Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Gyere haza magyar!

2017. március 27. - A Polgi

dedi.jpg

A Házon Kívül szerdai riportjában három hazaköltöző magyar család is arról beszélt, milyen sokat küzdenek a bürokráciával, ráadásul az ügyintézők migránsnak nevezik őket. Hát már ilyen mélyre sikerült leküzdeni magunkat? Akkor mit várhatok a csak királyi tévéből tájékozódó, Isten háta mögött élő déditől?

Apám kérdezgette a lányaimat arról, hogy mi újság a miskolci rokonokkal. Egyenként kérdezett végig mindenkit és hallgatta a választ. Néha, néha visszakérdezett. Eljutott egészen a lányok dédnagymamájukig, aki mostanában tölti be a 84-et. Kisebbik lányom, Lelle elmesélte, hogy dédi nagyon fél.

Apám: De hát kitől fél ennyire?

Lelle: Az emigránsoktól!

Apám: Mi van? Kiktől?

Lelle: Dédi így nevezi őket. Nem azt mondja, hogy migráns, hanem azt, hogy emigráns. Minden nap sötétedéskor megy és bezárja a kertkaput, hogy be ne jöjjenek hozzá az emigránsok, mert kirabolják őt.

Na, akkor elmesélem hol él a Dédnagymama. Borsodban egy 330 lelkes faluban, Abaújváron él.  A falu lakossága folyamatosan csökken, mert elvándorolnak az emberek. Az elhagyott házakat olyan szlovákok vásárolják fel, akik a 15 kilométerre található Kassán dolgoznak. Sokkal inkább megéri nekik itt élni, mert töredéke az abaújvári ingatlanok ára a kassai lakások, neadjisten házak árának. Nem szlovákiai magyarokról beszélünk, hanem valódi, szlovák anyanyelvű szlovákokról. Élnek az EU adta lehetőségekkel: munkaerő szabad vándorlása, lakhely szabad megválasztása. Szerintem is ez egy alap dolog! És mégis, a MTVA műsorain szocializálodó magyar nyugdíjas, aki életében talán kétszer volt a szomszédos Kassán, meg van győződve arról, hogy az emigránsok őt fogják zaklatni és fél. Ebből a félelemből táplálkozik a pártpreferenciája, mert majd Viktor megvédi őt az idegenektől.

Olyan jó ez az idegenezés. Egy ismerősöm japán lánnyal járt. Komolyra fordult a kapcsolat és elutaztak Tokyo-ba, ahol a lány bemutatta szüleinek a választottját. Nem repestek a szülők az örömtől!  Nem érezték azt, hogy lányuk kiválasztott lett, mert fehér ember szerelmes belé. Az utcán, mikor kézen fogva sétál a pár, jó néhányan a lány után sziszegtek: büdös ribanc! Miért nem talált magának egy rendes japán fiút? Miért kezd idegennel?

Ezek szerint tök mindegy, hogy miért hagyod el a hazádat! Ha szerelmes lettél és ezért akarsz hazát váltani, akkor ugyanúgy idegen vagy, mint amikor vallási, vagy származási okok miatt üldöznek el otthonról. Ha meg a megélhetésedet keresed külföldön, akkor még le is sajnálnak. Csóró kelet-európai senki!

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr5812374049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása