Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Anyád legyen rabszolga!

2017. július 06. - A Polgi

 

gym.jpg

Át lettem verve! Egész életemben azt hallottam, hogy fontos a tudás. Jöttek itt nekem mindenféle Nelson Mandela gondolatokkal, miszerint: „A tanulás a legerősebb fegyver, amivel megváltoztathatod a világot”. Ez marhaság! Parragh László mondja a tutit! Zárjuk be a gimiket!  Melósra van szükség, nem okoskodóra!

Mire jó, ha a gyerek kívülről fújja az Árpád-házi királyok születési dátumát? Parragh szerint sokkal hasznosabb lenne, ha a gyerekek mielőbb megtanulnának legalább egy idegen nyelvet és a számítógéphasználat elsajátítását. Parragh a kevesebb gimnázium, több szakképző hely elvét tartja a helyes iránynak, de idő kell hozzá, míg a paradigmaváltás fontosságát felismeri a társadalom. A magyarországi multik vezetői is mind szakmai képzésről indultak, onnan jutottak el a csúcsra. Ez a jövő!

Első blikkre tetszetősnek is tűnhet ez a gondolatmenet. Átlagjózsi  nem is jut ennél tovább. Lelki szemei előtt megjelenik a kölyke, akinek ugyan fingja sincs az Árpád-házi királyok születési dátumáról, sőt tobzódik az általános műveletlenségben, de már ott látja gyermekét valamelyik multi elnöki székében. Kötelező a szülőtartás! Neki is leesik valami! És ÍGY születik meg az új jobbágyság. Ostobák, manipulálhatóak, akikbe majd be lehet törölni a parraghok és mészárosok sáros cipőjét. Jó az úgy!  

Hogy a fenébe lett egy csődbement csempekirályból oktatási szaki? Honnan van az a tudás, aminek birtokában olyan bátran mer faszságokat mondani? Miért nem a saját háza táján söpröget? Miért nem tudjuk a választ arra, hogy miért kell a vállalkozásoknak évi 5000 forint kamarai sarcot fizetni?

Az Országgyűlés által megszavazott törvény szerint a Kamara egy új adatbázist készít a cégekről, “a kamarai közfeladatok ellátásához évente 5 000 Ft kamarai hozzájárulást kell fizetni. Cserébe nem lesz senki kamarai tag, viszont a “Kamara köteles részükre a törvényben meghatározott szolgáltatásokat (pl: tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben; üzleti partnerkeresés és pályázatfigyelés) térítésmentesen nyújtani“.

  • Érthetetlen, hogy a meglévő, hiteles adatbázisok mellé (Cégbíróság) mellé miért kellene a Kamarának is “méghitelesebb” adatbázis, és ehhez miért kellene évente 5000 forintot befizetnünk?

 

  • Várom a jelentkezését annak a kisvállalkozónak is, aki bement bármelyik kamarához, kért és kapott bármilyen szolgáltatást a hozzájárulásáért cserébe. Van ilyen a fideszes trollokon kivül?

 

  • Ha már oktatáspolitikai elvek megfogalmazására van ideje Parragh Lászlónak, akkor vesse már papírra azt is, hogy mi a picsára költik a befolyó évi 3 milliárd forintot?

 

Amíg Parragh László ezekre – az oktatáspolitikánál jóval egyszerűbb – kérdésekre nem tud válaszolni, addig ne akarja az én kölyköm jövőjét meghatározni! Ne merészelje lebutítani és odakötni egy összeszerelő üzemben található géphez! Az én gyerekem jövőjét, én akarom elbaszni! A legjobb - gimnáziumban szerzett - tudásom szerint!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr3812644899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2017.07.07. 13:34:10

JAHHH.....bűbájos, ahogy Orbán....TAGADVA...( MÁRMINTHOGY, MI NEM ! MI AZTÁN TÉNYLEG NEM AKARJUK A MIGRÁNSOKAT HAZÁNKBA ! :o))))))))),.... szép lassan adagolja be a magyar népnek, hogy betelepítik a migránsokat Soros akaratának megfelelően ! :O)))))))))

Girhes Joe 2017.07.07. 13:57:03

A gimnáziumi érettségi semmi másra nem jó, mint felsőoktatási felvételinek, ez már évtizedek óta így van. Na de ha mindenki egyetemre megy, ki szereli meg a villanyt meg a vízcsapot, ki rakja a téglát, ki ül a futószalagok mellett, ki tölti az árut a tuscóban?

Szépek a felmérések, hogy egy diplomás X forinttal többet keres, de ez CSAK ADDIG IGAZ, amíg viszonylag kevesen vannak! Ha mindenki diplomás, akkor már a diplomának nincs értéke! Mindenki nem lehet igazgató!

gyongyi70 2017.07.07. 14:10:20

@Girhes Joe: A kérdés ennél némileg összetettebb, de tegyük, fel így.

A nem mindenki lehet igazgató felállásban önként és dalolva vállalnád, hogy a te gyereked félreáll a többi igazgató-jelölt csemete útjából (mindenki, ugye, nem lehet az...), bevállalná a kevesebb fizut, rövidebb élettartamot, 50 éves korra megroggyant egészséget?

Mofe47 2017.07.07. 14:38:09

Volt egyszer egy híres magyar (a Legnagyobb!)
Azt hirdette: "A nemzet nagyságát a kiművelt emberfők sokasága adja"

Nincs elég rabszolga, aki a miáltalunk felélt értéket előteremti?
Nosza, csináljunk!
Ezt hirdeti a kormányzat (az egykori csempekereskedő is).
Szerintem jelentős szerepe van ebben a koncepcióban annak is, hogy az ún. emelt szintű szakképzés emelt szintű gyakorlati óraszáma sok csókos cégnek képzés ürügyén szinte korlátlan ingyen munkaerő felhasználását teszi lehetővé.
Ugyanakkor az a tapasztalatom, hogy a szakmai képzés színvonala ugyanúgy marad a béka feneke alatt, mert a szakember is lehetne gondolkodó, de arra van a kormányzatnak a legkevésbé szüksége.

prevent 2017.07.07. 14:50:14

csak egy pár gondolat
azért, mert valaki nem gimnáziumot végzett, hanem szakmát tanult, ne adj isten érezzségizett is mellé, AZ NEM JELENTI AZT, HOGY HÜLYE, MŰVELETLEN
ezt kikérem minden szakmával rendelkező és a magam (szintén gimnáziumban szerzett középszintű végzettségem birtokában) nevében
ez kb olyan általánosítás, mint a fővárosiak vs vidékiek alpári sztereotípiája
fogadjuk el végre, hogy nem ilyen egyszerű a világ - szakmai végzettséggel ugyanolyan értékes, intelligens, művelt lehet valaki - és nem érzem azt, hogy ez az irány "elbaszná" bárki jövőjét is
nem muszáj - lehet járni gimibe is. ja, hogy nem lehet mindenki gimista? az igaz, mint ahogy hegedűművész sem
te sem vagy az, ha jól csalódom

azt meg végképp nem értem, hogy jön ide a kamarai díj - döntsd el, miről is akarsz írni. vagy csak annyi, hogy Parraghnak köze van mindkettőhöz? Kérlek, ez esetben egészítsd ki a posztodat a pékségek helyzetének elemzésével is - meg nem nevezett forrásom szerint (kormányközeli, hiszen sofőr) Parragh úr a héten vásárolt kenyeret , de legalábbis péksüteményt fogyasztott

Egéridomár 2017.07.07. 15:15:41

@Girhes Joe: Természetesen mindenki nem lehet diplomás. A valóság az, hogy a lakosság jó nagy hányada nem is képes eljutni egy főiskolára/egyetemre és sokan vannak, akik bár bejutottak, ki is esnek.
A gond a Parragh féle pöcsök tervével az, hogy olyanoktól is elveszi a lehetőséget a továbbtanulástól, akik tehetségük révén képesek lennének rá. De a szűkített gimnáziumi szám és az ebből adódó létszámszűkítés az érettségizők között elveszi az esélyüket a továbbtanulástól. Az ilyen ember ugyan kénytelen lesz elmenni valahova dolgozni, hisz megélni meg kell, de folyamatos frusztrációban fog élni, élethelyzetével elégedetlen lesz, ergo egy megkeseredett felnőtté válik. Aki pedig elég elszánt, az szépen elmegy ebből az országból pl. Ausztriába tanulni és tehetségét másik ország életszínvonal emelésére fordítja.
A másik gond, amit a Parraghok nem fognak fel, hogy a világ fejlődéi iránya a robotizálás, ami a monoton kétkezi élőemberes munkát fogja megszüntetni. Lehet ez ellen puffogni, meg nem elfogadni, de hogy meg fog történni az teljesen bizonyos. És mit gondolsz, azokat a gépeket, robotokat a tanulatlanok fogják tudni programozni, kezelni? Majd azok az országok, akik kifejlesztik ezeket a robotokat, a fejletlen magyarországi összeszerelő üzemekben rakatják össze éhbérét dolgozó szakmunkásokkal, mert egyszerűen nem lesz szükség annyi munkaerőre az összeszereléshez. A fejlesztéshez és programozáshoz persze kellene, de az nem áll majd rendelkezésre.

MaxVal BircaMan alszerkesztőhelyettes · http://www.bircahang.org 2017.07.07. 15:23:01

Ebben kivételesen igazad van: a gimnáziumellenes szöveg csakis Brüsszel és a nyugati népnyúzók érdekeit szolgálja.

nemecsekerno_007 2017.07.07. 15:47:06

Jajjj, édes istenem! Rabszolga. Aki dolgozik az már rabszolga?

- az nem zavar, hogy saját költségen termelünk jól képzett munkaerőt a gazdag európai országoknak?
- aztán akik itthon maradnak, azok termelik meg a nyugdíjad, meg az eü. ellátásod.
- közben meg a demokratikus intézményrendszer, a szabadságjogok miatt ekéznek bennünket.
- egyébként meg miért csak abból lehet rabszolga aki nem gimnáziumban végzett.

Ennyire egybites gondolkodással hogy akarsz tudás alapú gazdaságot??

Alick 2017.07.07. 15:57:03

Lech Walesa is "csak" villanyszerelő volt, mégse rabszolga lett belőle.
:)

Sir Galahad 2017.07.07. 17:34:47

Szerintem a szaktudás is tudás, nem csak a gimnáziumi. Nem szeretem, amikor a szakembereket valaki így lenézi - pláne, hogy sokan a szakmunkájukkal jobban keresnek, mint a büfé-ruhatár szakos diplomások.

Almandin 2017.07.07. 17:45:11

@gyongyi70: Igazából az a szégyen, hogy a gyári munkások nincsenek sem anyagilag, sem emberileg megbecsülve. Így az emberek menekülnek a fizikai munkától. Pedig valóban nem lehet mindenki igazgató. A másik ok pedig az, hogy a mai korszellem nárcisztikus. Sokan senkinek éreznék magukat, ha nem diplomáznának. Ez a folyamat Nyugaton már több évtizede lezajlott, hozzánk nemrég gyűrűzött be.

A Polgi 2017.07.07. 17:57:21

Vajon lehet-e valaki szakmunkás bizonyítvánnyal annak a monetáris tanácsnak a tagja (havi 3 milkáért) aminek Parragh László felesége, Parragh Bianka a tagja? Ha igen, akkor a blogom fabatkát sem ér és seggtörlésre való. Ha nem, akkor meg nem kell az álszent duma a szakik megbecsüléséről. Ez nem erről szól!

A Polgi 2017.07.07. 17:59:27

Az is érdekel, hogy a kamarai hozzájárulásról mit gondolnak a fizetett fideszes kommentelők?

telkoe 2017.07.07. 18:18:06

@A Polgi: Érettségi nélkül, némi könyvkereskedői képesítéssel akár az Európai Parlament elnöke is lehet valaki. Seggtörlésre kevésbé alkalmas, de elegendő mély myelvcsapás hogy biztosítsa a g... szobatársánál a médiafelületet.

szamaritánus 2017.07.07. 18:22:01

Tehat akkor miert kell kurvara tudni az arpad-haziak uralkodasi idejet? Attol megjavul otthon a csopogo csapod, faszkalap?

chrisred 2017.07.07. 18:31:18

@nemecsekerno_007: Nem, az rabszolga, akinek mások jelölik ki az életútját, nem a saját képességein múlik.

chrisred 2017.07.07. 18:34:30

@telkoe: Antonio Tajani jogi egyetemet végzett.

telkoe 2017.07.07. 18:49:39

@chrisred: Rajta kívül volt még más elnöke is az EU Parlamentnek.

gabcigirl 2017.07.07. 18:50:43

Az a baj, hogy nagy divat lett félreérteni a" nem lehet mindenki diplomás" című szlogeneket is. Így a"neakarjommámindenkiazlenni" szlogent előszeretettel sütögetik a tényleg értelmiségi vénájú, tanulásra termett, eszes, intelligens emberekre.

A volt titkosszolgák jobb országban utcaseprésre se alkalmas hülyegyerekét ész nélkül csúcsegyetemre meg jó állásba benyomni... Na, az a mi sem természetesebb, pedig rájuk passzol inkább a" ne legyen mindenki diplomás" szövegáradat... :S

Behajtó70 2017.07.07. 18:54:06

ilyesztően ostoba írás!

Almandin 2017.07.07. 18:58:19

@telkoe: Martin Schulzra célzott a kommentelő. Igazságtalan világban élünk. Magyarországon egy recepciósi vagy más ügyintézői álláshoz is diplomát és magas szintű idegennyelv-ismeretet kérnek, máshol érettségi se kell a nagy karrierhez. Vagy elég arisztokratának születni. Lady Dianának se volt érettségije.

szdan 2017.07.07. 19:01:52

"ne akarja az én kölyköm jövőjét meghatározni" - el tetszettünk késni néhány generációt, nem gondoljuk? Na az baj! Akkor elárulom, hogy már a kedves szülő, de még a kedves nagyszülők jövője is meg volt határozva (valószínűleg sokkal kevesebb mozgástérrel mint az ma történik). És az is nyilvánvaló hogy a kedves panaszoló esetében ez a meghatározottság, mederbe terelés (vagy had legyek egyenes: agymosottság) kiválóan be is vált, hisz itt ugatja a kissé anakronisztikus hülyeségeit, csakhogy legyen egyel több álérv a kormány szidása mellett. Hát ez se jött be...

telkoe 2017.07.07. 19:14:19

@Almandin: Én céloztam rá, csak @chrisred: kicsit hiányosak az ismeretei az európai baloldal politikusairól.

A diplomával recepciózgató alkalmazott pont azt a kérdést veti föl mint Parragh: valóban szükség van államilag finanszírozott érettségire és büfé ruhatár diplomára egy recepciósnak, vagy elegendő lenne emelt szintű szakképzés és szakérettségi ?

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.07.07. 19:18:01

@telkoe: A tervekben nem csak az államilag finanszírozott helyek számának csökkentése van, hanem a magángimnáziumokra is kvótát vetnének ki.

telkoe 2017.07.07. 19:31:07

@Lord_Valdez: Azt nem mondtam hogy Parragh megoldása tökéletes vagy akár jó. A probléma létezik, a Parragh féle ötletekre adott válasz (csempeárus, anyád legyen rabszolga) csak ostoba hangulatkeltő hiszti. Ez kb jól mutatja a ellenzéki politika és a körülötte törleszkedő "haladó baloldali értelmiség" színvonalát. Mellesleg ez már a Simicska média dolgozói által címoldalas minőségűnek talált anyag.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.07.07. 19:51:20

@telkoe:
Lehet, hogy a megfogalmazás túlzó, de Parragh gondolata tényleg gáz. Egyetlen cél lebeg a szeme előtt: feltölteni a gyárakat munkásokkal.

Jossarian 2017.07.07. 19:57:18

@A Polgi: a blogod tenyleg fabatkat sem er es seggtorlesre valo. A gyerekeid pedig mar most rabszolgak, tobbek kozott az en rabszolgaim is. De ennel tobbet ugysem erdemelnek, hisz toled orokoltek

chrisred 2017.07.07. 20:03:28

@telkoe: Így, múlt időben említve természetesen már helytálló az állítás.

telkoe 2017.07.07. 20:11:49

@Lord_Valdez: Parragh egy valos problemat feszeget, amire ad egy reszben rossz valaszt. Ha valoban elolvastad, akkor nem csak a gyari munkasok kepzeset akarja felfuttatni. A masik oldalrol nem tulzo megfogalmazasrol van szo, hanem nem ismerik fel / el a problemat, ehelyett reflexbol kivezenylik a politikai bulvar eppen keznel levo hulyegyerekeit hisztizni.

Lehet valasztani a jobboldali felmegoldas es baloldali ideologiai ostoba hiszti kozt.

telkoe 2017.07.07. 20:18:49

@chrisred: Az allitas jelen idoben is helyes, semmi nem zarja ki hogy megfelelo szigoruan demokratikus hatteralkuk utan ujfent egy hasonlo szinvonalon kepzett politikust nevezzenek ki a poziciora. Martin Schultz kinevezese pedig ketszer is megmutatta hogy ez nem csak elmeleti lehetoseg.

telkoe 2017.07.07. 20:23:12

@chrisred: A celzas helyes volt, csak nem tudtad ertelmezni es/vagy hianyos a temaismerettel fogalmad sem volt Schultz elvtars kepzettsegerol.

gyászhuszár 2017.07.07. 20:27:21

Mi gond? Gazszerelobol multimilliardos. Mukszik am a magyar modell is! Erettsegivel miniszter, vagy polgármester diplomaval utcasepro, producerbol kaszinócsaszar, focistakent foallasban milliomos, koronaorbol mediamagnas. Soroljam meg? A magyar ut ez, ezt valasztottuk, tessek elfogadni!

chrisred 2017.07.07. 20:32:35

@telkoe: Hibás volt, jelen pillanatban Antonio Tajani az Európai Parlament elnökei. A jövőre vonatkozó feltételezéseid nem tények, ezért érvként sem használhatóak.

chrisred 2017.07.07. 20:34:32

@telkoe: Nem helyes. Téves állítás volt. A blog témáját tekintve duplán kínos tévesztés.

chrisred 2017.07.07. 20:51:19

@Consuela NO NO: Tisztában vagyok vele, hogy Martin Schulz végzettségével is lehetETT valaki az Európai Parlament elnöke.

Bobby Newmark 2017.07.07. 21:10:01

@nemecsekerno_007: Jézusom, ekkora gyökér hogy lehetsz?
1. Az jobb, ha ROSSZUL képzett munkaerőt termelünk gazdag külföldi országoknak?
2. Ha az itthon maradók RÁADÁSUL még szarul képzettek is lesznek, akkor mennyi nyugdíjat fognak termelni a sokkal kevesebb hozzáadott értékű munkájukkal?
3. Ami kibaszottul jogos, egypártrendszer épül szépen, lassan, de biztosan.
4. Nem csak abból lehet, de nagyobb eséllyel abból LESZ.
+1 Öngól. Még ha a vitapartnered hülye is, ő amellett érvel, hogy a gyereke, meg a tiéd már ne legyen az. Te meg amellett, hogy jóazígy, te is hülye voltál, a gyerekednek is jó lesz az. Gratulálok.

2017.07.07. 21:19:36

@Behajtó70: írja az, aki ijesztően ostoba a helyesírása (illetve annak hiánya) alapján.

HorseFucker 2017.07.07. 21:19:53

Kurva anyád baszd szájba rohadt fidess csicska perragh geci !

