Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Már meghalni sem lehet nyugodtan...

2017. január 05. - A Polgi

temete_s.jpg

Nagyanyám rendes parasztasszony volt, aki már életében megvette a sírhelyét. Sőt, ápolta, gondozta a saját sírját. Ez ma már nem szokás. Talán mert nagyon morbid? Vagy egyre többen hisznek az örök életben, amit a reklámozott egészséges étkek, kozmetikumok, prosztatagyógyszerek kínálnak?

Ha – a csodaszerek ellenére – mégis filmszakadás lesz a vége akkor család nyakába szakad ügyintézés.  Ezt a tortúrát fogom most több részben boncolgatni.

 

Tortúra: Az Idegen Szavak Gyűjteménye szerint kínzás; szenvedés; kellemetlen eljárás.

Ha csak úgy meghalok minden bejelentés, előkészület nélkül, akkor a család azt sem tudja majd, hogy hova kapjon. Mit intézzen, mit intézhet? Tényleg most kell még egészségesen minden rendelkezést és ügyintézést megtennem halálom esetére? Hát kérem szépen, IGEN! Ha nem akarom azt, hogy a családom nagy szarban legyen, akkor intéznem kell a saját temetésemet. Ahogy nagyanyám annak idején.

Azért megpróbálok elvonatkoztatni a hányingertől, hogy egy ilyen helyzettel kell foglalkoznom.

Kórház – halál. Szóval itt végzem. Azt mondja a főnővér, hogy ruhát hozzanak be és azt adják rám. DE döntse el a kedves már vagy egy perce gyászoló rokon, hogy akkor hamvasztás vagy koporsós, mert akkor más ruha kell. Na jah, elsőre azt gondolják, hogy ez a nehéz döntés?

Nagyon rövid kitérő – létezik szociális temetés, amikor semmilyen anyagi segítség nem áll rendelkezésre. Ilyenkor a Temető és az állam minden terhet levesz az eltemettető válláról, viszont itt nincs lehetőség igényekre. Odateszik az elhunytat, ahova.., úgy és akkor ahogy a Temető meg tudja oldani. Természetesen tájékoztatja az eltemettetőt. Ezt azért írtam ide, mert van ez is.

 Szóval, vissza az én fikciómhoz:

A kórházból a zavarodott rokon keres egy temetkezési vállalkozót, ők csak tudják mit kell tenni. Legtöbbször keresni sem kell, mert a készséges hullaházi dolgozók ajánlanak temetkezési vállalkozót. Ugyanis “másodállásban” a legtöbbjük ügynöke egy-egy temetkezési cégnek. És még haragudni sem lehet rájuk, ha meggondolom, hogy havi százhúszezer van a fizetési cetlin. A temetkezési vállalkozók "szinte" minden ügyintézést levesznek a szegény rokon válláról, utána lehet nézni. Körülbelül 200.000 ft-tól, a csillagos ég a határ. Minden a kedves ügyfél igényein múlik.

Oké, akkor végül is mennyi ma egy temetés Magyarországon? Vettem én a fáradtságot, “rágugliztam”. A második részben, ezt a fantasztikus árlistát elemzem:

http://www.budapest-temetkezes.hu/arlista/

Atyaúristen! Igen, hát ezt ki a franc tudja ezt megfizetni?

Ha túl drága? Akkor marad a vidéki temetés. Minél messzebb Budapesttől, annál olcsóbb. De közben gondolj arra, hogy leszármazottaid beülnek az autóba és irány mondjuk a cserszömörcei temető, amelyik alig kétszáz kilométerre van. Azért azt ne várd, hogy túl sok friss virág lesz a sírodon!

 

Folytatás következik, nézzük meg rendesen a financiális vonzatát egy temetésnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr4812098867

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci_52 2017.01.05. 22:48:51

Feldobom a pacskert, azután pedig leszarom, mi történik! Nem érdekel, mennyibe kerül a temetésem, majd kifizetik az örökségemből! Az sem érdekel, mit gondolnak rólam, ha már alulról szagolom az ibolyát!
Nekem az is mindegy, hova dobják a csontjaimat vagy a hamvaimat!

A hátramaradottak majd megoldják a feladatot. Ha ezután valaki közülük utálni fog, nekem már az is mindegy. Ha köpködnek rám, azt sem érzem már onnan lentről....

szsuzsanna 2017.01.06. 09:27:26

Kérlek, annak is nézz utána, és írd meg, hogy mennyibe kerül, és, hol, hogy "működik" az, -ha, a hamvakat el akarod vinni.

pushup 2017.01.06. 15:57:56

"Azért azt ne várd, hogy túl sok friss virág lesz a sírodon!"

hát igen, az baj lenne. álmatlanul hánykolódnék az urnában :D
süti beállítások módosítása