Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Alaptörvény-ellenes az iskolák elrablása!

2018. január 16. - A Polgi

screenshot-2018-1-16_bela_juhasz.png

Immár bírósági döntés van arról, hogy az alaptörvénybe ütközik az a tavaly év elejétől fennálló állapot, mely szerint az állam egyoldalú döntéssel, az önkormányzatok akaratát semmibe véve elvette az iskolák működtetési jogát a településektől.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság ítéletének a Csömör által benyújtott peres anyag adta az alapját. Ebben a település kifejti, hogy a központosítás nehézségeket, lassú ügyintézést hozott, egyre nehezebb érvényesíteni a gyerekek érdekeit. Ugyanakkor a törvény másokkal (egyházakkal, nemzetiségekkel, magánszemélyekkel) vonatkozásában lehetőséget ad iskolák működtetésére. Ebből a körből 2017 óta a települési önkormányzatok kikerültek.

Emlékezetes, hogy Sződliget Nagyközség Képviselő-testülete még 2016 nyarán határozatban tiltakozott az ellen, hogy a sződligeti emberek által nagyrészt kétkezi társadalmi munkával felépített Gárdonyi Géza Általános Iskolát az állam kisajátítsa, a település tulajdonát képező iskolaépületeket és a hozzá kapcsolódó ingó és ingatlan vagyont elvegye az itt élőktől. A képviselők megdöbbenésüknek adtak hangot amiatt, hogy a helyi közösségek ügyeinek intézésére létrehozott, választott önkormányzatok önrendelkezési jogát kívánják tovább csorbítani. Településünk vezetése már az ezt megelőző években is mindent megtett iskolája megtartása érdekében. Ám a társasházzá alakítást a megyei kormányhivatal peres úton megakadályozta.

Hogy a sződligetiek mennyire ragaszkodnak az einstandolás után is általános iskolájukhoz, mi sem jellemzi jobban, mint hogy az önkormányzat a már nem általa működtetett intézmény felújítására, bővítésére pályázott – és nyert! Immár megerősített szigeteléssel, megújított nyílászárókkal és napelemes áramellátással működik az épület, amely fejlesztés egy 137 millió forintos nyertes pályázat útján valósulhatott meg. A sződligeti iskola bővítésére pedig újabb 143 milliós pályázati forrás elnyerésével nyílik mód, mely a tervek szerint még ebben az esztendőben négy új tantermet jelent.

Az említett bírósági döntés pedig reményt ad arra, hogy a tavalyi erőszakos intézmény elvétel visszafordítható lesz, és újra az azt vállaló települések fenntartásába kerülhetnek vissza a tanintézmények. Ehhez az szükséges, hogy az Alkotmánybíróság is megerősítse az államosítás alaptörvény-ellenességét. Ezután – akár törvénymódosítással, akár az eredeti viszonyok visszaállításával – ismét a jó, gondos gazdához, az önkormányzatokhoz kerülhetnek vissza az iskolák.

Sződliget ebben reménykedik.

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr5313580307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sir Galahad 2018.01.17. 17:33:11

Már elnézést, de a cím szerint "Alaptörvény-ellenes az iskolák elrablása!", aztán a cikk legvégén kiderül, hogy az Alkotmánybíróság még nem döntött az ügyben, csak a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságnak van ez ügyben egy, vélhetően első fokú ítélete, bár ez nem biztos. Hogy az mit tartalmaz, az még csak ki sem derül pontosan a cikkből.

Hozzászólok 2018.01.17. 18:56:25

@Sir Galahad: én nem vagyok ezen meglepődve...

midnightcoder2 2018.01.17. 19:02:12

Az iskolarendszer lerohasztásának az első lépése volt az, amikor az önkormányzatok kezébe adták őket.

consul 2018.01.17. 19:15:12

Sajnos az a személyes tapasztalatom, hogy az önkormányzatok - Budapesten is és vidéken is - többnyire szakmaiatlan sóhivatalok telis-tele hozzá nem értő alkalmazottakkal, fényévnyire a profi közigazgatástól és közszolgáltatástól, viszont az aktív korrupció fészkei. Inkább megszüntetni kéne azokat.

HanG99 2018.01.17. 19:56:18

@consul: Jó, elmondtad a véleményed az önkormányzatokról, amelyek közül sok küzdött az iskolájáért.
hallhatnám megalapozott véleményed a klikkről is?

nick papagiorgo 2018.01.17. 19:56:31

Showszerű felvezetés, drámai nagy szavak, ám az illetőnek ettől még nem lesz igaza.

Az igazság az- mindannyian tudjuk - hogy a (magukat hitelbe verő) önkormányzatok 95 %-ának nem volt lehetősége az iskolák fenntartására. Csinálták, amíg tudták, jutott, amennyi jutott, még az önkormányzatokat se hibáztatom, hogy 0 pénzből nem újítanak fel. De egy iskolánál nem engedhető meg, hogy a tanulók fázzanak (mert az önkormányzatnak nincs pénze kifizetnie a fűtésszámlát), sem az, hogy a fejükre omoljon tető (mert nincs pénz a felújításra).

Ettől még lehet, hogy amit a blogger leír az igaz, én nem vitatom. De ez az iskolák b 5 %-a. Lehet, hogy a Fidesz csinálhatta volna jobban is, azoknál, akik képesek lettek volna fenntartani /volt rá szándék, ott ott hagyhatta volna az iskolát.

De a blogger túloz: ez csak az iskolák kb 5 %-ára jellemző. mi van a másik 95-el? Most jelenjenek meg olyan blogok, hogy "köszönjük a Fidesznek, hogy van fűtés" meg ezek (ha már az övé így megjelent). Tudom, hogy ő persze csak a maga témájára koncentrál, de megint nem leli a fában az erdőt, amikor a "jó gondos önormányzatokról" beszél. Sződligeten lehet, hogy van jó gondos önkormányzat. De a világ nem egy nagy Sződliget. Jó reggelt! :)

HanG99 2018.01.17. 19:57:24

@midnightcoder2: önkormányzat függő volt, hogy mondjuk fideszes kádertemetőként használták az iskolát, vagy fejlesztették.

HanG99 2018.01.17. 19:58:29

@nick papagiorgo: keress rá olyan címre, hogy "kikapcsolták a fűtést, mert a klikk nem fizette ki a számlát"

Muzsikok közt 2018.01.17. 20:02:33

az állam csak egyoldalú döntést tud hozni, az önkormi ugyanis nem egyenrangú hanem alárendelt

mindazonáltal, a szar iskolákat kellett volna csak állami felügyelet alá venni a jobbak maradhatnának az önkorminál

nick papagiorgo 2018.01.17. 20:13:04

@HanG99:
nem nagyon talált, mert az klik és nem klikk :)
Egyébként a klik indulásakor tényleg sz*r volt ,de mintha az utóbbi időben nem hallani ilyenről :)

nem a klik-et akarom dicsérni: az lenne a normális, hogy normálisan működjön. Az elején nyilván voltak hibák ott is. De újabban, mintha kevesebb lenne. tudom, emögött is Orbán mesterkedése áll, mert a megyei lapokban (ami az övé) nem engedi megjelenni ezen híreket stb. Az embereket viszont a fűtés érdekli, ha Orbán adja, ha más, nekik mindegy, ők már csak ilyen "közömbösek" :)

nick papagiorgo 2018.01.17. 20:15:07

@Muzsikok közt: aha, és ki dönti el, melyik a "jobb". Ha jobb, akkor maradjon az önkorminál, ha rosszabb, visszaadom?
Ez ilyen kívánságműsor?
Ha úgy érzem túl sok, visszaadom, aztán ha megint kell, visszaveszem? Így megy ez? :)

nick papagiorgo 2018.01.17. 20:33:49

A következőt kell látni.
Az önkormányzatok ÁLTALÁNOSSÁGBAN nem tudták fenntartani az iskolákat, ugyanúgy, mint ahogy az önkormányzatok általánosságban eladósodtak.
Ezért az állam visszavette az iskolákat, ahogy kifizette/átvállalta egy csomó önkormányzat adósságát is (erről persze nem szól a dal....).
Lehet, hogy voltak kivételek. Itt fejszével dolgoztak, és ahol fát vágnak hullik a forgács is, nem voltak tekintettel a jó állapotban levő önkormányzatokra (amik asz összes önkormányzat kb 5 %-a). Ezt írtam, hogy lehetett volna finomabban is csinálni.
De értsük meg, ez nem kívánságműsor. Ezt nem lehet úgy csinálni, hogy "nekem most jól megy, most ne vegyék el, majd ha rosszul megy, akkor majd szólok, de akkor majd tessék átvenni azonnal és kötelező jelleggel".
Én se feltétlenül örülök, hogy az állam az én adómat "az én pénzem" mire fordítja. Adott esetben, ha nincs iskolás gyerekem, azt is mondhatnám, hogy rohadjanak le az iskolák, ne költsünk rá egy fillért se, én nem akarok arra költeni. Az állam mégis költ. Szemét állam, rohadjon meg.
Ez nem így működik. És aki nem érti meg, ne menjen se polgármesternek, se semmi komoly hivatalt ne vállaljon.

Gandosz 2018.01.17. 20:35:53

A cikk mocskos hazugságait rendbetették már a korábbi hozzászólók.

nick papagiorgo 2018.01.17. 20:38:40

Ja és azt még ki is hagytam, hogy a polgi adott esetben úgy is gondolja, hogy egyik évben odaadom, másik évben visszaveszem, oda-vissza, oda-vissza, amikor az én úri kedvem úgy diktálja. Hát persze, így megy ez :)

paveway 2018.01.17. 21:16:02

@nick papagiorgo: ez az 5% honnan jön? Forrás?

Tenkes Kapitánya 2018.01.17. 22:41:31

@paveway: segítek: a kb. 5%=nagyon kicsi arány

paveway 2018.01.18. 09:51:05

@Tenkes Kapitánya: nem ezt kérdeztem, ha nincs válaszod, miért szólsz bele?
süti beállítások módosítása