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.07.07. 21:30:40

@telkoe:
De, sajnos, tényleg a gyári munkások képzését akarja felfuttatni.
Felismerik a problémát, már a korábbi kormányok is felismerték, hogy bizonyos területeken túlképzés van. Be is vezették a tandíjat, amit a Fidesz el is törölt. Aztán újra bevezették, amit megint eltöröltetett. Aztán kormányra kerülve, más néven trükkös módon bevezette.

A gimnáziumi férőhelyek csökkentésénél még a hiszti is értelmesebb. A gimnáziumot végzett embernek, lehet, hogy nincs szakma a kezében, de van valami, ami értékesebb és időtállóbb. Megtanult tanulni. Azok, akik kiesnek a szakmunkásképzőkből rendelkeznek egy szakmával, ami 10 év múlva elavul és utána életük végéig munkanélküliek.

Jossarian 2017.07.07. 22:04:04

@Lord_Valdez: hogy te milyen hulye vagy! Latszik, hogy csak a balkanra vagy jo... Aki elvegez egy gimnaziumot vagy egy szakkepzest es nem fejlodik tovabb (eletre szolo, tanulas, tudod, a civilizalt ember kivaltsaga) az mindenhol halott, jobb esetben doglodo. Szoval nem az oktatassal van baj hanem az alanyaival

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.07.07. 23:08:52

@Jossarian:
És szerinted azok közül, akiket 14 évesen szobafestőnek képeztek, hány fog egy életen át fejlődni? Hányan fognak más tanfolyamokra beiratkozni?
Megsúgom, nem sokan. A többségük azt se fogja tudni, hogy léteznek OKJ-s képzések. Sőt, egy csomó más állástól alapból el is lesznek zárva.
Hogy mást ne mondjak pl. ha láttál már gyárat (nagy épület, amibe bevisznek dolgokat és átalakítva hozzák ki, de ez most nem fontos), akkor ott vannak a mezei sori melósok, meg vannak pl. a technológiaközi ellenőrök. A második csoport jobban keres. Oda pl. nem is vesznek fel érettségi nélkül, mert a cég azt fogja mondani, hogy az érettségi egy jel arra, hogy az illetőt lehet komplex dolgokra tanítani.
Az, aki fiatalon beskatulyázódik valami szakmunkába, az csak igen nehezen lesz képes abból kilépni később. Persze, értem én, hogy nem mindenki képes elvégezni a középiskolát és oké, hogy nekik kell, de itt most arról beszélünk, aki képes lenne se végezhesse, hanem menjen minél előbb dolgozni. Na, ez viszont az emberi erőforrás rövidlátó pocsékolása.

gtri 2017.07.08. 02:12:21

Azért nem ártana a Parragh féle szöveg mellé a személyes példanmutatás. Hány gyereke van a "tisztelt" elvtársnak? És közülük hány vélte úgy, hogy a gimnáziumi képzés neki nem jó? Elő a farbával tisztelt Parragh úr! Vagy a társadalomtól megkívánt szemléletváltás nem volt érvényes a saját csemetékre?

Még a 2 millió fidesz szavazónak is nehéz lesz bemagyarázni, hogy nem érdemes esélyt adni a gyermeküknek. Hajra, menjen a propaganda, de kontraproduktív lesz. A "népnemzetileg kívánatos kasztrendszert" nehéz lesz legyűrni még a teljesen párthű fideszes szavazók torkán is.

Jossarian 2017.07.08. 04:40:06

@Lord_Valdez: aki akar es megvan hozza a tehetsege az akkor is fejlodik ha beasod egy godorbe es rateszel egy nagy kovet. A tobbieknek meg ugyis mindegy. Amit az erettsegirol es a munkahelyi beosztasrol irtal az teljes mertekben igaz, nalatok a balkanon. Mashol nem nagyon.

látjátok feleim szümtükkel 2017.07.08. 08:09:57

@nemecsekerno_007:" - egyébként meg miért csak abból lehet rabszolga aki nem gimnáziumban végzett."

Jogos, csak rá kell nézni a fideszre és holdudvarára, tele van diplomás és érettségizett rabszolgákkal. Főrabszolga maga Parragh.

Visceroid 2017.07.08. 09:01:01

Olyan mindegy, aki ide születik az Orbán rabszolgája lesz.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.08. 09:27:38

Bizonyára cinikusnak hangzik, amit írok, de a helyzetünk is fonák. Fejleszteni kellene az évtizedek óta béka feneke táján lévő oktatást (már a cocizmus alatt is ott volt, ez nem Orbán bűne), DE valóban az a célunk, hogy saját költségünkön képezzünk szakembereket Nyugat-Európa számára?

A jelenlegi helyzet ui. az, hogy egy valamirevaló szakember külföldre igyekszik, mihelyt megszerezte a szakmai vagy tudományos végzettségét és az esetleg szükséges gyakorlatot (pl. orvosok esetében). Az ország pedig egyszerűen képtelen nyugat-európai bérket fizetni nekik. Ez sem Orbán bűne, hiába szajkózzák ezt a ballibák. Az orbáni náciterrortól és fasiszta diktatúrától mentes többi volt cocista országban sincsenek nyugat-európai bérek.

Tehát a piacképes szakmával/végzettséggel rendelkezők ezután is külföldre fognak menni, legalábbis a többségük. Ezt igazolja az egészségügy is. Hiába végeznek évről évre szép számmal orvosok, a rendelőintézetekben, kórházakban, háziorosi praxisokban szörnyű orvoshiány van. Akik végeznek, pár év gyakorlat után már húznak is el innen.

Biztos a mi dolgunk saját költségünkön szakembereket képezni Nyugat-Európa számára? Régebben ezt agyelszívásnak hívták, ma szabad munkavállalásnak.

Laci A Lakli 2017.07.08. 10:19:55

Nem értem ezt a cikket..
Az a bajom az ilyen hangvételű cikkekkel, hogy lenézik azt a réteget ami két kezével keresi meg a napi kenyeret. Ráadásul ostoba és hangulatkeltő.
Nos Parragh-ék és az új ötlettel, nem azt mondják, hogy a szerző gyerekének a gyárszalag mellett van a helye. Erről a szülői felelősségről is lehetne beszélni, hogy miként neveled a gyereket. Persze ha a szerzőnek a gyereke sikertelenebb lesz akkor azért is a FIDESz a hibás.
Nem 0-ra akarják leredukálni a gimnáziumk számát, hanem a sokfelesleget le akarják vágni, mert nincs értelme.
Az a gyerek aki 2,5-ös átlaga van egy kis falusi suliban, abból nagy valószínűséggel nem lesz a következő Newton... Teljesen fölösleges a szülői erőszaknak teret engedni, hogy a gyerek csak azértis gimnáziumba, mert utána egyetemre fog járni, ha már általános iskolában kitűnni, hogy az nem fog menni. Miért raboljunk el az életéből az éveket?
És miért is lenne rabszolga egy szakmunkás. Ma már sokkal jobban keresnek, mint egy diplomás. Persze jó lenne, ha a szakmunkás képzőben (régen így hívták), tanítanának modern vállalkozási alapismereteket, hogy kitudja számolni a költségeket, bevételeket, adót stb, nagyjából magától, aztán majd a könyvelője segít neki.
Ma jelenleg Magyarország egy Ács a diplomások többszörösét is megkeresheti. Most vagyunk túl egy jó kis ház felújításon. Az ács két heti munkabére több volt, mint 400e az anyagon kívül. A gázszerelő szintén két hét alatt töb, mint félmilliót zsebelt be csak a munkadíjra és persze nem volt ott napi 8 órát, mert ugye szakaszos a felújítás... A festő sem kevest kap a kőműves a burkolásért sem 2 forintot. Egy ablakcseréje a munkadíja 50e forint stb... Szóval most komolyan milyen rabszolgaságról beszélünk, amikor ezek a szakmunkások röpke egy hét alatt megkeresik az átlag magyar fizetést? Hol él a szerző? Akkora nagy szakember hiány van, hogyha az ember lasszóval megfog egy kivitelezőt akkor szinte annyit mond az ajánlatra amennyit nem sajnál... Jelenleg a szakmunkás vállalkozók átlagfizuban simán verik a legtöbb diplomás szakma átlagfizetését... És itt nem a Mészáros és Mészárosra gondolok...

Visceroid 2017.07.08. 10:51:59

@Laci A Lakli: "Az a bajom az ilyen hangvételű cikkekkel, hogy lenézik azt a réteget ami két kezével keresi meg a napi kenyeret. "

Nem az a baj vazze, hanem az, hogy őket sem fizetik meg rendesen! Dobálóznak itt a sok százezres fizetésekkel, de szerintem egy átlag szalagmunkás örül, ha százezer felett keres. Esetleg tényleg kellene találni egy igazi gyári munkást és megkérdezni, hogy mennyire elégedett meg hogy mennyit keres, és utána nyomin a prolifétist. Mert akik ezt a nagy munkás dumát nyomják azok vagy politikusok, vagy itt az internet vagánykodó emberkék. Ezenközben minden szakszervezet az utcán tüntet, de le se szarja azt senki, rendőrök, tűzoltók, ápolók, tanárok, orvosok vonulnak az utcára, Orbán meg a trollserege meg valami idióta kitalált indokkal lesöpri őket.

"Most vagyunk túl egy jó kis ház felújításon. " Jó nektek, hogy van mit felújítani. Fogtok nagyokat nézni, ha Orbán kiszedi a seggetek alól!

Valerya 2017.07.08. 10:58:58

Bocs, de én csak egyet nem értek.
Miért nem lehet elképzelni a szakmához a műveltséget? Miért nem lehet célul kitűzni:

Kiművelt embereket a mindennapokba! Orvos, tanár, cipész, gyári munkás, vegyész, mezőgazdász, erdész, csomagoló, ápoló stb....

