Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Gázos biznic...

2017. december 28. - A Polgi

 

gazszamla.jpg

 

 

Az oroszokkal hosszú távú gázszállítási szerződése van Magyarországnak. Kötött áron. De nem a közvetlen orosz földgáz a legolcsóbb a piacon! Évek óta jobb áron lehet megvásárolni orosz gázt a frankfurti tőzsdén. És mit gondolsz, vajon az olcsó gáz vásárlása megjelenik a te gázszámládon? A fenét jelenik meg. Van egy Svájcban bejegyzett cég - akit a kormány hozott helyzetbe - és ennél a cégnél csapódik le az extraprofit. Ebből a profitból egyrészt kimarkolnak a tulajdonosok, másrészt vásárolgat a MET. Legutóbb a TIGÁZ gázvezeték hálózatát vásárolta meg.

Időrendben a történések:

A kormányrendeletben foglaltak szerint gázt aukció nélkül csak két cég hozhatott be. A gáz túlnyomó részét az állami MVM (Magyar Villamosművek) gázkereskedője, az MVMP; és kisebb részét a német tulajdonban lévő E.on. Utóbbi gázüzletágát 2013-ban az állam megvette, és szintén az MVM-hez rendelte, így azóta az MVM az egyetlen kedvezményezett.

Az oroszokkal kötött hosszú távú szerződésen kívüli, tehát annál olcsóbb gázt így most kizárólag az állam tud behozni az országba. Illetve még valaki más is keres ezen. Pontosabban főleg valaki más keres ezen. Közel hússzor annyit, mint az állam!

  • A MET egyik leánya, a METI megvette nyugaton az olcsó gázt.
  • A gázt az osztrák – magyar határon eladta az MVMP-nek.
  • Az MVMP a gázt áthozta a határon, élve az ingyenes hozzáférés lehetőségével, lásd az ellátásbiztonságra hivatkozó, évente meghosszabbított rendeletet.
  • Az MVMP még ugyanaznap az áthozott mennyiséget minimális felárral eladta a MET-nek.
  • A MET az olcsóbb gázt már szabadon eladhatta Magyarországon.

Úgy tudják, olasz ENI eladta a Tigáz Zrt.-t, ami leányvállalatán keresztül a magyar gázvezetékhálózat 48 százalékát birtokolja, összesen nagyjából 33 ezer kilométernyit. A vevő a MET Magyarország Energiakereskedő Zrt., amelynek tulajdonosai között Garancsi István fideszes oligarcha, Orbán Viktor jó barátja is szerepel.

És vajon mi lehetett az a szelíd erőszak, amivel a kormány rávette a TIGÁZ-t, hogy adja el a vezetékét? Csak nem a közműadó?

Az adó tárgyi, vagyoni típusú adó, ami azt jelenti, hogy az adókötelezettség az adott év első napján meglévő állapothoz kapcsolódik. Az adó alapját a közművezetékek jelentik, amelyek a fogyasztók földgázellátási kiszolgálását lehetővé tevő vezetékek közterületen elhelyezett része, függetlenül attól, hogy föld felszíne alatt vagy felett találhatóak. Minden megkezdett méter után 125 forint a fizetendő adó. Házi feladatként mindenki számolja ki, hogy 33 ezer kilométer gázvezeték után menni is az adó!

És most egy fogadást kínálok a nyájas olvasónak! Mit gondolsz? Most, hogy a haverok megvették ezt az irgalmatlan hosszú vezetéket, milyen gyorsan fogja kivezetni a kormány ezt az adónemet?

  • Ahogy megszáradt a papíron a tinta!
  • Választások után, mert mégsem annyira pofátlan.
  • Minden tekintetben szabályos és etikus volt az adásvétel. Az új tulajdonos is fizetni fog!

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr6213529085

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.29. 11:51:15

A helyes megoldás: az összes közműszolgáltató államosítása 2022-ig.

A Polgi 2017.12.29. 11:54:04

Ugye nem baj, hogy a MET nem állami cég, hanem offshore lovagok cége? Hol van itt államosítás bircabácsi?

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.12.29. 12:29:59

Na most hol vannak a gázáremleléses narancsidióták?

Cycmen 2017.12.29. 17:45:39

Hát igen! Amerika adná el a CNG-t osztán azért baszta össze az EU Orosz kapcsolatokat! A nagyja szar emiatt van errefelé, természetesen a magyar (? :D az a faszt) ballib már keveri is a szart!
Amikor a franciják megvettek egy csomó geci vízvezetéket és a víz ára közelített a benzinéhez hol voltatok aggódó szemetek?

anyadmajma 2017.12.29. 21:07:12

@Cycmen: éppen anyádat hajtottam el a ház elől, hogy máshol stricheljen, te hazaáruló bolsevik geci.
süti beállítások módosítása