Minden, amiről beszélni kell...

Minden, amiről beszélni kell...

Mi van a paradicsomban?

2018. július 09. - A Polgi

lecso.jpg

Minap levelet kapott a zöldségesem. A feladó az agrárkamara volt (bocsánat, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara azaz NAK). Arról tájékoztatta Jánost, hogy tartozik 60.000Ft tagsági díjjal. János, amikor kiváltotta a vállalkozást, mindent tevékenységi kört - ami csak eszébe jutott – beleírt a cégalapítási papírokba. Az ügyvéd is azt mondta Jánosnak, hogy csak nyugodtan. Kenyeret nem kér, aztán meg lehet, hogy jó lesz az még valamire. Ugyan ki gondolta volna, hogy előkerül a NAK és megsarcol minden olyan vállalkozást, amelynek a tevékenységi körébe szerepel a mezőgazdaság még akkor is, ha ez nem a főtevékenység, hanem a századik helyen szereplő adminisztratív adat. A KSH szerint 220.000 ember él mezőgazdaságból. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának – saját bevallásuk szerint – 400.000 tagja van. Egy egyszerű kivonással megállapítható, hogy 160.000 vállalkozást húzott be a NAK. Tette ezt annak ellenére, hogy egy másik kamara, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) tavalyi állásfoglalása szerint: „a tagságkeletkezést megállapító tömeges eljárás törvénysértő, mert az agrárgazdaság nem főtevékenységként folytatása pusztán a közhiteles adatbázisokból származó információk alapján nem állapítható meg”. Hogy is van ez?

Már oda jutottunk, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az adóhatóság segítségével hajtja be a sarcot a vállalkozásoktól.

Vajon hova kerül az 1.600.000.000.- forint, amit lenyúltak a kisvállalkozásoktól?

Zöldségesem persze nem harcol, mert fél. Fél minden olyantól, aminek a neve úgy kezdődik, hogy nemzeti. Inkább kifizeti a dézsmát. De neki is meg kell élni, neki is van családja, ezért a sarcként megfizetett összeget beépíti a paradicsom árába. Hiába az optimális időjárás, a kellő mennyiségű eső és a ragyogó napsütés. Idén is drága lesz a lecsó. Miközben kenyérrel tunkolod a tányér széléről még véletlenül se gondolj a kamarára, mert megkeseredik a szádban a falat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://apolgi.blog.hu/api/trackback/id/tr1814102775

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Muad\\\'Dib 2018.07.10. 13:07:34

A legtöbb ilyen ügyben két gáz dolog is van:
1) a NAK eljárása
2) a tukkó balkánmagyar vállalkozó aki még a seggtörlést is felveszi a vállalkozása tevékenységi körébe, hátha majd lehet kicsit seftelni a többiekkel a számlákkal, meg ki tudja, hogy a szépségszalonom nem akar-e majd űrkutatással foglalkozni jövő héten (értsd: hátha lesz rá pályázati lóvé).

látjátok feleim szümtükkel 2018.07.10. 13:36:45

@Muad\\\'Dib:

A 2. pont hibádzik, mert a vállalkozó, ha véletlenül olyat csinál, ami nincs feltüntetve a vállalkozásában, azt a "nemzeti nav bezony keményen bírságolja. Azt meg nem lehet előre kiszmítani, hogy az élet milyen váratlan dolgokkal rukkol ki. Ezért fő az óvatosság elve alapján jól teszik, hogy sok tevékenységet beírnak. A kamarai tagdíj olcsóbb, mint a nemzeti bírság.

Muad\\\'Dib 2018.07.10. 13:41:22

@látjátok feleim szümtükkel:
Nem, ez csak a balkániszáni kényszervállalkozások és megélhetési pályázativállalkozások világában van így, hogy Gizike ma még fodrász, de holnap már hídépítő.
Normális helyeken a vállalkozó nem csinál véletlenül atomerőművet a cukrászdájával...
süti beállítások módosítása