Hol van az leírva, hogy a fent felsorolt különféle szakmákhoz nem egyforma eséllyel JÁR EGYÜTT a nyitottság, a sokoldalúság, a rugalmasság és a műveltség igénye?

Ja, hogy ehhez ELŐBB az alapokat kell megadni, aztán a szakma.

gtri 2017.07.08. 12:03:53

Nincs más hátra, kellene egy konzultáció vagy egy népszavazás, ahol az emberek elmondhatnák a véleményüket a gyerekeik jövőjével kapcsolatos Parragh féle elképzelésről. Biztos imádni fogják a "a te (na persze nem a Parragh félék) gyerekeid esetleg külföldre mennek ha tanulnának és nyelveket beszélnének, ezért inkább ne oktassuk őket" elképzelésekért. Vajon lesz ebben a témában nemzeti konzultáció? Szerintem nem. Ki fogad ellenem?

Mindig elképedek mennyire költségoptimalizáló a Fidesz, ha az egészségünkről és az oktatásunkról van szó. Az mindig nagyon drága és kordában kell tartani a rá fordított összeget. A gimnáziumi férőhelyek csökkentésének terve mellett most a háziorvosokat is abajgatják, hogy ne küldjenek annyi embert mindenféle vizsgálatokra. Mert az drága. Még 4%-os GDP növekedés mellett sem akarnak erre költeni. Vannak "fontosabb" dolgok. A lényeg: érzik az emberek, hogy "foglalkoznak" velük. Érzik és levonják a következtetést. Mint a "Gyere haza fiatal" programban haza nem jövő fiatalok (talán ha 100 fiatal hazajött). Látták a perspektívát és nem kértek belőle.

nemecsekerno_007 2017.07.08. 12:11:59

@Bobby Newmark: Ennyire nem lehetsz idióta. Remélem azért a többség nem ilyen.

1. Mellébeszélés. Sajnos az ilyen zsákutcás logika bizonyos értelmiség körökben is jellemző. Szerencsére csökkenő tendenciát mutat. Egyébként semmilyen munkaerőt ne finanszírozzunk gazdag országoknak. Már ha átment valami abból amit írtam.

2. Ennyire nem lehetsz hülye. A felosztó-kiróvó rendszert kell felszámolni és elmozdulni az öngondoskoó felé. (Persze nem olyanra gondolok mint a MANYUP) Aki meg külföldön dolgozik annak a szülei annyi járulékot kapank amennyit itthon befizet a gyerek. Ugyanis a nyugdíjrendszer egy kockázati közösség és aki kilép belőle, az szerződést szeg, így nem jogosult járulékra. A "dehát mennyit fizetett be amíg dolgozott" szöveget persze lehet tolni, de attól nem lesz több pénz és nem lesz igazságos a rendszer.

3. Az ilyen nettó f**ságokra nem tudok mit mondani. Pénzügyekben sehol sincs demokrácia, a tulajdon védelme miatt nem lehet kérdés, hogy a demokráciára hivatkozva elszedik a pénzem. Lsd.: "Fizessneke a gazdagok"

4. Rabszolga. Lehet tolni a melodrámát, biztos sokan klikklenk de ettől még mellébeszélés. és a többség leszarja. Se az egészségügy, se a nyugdíjrendszer nem korrekt, se a stolidaritáshoz, se az igazságos finanszírozáshoz nincs köze.. Remélem ott is bevonják a magánbiztosítókat, ha újra bizalmat ka a Fidesz mert jó lenne már végre levetkőzni a kádári reflexeket.

nemecsekerno_007 2017.07.08. 12:14:55

@Valerya: Jaja, teljesen igazad van. Nem az kérdés, hogy kevesebb v. több gimnázium kell hanem az, hogy meg tudjuk-e tanítani a gyerekek legalább 90-95%-át írni olvasni, számolni illetve azokra a képességekra amiket írtál. Tudnak-e tanulni.

Az összes többi rinyálás és nem a problémára fókuszál.

2017.07.08. 15:40:00

Parragh es fideSSek mutassanak peldat, mi majd kovetjuk.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.07.08. 16:27:53

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Erre a problémára van egy ősrégi találmány. Egyszerűen privatizálod az oktatást és hagyod, hogy a gimnázium/egyetem a tandíjból éljen... A tandíjat meg beállíthassa a kereslethez.
Sokkal, de sokkal értelmesebb, mint beszántani a gimnáziumot és az egyetemet.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.08. 19:02:29

@Lord_Valdez:

Erre Európában nemigen van elterjedt példa. Bár persze vannak magániskolák, de az alap- és középfokú oktatás ingyenes, sok helyen s felsőoktatás is.

Személyes érintettség okán sem rokonszenvezek ezzel az ötlettel. Ha ez lett volna gyerekkoromban az oktatási rendszer, még gimnáziumba sem járhattam volna, egyetemről nem is beszélve, mert a szüleim elég szegények voltak. Egyetem alatt persze már dolgoztam, angolt és németet tanítottam, de ez csak az albérletre volt elég, létfenntartásra meg tankönyvekre már nem.

