Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Ötlettolvajok

2019. május 23. - A Polgi

rablo-feher-hatter.jpg

Vannak, aki már-már vallási áhítattal tekintenek a miniszterelnökre (vagy kampánytanácsadóira), mert hogy olyan politikai termékeket tálal az embereknek, mint a sorosozás, vagy a családok megvédése. Politikai zsenik – mondják. A valóság az, hogy ezeket az ötleteket szép szóval kifejezve kölcsönözték. Kevésbé árnyaltan kimondva lopták!

Elsőként nézzük a sorosozást! Környékünkön az első sorosozó hatalom Macedóniában volt. A sorosozás ugyanazt a célt szolgálta, mint Magyarországon: a valós belföldi problémák szőnyeg alá söprését. A Magyarországon menedékjogot kapott bűnöző, Gruevszki (volt Macedon miniszterelnök) szerint a magyar származású amerikai üzletember állt az ellenzéki szociáldemokraták által szervezett 2015-ös és 2016-os tüntetések mögött, s „természetesen” ő szervezi az Európába tartó migránsokat is. Macedónia volt az első ország, ahol 2017 elején – amikor még a Gruevszki nevével fémjelzett nacionalista párt, a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja volt kormányon – megalakult az úttörő „Stop Soros” szervezet. A mozgalom célja az volt, hogy „megtisztítsák” a közéletet azoktól a sorosistának bélyegzett civil szervezetektől, amelyek a kezdeményezők szerint nem hagyják szóhoz jutni a „becsületes” mozgalmakat. A sorosozásba Gruevszki is beszállt, ő azzal vádolta a civil szervezeteket, hogy külföldi segítséggel meg akarják dönteni a nép által nagy többséggel megválasztott kormányt.

A hazai valósággal való párhuzam, nem csak a véletlen műve lehet! Ne feledjük, hogy 2017. szeptember 28-án Orbán Viktor magánrepülőgéppel meglátogatta Gruevszkit a macedóniai Ohridban magánszemélyként. Három órát tárgyalt vele, majd egy helyi választási kampány részét képező sajtótájékoztatón nyilvánosan is kifejezte támogatását.

A családtámogatási alapötlet Lengyelországban jelent meg három évvel ezelőtt. Az ellenzék érezte a csapdahelyzetet, hiszen így nyilatkozott a kormánypárt tervéről: „Ha átviszik (a Család 500+ programot), akkor a szociális legitimitásuk olyan nagy lesz, hogy a baloldal helyzete egészen siralmassá válik”  A lengyel miniszter ismertetője szerint a lengyel minmálbérrel számolva az egy- és kétgyerekes családok jövedelmén harmadával, a három gyermekes családok éves bevételén 55 százalékkal javít az intézkedés. És természetesen a kivándorlás miatti népességfogyás megállítását várták a programtól. A lengyel kormány 278 ezer új gyermek születését várja 2026-ig, ami a 2016-os 1,3-as születési rátát 1,6-ra emelné meg.

A Család 500+ programot 2016 decemberében a lengyel választók 41 százaléka támogatta. Ez a szám a választási kampány idején elérte a 75 százalékot. A kiemelkedő támogatottság annak is köszönhető, hogy az ellenzék politikai csapdába került, és nem kritizálta látványosan a programot. Az ellenzék a program elfogadása után azt javasolta, hogy a programot terjesszék ki minden gyerekre, tehát az első gyermek támogatására is. Valamint kritizálták a programot azért is, mert a tehetős családok is részesülnek a támogatásból. „Ez nem szociális segély, hanem családtámogatás. A lengyelországi születési szám emelkedését szeretnénk elérni, és reméljük, hogy a befektetett pénz egyszer visszatér a gazdaságba” – indokolta a mostanában Budapesten is gyakran elhangzó érvvel a családpolitikai program bevezetését 2016-ban Małgorzatę Wassermann – akinek magyar hangja Novák Katalin.

Persze most drága jó fideszest trolljaim előadják azt, hogy nem szégyen egy-egy jó ötletet integrálni. Nekem sincs gondom a jó ötletekkel, csak az aljas módon előre megfontolt szándékkal történő gyűlöletkeltéssel és a lopott jószág saját ötlenként való tálalásával.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr8314852372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása