legrosszabb része a dolognak a KÖZJEGYZŐ!
A legelső amit közöl, hogy vigyek 72 ezer forintot az ügyintézés díjára.
Ha megkérdezek valamit, mert nem világos, letorkol: "ha nem szól közbe, most azt mondtam volna el"
Mindezt a 2000-es irányítószámú városban.
Legszívesebben pofán vágtam volna, de a pénzemért csak egy kiszolgáltatott ügyfél vagyok.
Ráadásul az ingatlan értékbecslői meg sem nézik pl. a garázst, hanem "ennyi szokott lenni" alapon saccolnak, az állapot és a felszereltség figyelembe vétele nélkül. Aztán a bank. Ha van megtakarítás, az örökös nyisson náluk számlát, fizesse amíg lejár a betét, s majd csak utána adják ki a pénzt.
Ez a bürokratikus kegyeleti hozzáállás.
süti beállítások módosítása