Anno Ceausescu a szászokat csak úgy engedte kivándorolni az NSZK-ba, ha azok kemény valutában megfizették a román államnak az oktatási költségüket, magyarán Ceausescu kilóra eladta a romániai németeket. Természetesen nem a kivándorolni akarók, hanem az NSZK fizetett. Két legyet ütött egy csapásra, keresett egy rakat pénzt és megszabadult a nemkívánatos német nemzetiségektől.

Ez a dolog így eléggé rossz emlékű, de tényleg valami olyan megoldás kellene, hogy aki külföldön vállal munkát, annak az egyetemi oktatási költségét fizesse meg az őt alkalmazó nyugati cég, az illető meg a fizetéséből törleszt a cégnek. Nyilván ez csak egy alapötlet, nem is új, és biztos finomításra szorul, de a lényeg az lenne, hogy a nyugat-európai alkalmazó fizessen az elkszívott agyért annak, aki azt finanszírozta, vagyis a magyar államnak.

Úgy is működhetne, hogy a kapott ösztöndíjakat és tandíjmentességet összegyűjtenék egy virtuális számlán és x évnyi szakmában Magyarországon töltött év után egyben vagy részletekben törölnék. Ha az illető hamarabb külföldre megy, akkor egyben fizetendő az összeg.

Lényegében hasonló eredménnyel járna az is, amit te javasolsz, vagyis piaci tandíjak az egyetemeken (ma általában nem piaci tandíjak vannak) plusz diákhitel. A gond ezzel csak az, hogy sok területen a diplomás nem keres annyit, hogy reális időn belül vissza tudja fizetni a piaci tandíjra felvett diákhitelt.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2017.07.08. 20:14:28

@Kovacs Nocraft Jozsefne:
Őszintén szólva, ha közeli jövőben lennél gyerek is lehet, hogy nem jutnál be, mert kvótát akarnak bevezetni a magánintézményekre is.
Ami egyébként azért is egy baromság, mert a közgazdaságtani irodalom szerint az ilyen kínálatszűkítés azt eredményezi, hogy a leggazdagabbak jutnak be, mert ők tudják a legjobban megkenni a döntéshozókat. Ez a korrupció igazi melegágya.

Ceausescu ezt megtehette, mert ő egy kommunista diktatúrát vezetett és egy kommunista diktatúrában nem állampolgárok vannak, hanem rabszolgák (ők dolgozóknak hívják, de mindenki a nemzetgazdaságért dolgozik, nem magáért, vagy a fizetésért). Ő ott megteheti, hogy pénzért adja el őket.
Ez viszont egy demokrácia, ahol elvileg szabad emberek élnek. Nem állami tulajdonok, ezért az állam nem támaszthat feltételeket, ha távozni akarnak. Elvileg...

Az összes röghöz kötéses megoldás, egyrészről azt sugallja, hogy a diák állami tulajdon, ami nem feltétlenül szerencsés. Másrészről, logikailag inkonzisztens és kontraproduktív, mert a kibukott diák szabadon távozhat, a végzett nem. Az ideális diák az, aki a diák évei alatt beépül egy cégbe, majd a vége előtt távozik.

Úgy gondolom, a tandíj az egyetlen tisztességes és kivitelezhető megoldás.
A kérdés szociális részét érdemes külön kezelni. Az oktatás egy szolgáltatás. A szolgáltatásokba nem szabad szociális szempontokat keverni. Viszont az igénybe vételüket az állam, ha úgy látja jónak támogathatja pl. utalványok, hitelkonstrukciók segítségével. Fontos, hogy ne az árakat szabályozza, ne a szolgáltatókat dotálja, hanem a vevőket.
Az, hogy reális időn belül nem fizeti vissza, nem akkora probléma. Egyrészről, az állam, ha már meghitelezte, akkor ugyanúgy be is számíthatja a munkaviszonyt. Ott ráadásul még játszani is tud olyanokkal, hogy hiányszakmákban magasabb áron számolja el. Másrészről, a magyar képzéseknek nincs annyira horribilis költsége. Egy mérnöki képzés cirka 3-4 millióba kerül az államnak. Egy bölcsész meg mit tudom én fél millió? Ezek nem akkora összegek, amiket ne lehetne belátható időn belül kifizetni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.07.08. 20:32:10

@Lord_Valdez:

A bölcsész éltalában alapból jóval kevesebbet is keres.

Szó sincs arról, hogy a kibukott diáknak nem kellene visszafizetnie a diákhitelt, ez ma is így van, ezen nem is kellene változtatni.

"Egyrészről, az állam, ha már meghitelezte, akkor ugyanúgy be is számíthatja a munkaviszonyt. Ott ráadásul még játszani is tud olyanokkal, hogy hiányszakmákban magasabb áron számolja el. "

Ez így teljesen rendben van.
süti beállítások módosítása