Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Ha átvernek, akkor is neked kell jótállni az igéretért!

2017. május 26. - A Polgi

igeret.jpg

 

 

 

Nehéz meló a polgármesterség. A legnagyobb kihívás, mikor készpénznek veszed a kormányzat, vagy valamelyik kormányzati szerv ígéretét és azt jó hírként adod tovább a lakosoknak. Ha átvernek és nem valósul meg semmi, akkor is nekem kell jót állnom mások ígéretéért. Erről szól a következő bejegyzésem.

ÚTÉPÍTÉS

Az ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó! Egy kampányígéret is akkor ér valamit, ha az valóban megvalósul. Mi, a Tiszta Forrás civilszervezet képviselői azt ígértük, hogy a ciklus végére a sződligeti utak 100%-a szilárd burkolatú lesz. Most félidőben vagyunk és ezekkel az útépítésekkel, amelyek most készülnek, teljesülnek ezek az ígéretek.

Más útépítéssel sajnos nem ilyen jó a tapasztalat. Az M2-es szélesítése ugyan megkezdődött, de legnagyobb meglepetésemre kimaradt belőle az új csomópontból Vác felé menő elkerülő út. Ez azt jelenti, hogy a sződligeti Dunai fasor forgalmi továbbra is hatalmas marad, de azt is jelenti, hogy egy budapesti munkahelyről hazafelé tartó váci lakosoknak közel másfél kilométerrel meghosszabbodik az útja! Vajon hogyan valósulhat meg ez az embereket szívató megoldás?

Az egyik magyarázata az lehet, hogy Soros György egy éjjel beosont a tervezői irodába és egyszerűen leradírozta a tervekről a váci elkerülő utat. Ez azért nem túl életszerű!

A másik magyarázat pedig az, hogy Dunakeszi és a Samsung kap egy új bekötőutat és azt a váci elkerülőre tervezett pénzből építik meg. A tervező cég pedig a lakossági tájékoztatókon azt kamuzza, hogy Brüsszel nem fizeti a bekötő utakat és ezért nem tudják megépíteni.

A térségnek szüksége van erre a bekötő útra, amely a településeket elkerülve köti össze a régi 2-est az autópályával. Felvettem a kapcsolatot Sződ, Csörög és Vác polgármestereivel azért, hogy közösen aláírt levélben forduljunk térségünk országgyűlési képviselőjéhez azért, hogy befolyását, politikai súlyát latba vetve az emberek érdekében járjon közbe az illetékes személyeknél és szervezeteknél. Sződ és Csörög polgármesteri biztosítottak támogatásukról, de a váci polgármester nem méltatott válaszra. Ettől függetlenül elküldjük a levelünket Harrach Péter úrnak.

ISKOLA FELÚJÍTÁS

A mai napon kezdődik a Sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskola energetikai felújítása. Cserére kerül az összes ablak és bejárati ajtó. 15 centiméteres hőszigetelést kapnak a falak és az épület tetejére pedig napkollektor kerül. Biztos vagyok benne, hogy lesz olyan nap, amikor több áramot fog termelni a napkollektor, mint amit az épületben felhasználnak. Ebben az esetbe a hálózatba tápláljuk az áramot és a villanyóra ilyenkor visszafelé forog. Ez a beruházás 137 millió forintba kerül. Ezt saját erőből a büdös életbe nem tudtuk volna megvalósítani, de megállítottuk Brüsszelt és levettük egy kis pénzre. Másképpen mondva uniós pályázati pénzből valósul meg az iskola energetikai korszerűsítése. A felújítás ütemezése úgy történik, hogy ezen a hétvégén kerül cserére a tornaterem és az öltözők ablaki, a következő hétvégén a tantermek ablaki, majd az azt követő héten pedig az ajtókat cseréli ki a kivitelező. A tanévzárás után felállványozzák az épületet és megkezdik a hőszigetelést. A tervek szerint a szeptemberi évnyitóra egy kívülről teljesen megújult iskolával találkozhatnak majd a nebulók. Azt is tudniuk kell, hogy az iskolákat államosították, így az önkormányzatnak jogilag már semmi köze az iskolához. De nekünk fontos a sződligeti iskolások és az itt tanító pedagógusok komfortérzete, annak idején ezért vágtunk bele ebbe a 100%-os támogatású pályázatba!

 

JÁTSZÓTÉR FELÚJÍTÁS, SPORTPARK KIALAKÍTÁS.

A tegnapi napon megkezdődött a barackosi park felújítás is. Első lépésben egy 200 méter hosszú futópálya épül meg. Most készülnek az alapozási munkák. A kész betonra, piros színű rekortán (ez a műgumi fajta) borítás kerül. De nem állunk meg itt!. Telepítünk egy új, mindenféle szabványnak megfelelő játszóteret és a felnőttek számára egy szabadtéri fitneszparkot is. Az építkezés több, mint 15 millió forintba kerül, amit saját zsebből áll az önkormányzat. A valóság az, hogy másfél éve a kormány.hu honlapon megjelent egy pályázati kiírás, miszerint a települések pályázhatnak felnőtt fitneszparkra és futókörre. A 3200 magyarországi önkormányzatból 2300 adta be a pályázatát. A stadionokat építő Nemzeti Sportközpont közbeszerzést írt ki a fitneszparkok eszközeire, de ezt a közbeszerzés idén januárban visszavonta. Minden jel arra mutat, hogy ezt a nagy svunggal beharangozott pályázatot dobta a kormányzat, de erről értesítést persze nem kaptunk. És itt jön be az, amit korábban említettem. Az ígéret szép szó, ha betartják, úgy jó. Mi annak idején megígértük ezt a sződligeti embereknek és most attól függetlenül, hogy van rá pályázati pénz, vagy nincs rá pályázati pénz, megcsináljuk!

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr7312541679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása