Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Részünkről a TILTAKOZÁS!

2016. december 07. - A Polgi

betorjuk2.jpg

 

 

 

 

 

 

Vajon érdekel valakit a mai Mo-n az oktatás? Nem az a pedagógusról a vélemény, hogy ugyan mit ugrál, hiszen nyáron nem dolgozik három hónapot és mégis kapja a fizetését? Meg egyébként is túl van fizetve? Különben is, mi a fenét akar, hiszen 8-ra jár és délután négykor már indulhat haza, szerencsés esetben már 2-kor?

Nem az én tisztem ezt a sötétséget eloszlatni, ezért inkább beszéljünk a KLIK –ről, meg a központosított oktatásról. Most, hogy holnapután már totális lesz az iskolák államosítása, nagyon gáz a nyilvánosságra hozott PISA felmérés. Az orbáni oktatási modellről kiderült, hogy kész katasztrófa. Minden harmadik 15 éves gyerek funkcionális analfabéta, azaz nem érti azt, amit olvas. Korábban az volt a szöveg, hogy azért az államosítás, mert az a cél, hogy karakószörcsögi tanuló is ugyanolyan tudást kapjon, mint a rózsadombi. Hát ez nem jött be! Nem a szörcsögi tanuló tudását húzták fel, hanem az ország összes tanulójának a tudása (szövegértésben, matematikában, természettudományban) az EU-n belül más országokhoz képest a legnagyobb mértékben romlott! Baj ez? Nem, hiszen a kormányzat ebben az országban nem tudásalapú, hanem munka alapú társadalmat épít. Az oktatáspolitikát egy csődbe ment csempeárus határozza meg. Az autógyárak szalagjai mellett van szükség a dolgos kézre! Oda meg minek matematikai vagy természettudományi ismeret? Na azért ne féljen senki!

Lesznek olyanok az új burzsuáziában, akinek gyermekei svájci egyetemre fognak járni.

Az én családi indíttatásommal, ma nem lennék polgármester. Nem hogy egyetemet, de még egy gimnáziumot sem tudtak volna megfizetni a szüleim.

Szégyen, de úgy alakították át az oktatáspolitikát, hogy egy szegénysorból származó, tehetséges gyerek ott fog megrohadni, ahol van, mert nincs lehetősége tanulni.

Én ezzel nem tudok azonosulni! Sződliget polgármestere nem fogja aláírni a szerződést, amellyel végképpen lemondunk az iskolánkról.

Erről az alábbi elvi nyilatkozatot tettük közzé:

A sződligeti emberek nagyrészt két kezükkel, társadalmi munkában építették a sződligeti általános iskolát. Soha, semmilyen gond, vagy probléma nem volt a pedagógusok és az önkormányzat között. Ma már világosan látszik, hogy az állam kisajátítja a közösségünk által létrehozott és fejlesztett infrastruktúrát, a tulajdonunkat képező iskolaépületeket és a hozzá kapcsolódó ingó és ingatlan vagyont. A fenntartás után a működtetés jogának megvonása szétszakítja még a maradék kapcsolatot is az iskola és az önkormányzat között.

Megdöbbentő, hogy ma Magyarországon éppen a helyi közösségek ügyeinek intézésére létrehozott, választott önkormányzatok nem jogosultak korábbi iskoláik fenntartására és működtetésére. Veszni látszik a rendszerváltás alapvető vívmánya: a helyi közösségek önrendelkezési joga, az önkormányzatiság.

Sződliget Nagyközség Önkormányzat Képviselő-testülete egyet nem értését fejezi ki az oktatás szabályozására vonatkozó törvények tervezett módosításával szemben, amely megvonná az önkormányzatoktól a működtetés jogát és lehetőségét, elvenné az önkormányzatoktól az általuk épített, saját tulajdonukban álló ingatlanokra vonatkozó jogaikat. Az önkormányzatok megkérdezése nélkül válna lehetővé, hogy iskolákat szervezzenek át vagy szüntessenek meg, illetve hogy az iskoláik vagyonát más települések javára átcsoportosítsák, megszűnne az önkormányzatok eddigi véleményezési illetve egyetértési joga is az oktatás területén.

Nincsenek illúzióink: megtapasztalhatta az ország, hogy mit jelent az állami működtetés azokon a településeken, ahol eddig is a KLIK működtette az iskolákat. Ott nem az volt a probléma, hogy ki veszi meg a krétát, hanem az, hogy esetleg kikapcsolják a fűtést, mert a KLIK nem fizette ki a számlát. Tiltakozunk a totális államosítás ellen!

Elég nagy gond az oktatás minőségének a lerohasztása, nem leszünk partnerek az épületek lerohasztásában is!

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr3912030169

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása