Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Gyarmat vagyunk!

2019. november 05. - A Polgi

daru.jpg

 

Tudom, hogy most sokan elítélnek ezért, de töredelmesen bevallom, hogy nem azzal kezdem a reggelt, hogy kormányrendeleteket olvasok. Úgy szólt nekem Gödről a korábbi polgármester, hogy figyelj már, ez jó lesz nektek is! Elhittem és bizakodtam. Azt hittem mindenki - Göd és Sződliget lakossága, kis és nagy vállalkozói - profitálni fog a lehetőségből. Miről is volt szó? A korábbi uniós szabályozás szerint Gödön és Sződligeten beruházni kívánók nem kaphattak támogatást. Ám 2016-ban a kormány átrajzolta két település miatt a 2014-2020-as uniós időszakra érvényes regionális támogatási térképet, azaz Göd és Sződliget területén megengedte, hogy akár 35%-os legyen a támogathatóság felső határa. Cserébe viszont az egyébként is gazdag Solymár és Pilisvörösvár 20%-os támogathatósági plafonját 0%-ra csökkentette a kormány. Akkor még nem tudtam a háttérsztorit.

Óriási volt a csalódás, mikor az évek múltával rájöttem, hogy egy kivételével semmilyen vállalkozás nem kapott támogatást. Igaz, annak az egy vállalkozásnak úgy ömlött a pénz, ahogy a kifért a csövön. Ha úri kedve úgy kívánta, a Samsung – mert hát ki más lenne a kivételezett – benyögte, hogy kell még neki 40 hektár. A kormány határozatban adott pénzt Göd városának, hogy 40 hektárt erdőt sajátítson ki a tulajdonosoktól, majd irtsa ki az erdőt. Az sem volt baj, hogy később a Samsung meggondolta magát. Nem kell 40 hektár, elég lesz 20 hektár is! A kormány és Göd lenyelte a békát. Gyanítom, hogy a 33 milliárd forintos uniós támogatásból 2x2 sávra szélesített M2 is a Samsung kiszolgálására épült meg. Különben mi indokolná azt, hogy Vác határában (Törökhegynél) ismét csak egy-egy sávon közlekedhetnek az autók. Hát mégiscsak gyarmat vagyunk? Minden multiellenes szöveg ellenére úgy tűnik, hogy a kormányzat csontig benyal egy-egy multinak. De annyira csontig, hogy semmi nem számít. Sem a környezetszennyezés, sem az erdő írtás, sem Vác és/vagy Göd lakossága! Mi lehet itt a háttéralku?

 

Ahogy látom a történetet, a kormány megállapodott a dél-koreai céggel, hogy a Samsung épít Gödön egy akkumulátor gyárat. A cég a beruházásért cserébe állami támogatást kért. Az kormány úgy gondolta, hogy nehogy már saját pénzt tegyünk bele, inkább kamuzott egy böszmét Brüsszelben, hogy ez leszakadó terület. Ennek bizonyítására mutogatta a korábban átrajzolták támogatási térképet. Mindezt azért, hogy kormány-kommunikációban gyarmatosító multiként emlegetett cégeket a lehető legjobban kiszolgálják.  EU-s pénzből kiépítették a Samsung szállítási útvonalait egy 2x2 sávos gyorsforgalmi úttal, miközben magasról tettek a 34 ezres Vác érdekeire, letojva azt a pár kilométert, amit még meg kellett volna építeni azért, hogy a Naszály hegy lábáig autópálya legyen az M2. Ugyancsak letojva a Vác és Sződliget közötti bekötő út megépítését, pedig ez szerepelt az eredeti tervben! EU-s pénzből közvetlenül is támogatták a Samsung gyárépítését: 108 millió euróval, ami közel 36 milliárd forint!

