Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Magyarhonban külföldön is

2017. augusztus 18. - A Polgi

 speak_magyarr.jpg

Hol voltál? Külföldön! És hol szálltál meg? Egy magyar panzióban!

Egyre gyakoribb az ilyen válasz! A fél Murau már magyar kézben van. Tudjukkiében... Ott is kell szerelni a gázt. Vajon mikor találkozik német szóval a Murauban síelő magyar turista? Talán tankolásnál a benzinkúton. Nyáron horvátba utazunk, ahol magyartól bérelünk apartmant. Lehetőleg teljes panziós ellátással. A menü természetesen a húsleves, rántott hús kombó. Ugyan honnan is tudhatná az utazó azt, hogy milyen az íze a bureknek, vagy az ajvárnak? Szerintem nem ez jelenti a külföldet! Mindössze egy magyar szigeten voltunk síelni, vagy éppen úszkálni!

Vajon mit kell tenni ahhoz, hogy valóban megismerd azt az országot, ahova elutazol? Hogyan tudhatod meg azt, hogy milyen annak a népnek a lelke? Minek örül, vagy milyen gondok kínozzák az embereket? Néhány tanács,az én tapasztalataim alapján, hogy ne csak nézd, hanem lásd, és értsd is a világot:

- Családi panzióban szállj meg!

 Ez egyrészt olcsó, másrészt bátran érdeklődhetsz a vendéglátódtól arról, hogy mit érdemes megnézni és hogyan jutsz oda. A panzióbeli reggel pedig biztosan nem a jellegtelen kontinentális kaja lesz, ami már a könyöködön jön ki.

- Utazz tömegközlekedéssel!

A világ legtöbb országában jól kiépített a tömegközlekedés és meglepően olcsó. Egy villamosjegy pl. Szarajevóban mindössze 250 Ft. Itt aztán tényleg vegyülni lehet a helyiekkel.

- Vedd át a helyiek utazási szokásait!

Rómában, mint a római, tartja a mondás. Ha olyan országba vet a jó sorsod, ahol intéssel állítják meg a buszt, akkor te is ezt tedd. Ha elterjedt a fekete taxizás, merd használni. Ha nincs buszjegy, csak a pénzt kell odadobni egy takaróra, ami a buszsofőr mellett van kiterítve, ne csodálkozz. Készülj fel apróval és te is így fizess!

- A helyiek által látogatott éttermekbe egyél!

Sokéves tapasztalatom mondja, hogy nem abban az étteremben van a jó konyha, amelyik puccos. Oda menj, ahol sokan vannak még akkor is, ha zsúfolt a hely. Hidd el, annyian nem tévedhetnek! A helyiek tudják hol főznek jól

- Kérdezd az utca emberét, ha nem tudsz valamit!

Az emberek alapvetően jók és segítőkészek. Az, hogy nem tökéletes az angolod ne érdekeljen. Hidd el, hogy ritkán van az, hogy beszélgetőpartnered tökéletes oxfordi kiejtéssel válaszol. Velem gyakran előfordult olyan, hogy akit kérdeztem az nem tudta, vagy nem tudott angolul de megoldotta. Leállított egy másik járókelőt, hátha az tudja. Esetleg felhívta egy ismerősét és attól kért segítséget. Persze a legviccesebb az, amikor már annyira sikerül asszimilálódnod, hogy tőled kér eligazítást egy turista.

- Ne csak a fővárost nézd meg, tervezz be ott egy vidéki kirándulást is!

Nagy divat a világban (különösen keleten) kirakat fővárosokat építeni. Gondolj csak Kazahsztán fővárosára Asztanára, amit csak a sztyeppe Dubajának neveznek. Az ásványkincsek, szénhidrogének kitermeléséből származó pénzt egy ultramodern város felépítésére fordította a politikai akarat. De valóban ultramodern az egész ország? Egy ország valódi arcát legtöbbször a külvárosok, vagy a vidék mutatja meg. Ha valóban meg akarod ismerni a helyet, ahova mentél ne rettenj vissza egy vidéki kirándulástól. Meglepő élményekkel gazdagodhatsz.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr3812761936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása