Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Ingyenes a tankönyv?

2018. június 13. - A Polgi

tankonyv06.jpg

Végre itt az év vége! A gyerekek alig várják, hogy az iskolatáskát kipakolják, a nem kellő dolgokat (szendvics maradék, használt szalvéta, papír zsebkendő, radír maradványok, stb) kidobják. Ilyenkor mindig át kell nézni a füzeteket és könyveket. Mi kell, mi nem kell majd jövőre. Ekkor kell visszaadni az iskolától „kölcsön” kapott könyveket. Milyen szuper is volt év elején, amikor ingyenesen megkaptuk a szép, új illatú könyveket! Persze év végére, azért már nem így néznek ki… Jegyzetelnek, aláhúznak, neadjisten rajzoltak is bele! Innentől jön iskolánként a szokásos magyarmódra!

A támogatás formái

Az iskola fizeti ki a szülő, illetve a tanuló helyett a tankönyvcsomag teljes árát, és a tanuló megkapja a tankönyveit. Az iskola által nyújtott pénzbeli támogatással megvásárolt tankönyv a tanuló tulajdonába kerül. Az ingyenesen kapott tankönyvet az iskola nem kérheti vissza, sem tanév végén, sem az iskolai tanulmányok befejezésekor.

Az iskolai könyvtár kölcsönzi a tanulók részére ingyenesen a tankönyveket. Ebben az esetben a tankönyv az iskola tulajdona a tanuló csak használja azt.

Itt van éppen az a bizonyos kutya elásva!!

Van olyan iskola, ahol az összefirkált, használt tankönyvet átveszik és leselejtezik. Bevallom nekem ez szimpatikus… De az élet nem mindig adja, amit szeretnénk. Van olyan iskola, ahol igazgatói rendeletben kiadják, hogy a használt tankönyveket, ha nem megfelelő állapotban vannak (ezt a könyvtáros ellenőrzi, tehát mondhatjuk, hogy szubjektív és könyvtárostól függ), akkor bizony a szülőnek pótolnia kell. Szóval megvennie! Irány az internet, tankönyv keresés. Szerencsés esetben megússzuk 1-2 tankönyvvel, és a szállítási díjjal, ami akár egy tankönyv ára is lehet. Rosszabb esetben 7-8 ezer forint is lehet ez az összeg. Persze okos szülőként összeállunk többen, és akkor már megéri nagyobb tételben venni az új könyvet.

Ezek eddig a tények. Mi van, ha nem adja le a gyerek a könyvét? Üzenet érkezik a suliból, hogy ebben az esetben a gyerek nem kap bizonyítványt!! Ez hogy jön össze? Gyorsan az internet elé ültem, és kerestem erre a kérdésre választ, és persze sok-sok mondat között ott is volt elbújtatva a lényeg:

 

Kártérítési kötelezettség

A tanuló, illetve a kiskorú tanuló szülője köteles a tankönyv elvesztéséből, megrongálásából származó kárt az iskola szervezeti és működési szabályzatában meghatározottak szerint az iskolának megtéríteni. Nem kell megtéríteni a tankönyv, munkatankönyv stb. rendeltetésszerű használatából származó értékcsökkenést.

Ez a meghatározás vitára adhat okot, hogy mit nevezünk rendeltetésszerű használatnak, amikor a legtöbb tankönyv „nem bír ki” egy tanévet sem.

 

Szóval az iskola szervezeti és működési szabályzata határozza meg, hogy a szülővel megveteti-e a tankönyvet vagy sem!

Tehát ingyenes-e a tankönyv? Igen, ingyenes, addig amíg nem tanul belőle a gyerek…

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr9514044946

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lusuka · erettsegitetelek.com 2018.06.13. 20:35:01

Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: www.internetespenzkereses.info/

SzMiki 2018.06.13. 20:51:34

Ceruzával kell bele írni, aztán meg kiradírozni. Nekem is így tesznek a gyerekek. Nagyon különleges és nehéz dolog dolog...
Aki nem képes vigyázni rá, az meg fizessen.
Tanítsd meg a gyerekeidet arra, hogy vigyázzanak a dolgokra, különösen akkor ha az MÁSÉ.
Ennyi. Ha nekem sikerült, másnak sem lehetetlen.
Blogolás helyet...

Billy Hill 2018.06.13. 21:52:40

1991-ben Németországban egy 1977-es latin nyelvtankönyvet kaptam kölcsön az iskolától. Tizennégy éves könyveket köröztetett a rendszer, és bár már viseltesek voltak, még lehetett belőlük tanulni. (Mondjuk ehhez az is kellett, hogy ne olyan minőségű legyen a kötésük, mint a 90-es évek magyarországi tankönyveinek, amelyek meg egy hónap után "salátává" kezdtek válni.) U.i. A világ (akkor is) egyik leggazdagabb országának nem derogált újra és újra felhasználni a tankönyveket. Miközben nálunk ment a pazarlás. Nem véletlenül van (volt) pénzük szvsz...

Ezt Jól Kifőztem 2018.06.13. 23:18:44

A szabályozás szerint, egész pontosan csak a tankönyvet kell visszaadni, a munkafüzetet, amibe nem lehet elvárni, hogy a gyerek ne dolgozzon, hisz arra van, nem. Azt minden évben az iskolának kell állnia és pótolnia. Egy munkafüzet tárgytól függően 300-2000 forint között van, tehát ez az iskolát terheli. Ezzel legyünk tisztában. A tankönyvet meg a szülő becsomagolhatja a diákkal, miután átvette, elmagyarázhatja, hogy miért kell rá vigyázni és lehet azért retorziót is kilátásba helyezni, ha mégis tesz rá a gyerek. Dolgoztam iskolai könyvtárban és igen, volt gyerek, aki képes volt nagyon szép állapotban visszahozni a könyvet, de a nagy többség magasról tesz rá. A nevelés otthon kezdődik. Manapság sokan azt várják, hogy a szülő minden feladatát vegye át az iskola, de a fenti bejegyzés írója bennem azt erősíti, hogy a gyerekét mindenre nevelheti, csak felelősség vállalására nem. Amikor tavaly először 5. osztálytól ingyen kapták a diákok a könyveket, az egyik szülő a semmiből arcon puszilt, mert az anyuka nem tudta, hogy ingyenes lesz a könyv és ez nekik nagyon sokat segített. Az ő gyereke makulátlan állapotban hozta vissza a könyvet. Az, akiknél nem lett volna gond, hogy kifizessék a könyvet, annak a könyvét le kellett selejtezni, mert 1 tanév után használhatatlan volt a csillámtollas firkáktól, horogkeresztes rajztól (6. osztály) és társai. Szóval ne az iskolát kritizáljuk, ahol a sulinak kell állni a számlát előre, mielőtt bármilyen támogatást megkapna, hanem nézzen mindenki a gyerek körmére és a táskájába is. Ne csak az első és az utolsó tanítási napon...

CCnick 2018.06.14. 09:22:17

"Mi van, ha nem adja le a gyerek a könyvét? Üzenet érkezik a suliból, hogy ebben az esetben a gyerek nem kap bizonyítványt!! "

Szerintem orbánahibás. Visszamenőlegesen is mert amikor én voltam iskolás 35éve akkor se kapta meg a bizonyítványt aki lógott a sulikönyvtáras könyvekkel.

CCnick 2018.06.14. 13:06:55

Ha már előkerültek az előzmények, ne felejtkezzünk meg az egyik alapműről:

www.youtube.com/watch?v=75V4ClJZME4

Doctor Who 1963

CCnick 2018.06.14. 13:08:01

@CCnick: ez kicsit félre ment
süti beállítások módosítása