Gödieknek nem tetszik a gyáróriás. Nem kérnek a veszélyes anyagokkal dolgozó üzem további terjeszkedéséből. A lakók petíciót indított Göd iparvárossá tétele ellen. Bár a hatóságok szerint a gyárnak nincs jelentős környezeti hatása, s emiatt hatástanulmány sem készült, a tiltakozók szerint számos negatív következménnyel kell számolni a közeljövőben. Különösen aggódnak a gödi emberek a nagy mennyiségben használt 1-Methyl-2-pyrrolidone (NMP) miatt, mely bőrirritáló hatású és légúti irritációt, valamint az emberi csírasejtekben öröklődő genetikai károsodást okozhat. Ha az kiszabadul, nagy gáz lesz! Senki sem akar második Kolontár lenni!

Gond még a kamionforgalom megnövekedése, továbbá a külföldi vendégmunkások városba költözése is. Már most több mint 300 ukrán vendégmunkás dolgozik a gyárban. És még nincs vége a bővítésnek! Ez a vélemény markánsan megjelent az önkormányzati választáson, mert „pihenni” küldték a kormányakaratot végletekig kiszolgáló fideszes önkormányzatot a szavazók.

De most jön a kutyára az úthenger!  Az Európai Bizottság rájött, hogy át lett verve. Megvizsgálják, hogy közvetlenül a magyar állami támogatás hatására döntött-e a Samsung SDI magyarországi beruházásáról, vagy azt akár állami támogatás nélkül is megvalósította volna? A bizottságnak kételyei vannak, hogy az állami támogatás megfelelő és arányos-e, hozzájárul-e a regionális fejlődéshez? Az uniós állami támogatási szabályok lehetővé teszik a tagállamok számára, hogy az EU hátrányos helyzetű régióiban támogassák a gazdasági fejlődést és a foglalkoztatást, de Pest megye nem hátrányos régió! Hiába rajzolta át a kormány a támogatási térképet, az Európai Bizottság szagot fogott: itt valami bűzlik! Azt gondolom, hogy a Samsung túltámogatottsága ugyanúgy fog végződni, mint a Tiborcz-féle Elios-csalás. Elmeszelik a kormányt, aki ezután velünk fizetteti meg azt a pénzt, amit a nemzet mészárosai loptak el az EU-s támogatásokból.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr3515289848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2019.11.06. 13:03:34

Évente 1 tonna (kb. 1000 liter) n-metil-2-pirrolidont terveznek felhasználni. Ez nem fog vörösiszap katasztrófát okozni (Ajkán 700 000 000 liter szutymó ömlött ki).

Az NMP nem egy kellemes anyag, de azért egy felnőttnek kb. 3 dl-t kellene bekortyolnia ahhoz, hogy jó eséllyel belehaljon a mérgezésbe. A sokak által közkedvelt etil-alkohol majdnem ugyanilyen mérgező.

midnightcoder2 2019.11.06. 13:20:08

A helyzet az, hogy miután a szocializmus csõdbe ment, majd a gengszterváltás után (és részben már elõtte) a jóelvtársak a jóelvtársi kapcsolatok révén szétloptak illetve szarért-húgyért eladtak mindent ami maradt a csõd után, kis hazánknak nemigen van számottevõ saját gazdasága. Ergo a mindenkori kúrmány vagy benyal a multiknak, vagy lehet menni munkanékülinek, illetve akinek piacképes tudása van, annak kifelé az EU-ba. Csak abból nemigen lesz sem nyugdíj, sem segílyke.

Willkommenskultur 2019.11.06. 13:26:49

Hiheto tortenetek vannak itt mindig...:)

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.06. 16:03:26

Nem lennék most a ballibek helyében... támogatni a befektetést, de ez a Fidesznek segítm vagy ellenzni, d ez meg antiszemitizmus... nincs nyeró opció a ballib propaganda számára...

szvsz 2019.11.06. 16:05:56

"s emiatt hatástanulmány sem készült"
Készült. Mindenféle kitalált balesetre készült hatástanulmány, letölthető a gödi pmh honlapjáról. Természetesen a legdurvább esetben is max. a gyár közvetlen szomszédságában lakók szívják meg. Persze...

