Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Budapest nem fut a pénze után?

2017. június 22. - A Polgi

futas.jpgBár az még továbbra sem egyértelmű, hogy mikor, miből sikerül végre felújítani az időnként füstölgő, időnként rossz ajtót nyitogató metrót, a fővárosi közgyűlés kormánypárti többsége második nekifutásra sikeresen kidobott az ablakon pár milliárdot: radikálisan csökkentik a Budapesten rendezett sikeres tömegsportversenyek számát.

A döntés pikantériája, hogy – a korábbi sikertelen próbálkozás után - azt egy sportági szakszövetség (a kézilabdázóké) elnöke, a korábban a gyerekek rendszeres drogtesztjét szorgalmazó józsefvárosi fideszes polgármester (Kocsis Máté) vitte ismét a Közgyűlés elé. Amely másodszor már nem „hibázott”: a jövőben Budapesten évente csupán három olyan futóesemény lehet, amely komolyabb forgalomtereléssel jár.

Ezeken a sporteseményeken eddig évről évre több résztvevő volt, jellemzően egyenként tízezres nagyságrendű futóval. Az adatok szerint 2016-ban 21 ezer külföldi érkezett Budapestre ilyen céllal, több, mint 68 ezer vendégéjszakát itt töltve - ez a mutató 2010-ben még ennek a harmada sem volt! Szerényen számolva is 3 milliárd forint bevétele volt ebből a főváros intézményeinek, szervezeteinek, szolgáltatóinak. Ömlik a pénz a futóturizmus jóvoltából. Azaz: már csak ömlött…

De úgy tűnik, a Tarlós István által vezérelt budapesti döntéshozóknak az anyagi megfontoláson túl a jó hírnév megőrzése is smafu. Tavaly ugyanis közel száz ország polgára látogatott el hozzánk azzal a céllal, hogy elinduljon az ezek szerint a fővárosi potentátok számára terhes rendezvényeken. Közülük rengetegen vissza is térnek egyéb céllal hazánkba.

Ha én hoznék ilyen döntés a településemen lábamnál fogva húznának végig a főutcán! Pedig itt nem túlélőtúra a metrón való utazás.. Ám a pénzherdálás okozta érthetetlenségen túl álljanak itt befejezésként egy, még Tarlós úrnál és Kocsis úrnál is fontosabb nagyember tavalyi szavai: „Budapest futóversenyei turisztikai szempontból is kiemelkedő eseményekké váltak az elmúlt időszakban.  A fővárosi futóversenyek a pozitív szemléletformáló és az egészségmegőrző hatás mellett kézzelfogható gazdasági hasznot is hoznak.” (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr5912613105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.06.22. 23:17:21

Teljesen igazad van. Csak ezt meg kellene vitatnod az érintett utak mentén lakókkal és a versenyek miatt nehezebben közlekedőkkel is.

ComLo 2017.06.23. 04:57:28

Tarlós egy nagyképű debil, aki a saját 30-40 éves elképzeléseit erölteti modern városfejlesztási elvekkel szemben (lásd: tömegközlekedés). Tipikusan az a paraszt, aki parkolót hagyna a Bazilika előtt.
DE! Jó lenne tudni, hogy most mennyi az a szám ami 3-ra csökenne. Ha havonta lenne lehetőség futóversenyre, annak jelentősen csökenne a kuriózuma, a vonzási értéke. Párizs/Berlin/London/New York stb maraton is 1-szer van egy évben.
És tény, egy-egy ilyen esemény még az ott lakóknak is élmény lehet, ha viszont rendszeres, és sokszor találkoznak vele, az már inkább átok.
Szóval ha csak a futóversenyek számát limitálják, azzal szerintem még nem fognak a futóversenyek presztizst veszteni.
Sportszakmai szempontból is jobban járnánk, ha "mennyiság helyett a minőség" elven, próbálnák tovább fejleszteni a Budapest maratont.

cso zsi 2017.06.23. 06:16:39

Városfejlesztés... az nem egyenlő azzal, hogy falut csinálunk a fővárosból.
Ami működik egy 2-3000-es településen, az már problémásabb egy 20000-es lakosságnál.
Utóbbi mennyiség egy kilométeren megvan egy fővárosi utcában, a Hungárián belül.
Ezek a népek ott élnek, közlekednek (ha van mivel, és hol).

gmihaly621 2017.06.23. 07:14:12

Igenis, nagyon helyesen tették, elegem van a várost állandóan felforgató, ránk erőltetett futóversenyesdiből ! Egy év áll 12 hónapból, havi 1 futóverseny, a következő héten valami más, hasonló jellegű, a harmadikon megint valami ilyesmi, a normális városi létet felforgató jópofi, mi marad atöbbi hétvégére? Vannak más hasznos sportok is, amelyek nem okoznak ekkora felfordulást.macerás sportok is a világon.

csssc 2017.06.23. 07:28:45

a város hadd működjön már városként ne pedig sportarénaként!!!!!!!!!!!
süti beállítások módosítása