"Különben mi indokolná azt, hogy Vác határában (Törökhegynél) ismét csak egy-egy sávon közlekedhetnek az autók"
Nagyon ravasz, most aztán jól sarokba szorítottad őket a keresztkérdéssel. Lehet, hogy azért, hogy a Börzsöny felé -a mostani M2 vonala, ami több településen is áthalad- nem igazán jó vinni autópályát? Ha valaha folytatni fogják -remélem nem, vagy legalábbis Szlotákia felé nem-, akkor semmiképp sem a mostani M2 nyomvonalán. Szerintem pont ott hagyták abba, ahonnan még eldönthető egy ideális nyomvonal. Vácról meg frankón be lehet jönni az M2-re, Törökhegynél még a 7végi csúcsban sincs eszméletlen forgalom ami indokolná a plusz kilométerekkel járó rombolást.
Továbbá Vác és Sződliget között ki akar bejönni? Vácról több helyen is be lehet, Sződligeten is belehet. Így is több a bekötő mint maga a pálya.
Külföldi vendégmunkást nem nagyon látsz a városban. Pár koreai és néhány ukrán, de szerintem ők inkább a környék szarráépítésn dolgoznak, nem a Samsungban. Persze, alig pár hónap kellett, hogy rájuk próbáljon röppenni a szolgáltatóipar. Pár hete jelent meg az első pillangó a Nemeskéri úton, fél napnyi sikertelen műszak után eltakarította a yard. A megdöbbenés azért nem kicsi volt.
Nekem van egy olyan érzésem, hogy a Samsung pár év múlva ahogy jött úgy megy is, mint tette néhány évvel ezelőtt. Kíváncsi vagyok, akkor az addig a Samsung pénzéből felhúzott "fejlesztéseket" miből fogják üzemeltetni.

nemecsekerno_007 2019.11.06. 16:15:20

@midnightcoder2: Csóró “ballibek” sose értettek a pénzügyekhez, meg a gazdasághoz. Ne várj tölük túl sokat

Stenonis 2019.11.06. 19:41:53

@MAXVAL bircaman közíró:
Utána meg ne rinyáljál, hogy a gonosz multik kilapátolják a pénzt az országból.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.07. 05:24:06

@Stenonis:

Kényszerpálya. Nem lehet az egész struktúrát átcsinálni hirtelen.

A feladat a következő évekre:
- felhízlalni egy hazai nagytőkés réteget közpénzből,
- kihasználni az idegen tőkések közti ellentéteket,
- különadókkal sarokba szorítani a külföldi befektetőket.

Stenonis 2019.11.07. 10:38:19

@MAXVAL bircaman közíró:
Ehhez képest:
- a felhizlalt hazai nagytőkés réteg az államon élősködik. Mészáros úgy lett az ország leggazdagabb embere, hogy zéró exportteljesítményt tud felmutatni. A hazai tőkések közül a 3. leggazdagabbat (ő tényleg exportált) meg annyit vezgálták, hogy gyakorlatilag a teljes tevékenyésgét külföldre telepítette.

- a külföldi nagytőkések között nem nagyon szokott ellentét lenni. Itt békésen megfér egymás mellett az Audi és a Merci, a Hankook és az Apollo, a Samsung és az SK Innovation. Mert minden külföldi befektetőnek az a célja, hogy a lehető legnagyobb állami támogatást érjen el.

- a külföldi befektetők nem különadókat, hanem milliárdos állami támogatásokat kapnak.

ⲘⲁⲭѴⲁl ⲂⲓrⲥⲁⲘⲁⲛ ⲔöⲍÍró · http://bircahang.org 2019.11.07. 10:52:52

@Stenonis:

A nagytőke nyugaton is így lett, az államból. Ott lehet?

Jelenleg rá vagyunk szorulva az idegen tőkére, de cél csökkenteni a súlyát.

Stenonis 2019.11.07. 17:46:25

@MAXVAL bircaman közíró:
Javaslom, hogy egy kicsit tanulmányozd Anglia és Németalföld kora újkori történelmét.
És az Egyesült Államok XIX. századi gazdaságtörténetét.
süti beállítások módosítása